Eerste stappen gemeente Haaren naar dementievriendelijke gemeente

De gemeente Haaren presenteerde woensdagavond Eerste Hulp Bij Dementie-koffers voor de vier dorpen en tekende een convenant. Daarmee zet de gemeente Haaren de eerste stappen naar een dementievriendelijke gemeente. De ruim honderd bezoekers van de informatiebijeenkomst in Den Domp in Haaren hingen meer dan een uur aan de lippen van Stella Braam. Zij wist heel pakkend te vertellen over haar ervaringen als enige mantelzorger voor haar vader. “ In het begin was het voor mij heel zwaar. Heel erg vond ik het dat mijn vader mij niet meer herkende. Ik kwam op bezoek en hij vroeg mij: “Mevrouw heb je mijn dochter gezien.”
Voorafgaand aan de lezing tekende de gemeente Haaren, welzijn- en vrijwilligersorganisaties een convenant waarin zij afspraken de handen in een te slaan. Doel daarbij om dagbesteding op een goede manier op te zetten gericht op het welzijn van de persoon met dementie en haar omgeving. Als hulp voor de mantelzorgers maar ook ter voorkoming van eenzaamheid.
In Helvoirt loopt al een paar maanden een pilotproject. Het streven is volgens wethouder Johan van den Brand soortgelijke dagbestedingen ook in de drie andere dorpen Esch, Biezenmortel en Haaren op te zetten. Haaren wil een dementievriendelijke gemeente zijn. Daarvoor stonden vier zogenaamde EHBD-koffers, voor elk dorp in de gemeente Haaren een koffer , op het podium. De Eerste Hulp Bij Dementie koffers bevat onder andere boeken met informatie over dementie. Verhalen van mantelzorgers, kinderboeken over dementie of brochures over vakantie. De EHBD-koffers op het podium met de coördinatoren van elk dorp in Haaren: Dominique Venrooy , Maria Olislagers, Antoon van den Brand en Mariette Verslijen. De koffers kan men halen en terugbrengen bij HelvoirThuis in Helvoirt, Den Domp in Haaren, De Es in Esch en bij de ouderenadviseur Biezenmortel in Biezenmortel.

Van onze correspondent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *