[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”27027″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]Helvoirt gaat naar Vught, Haaren naar Oisterwijk en Biezenmortel naar Tilburg. Maar voor Esch is er nog steeds geen duidelijkheid. Gaat dit dorp nou naar Boxtel, Vught of wordt Esch opgesplitst?
De gemeente Haaren en ook de inwoners gingen tot voor kort uit van Boxtel. Maar sinds het burgerinitiatief van twee inwoners ligt het opeens anders. Vught is nu ook een mogelijkheid en zelfs een splitsing van Esch kun je niet meer uitsluiten. Maar daar moeten de meeste inwoners in Esch niet aan denken.
Even terug naar de gesprekavonden die de gemeente in april hield in alle dorpen.
Die avonden moeten duidelijkheid geven over de herindeling van elk dorp en de precieze begrenzing. Op de gespreksavond in Helvoirt vroeg een aantal inwoners zich af waarom geen enquête onder alle inwoners wordt gehouden bij welke gemeente een dorp moet komen. Immers, op de gespreksavonden komen pakweg 50 tot 60 inwoners af. “Nogal vrijblijvend”, was de kritiek. Het ging op die avond in Helvoirt vooral over de exacte begrenzing voor bepaalde straten of percelen. Want dat Helvoirt bij Vught komt is wel helder! Maar kun je voor die precieze grenzen niet beter met de betreffende bewoner(s) om de tafel gaan zitten?, luidde de terechte kritiek.
Op de gespreksavond in Esch ging het anders! Daar ontstond commotie over een mogelijke opsplitsing van dit dorp tussen Boxtel en Vught. Uit een enquête van twee inwoners, Eric van Roosmalen en Maurits van Bouwdijk, blijkt dat inwoners van het gebied ten westen en noordwesten van de Essche stroom liever naar Vught gaan. Volgens de initiatiefnemers steunen bijna alle gezinnen, zo’n 70, de actie om dit gebied bij Vught te voegen. De mensen ‘aan de andere kant van de Essche Stroom’ zijn van oudsher georiënteerd op Vught, is hun verklaring.
De gesprekavond in Esch op 10 april –ook daar kon een enquêteformulier worden ingevuld- gaf volgens het gemeentebestuur “geen helder antwoord” op de vraag of Esch bij Boxtel of Vught moet worden gevoegd. Circa de helft kiest voor Vught, de andere helft voor Boxtel.
Daarom hield de gemeente begin mei een peiling onder alle inwoners van Esch. In die brief schrijft B&W: “De voorkeur van het college gaat uit naar het bijeen houden van het dorp Esch.” Inwoners konden tot 14 mei een kruisje zetten bij: Boxtel, Vught of geen voorkeur.
De kritiek van de VVD op deze aanpak is begrijpelijk. Waarom wordt de (exacte) uitkomst van de inventarisatie van 10 april niet bekendgemaakt?, vraagt de VVD zich af. Ook het feit dat B&W in de brief haar eigen voorkeur aangeeft (‘geen opsplitsing’) is merkwaardig. Verder wordt de kerngroep, die speciaal voor het herindelingsproces is ingesteld, niet geconsulteerd, zelfs niet geïnformeerd. Ook hier heeft de VVD een punt.
Het blijft merkwaardig: waar in de andere dorpen geen volksraadpleging plaatsvindt, gebeurt dat nu wel in Esch. Waarom heeft het (vorig) college van B&W bij de burgerpeiling van 4 oktober niet naar de voorkeur voor de gemeente gevraagd? Dan was er veel eerder duidelijkheid geweest. Nu is die er nog steeds niet, terwijl het plan van aanpak voor herindeling al op tafel ligt![/vc_column_text][vc_single_image image=”26858″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Jan van Balkom , 20 mei 2018 @ 08:41

    Het wordt steeds duidelijker dat het vorige college noch oren noch ogen had voor wat er leefde onder de mensen. Het was inderdaad een logische vraag om bij de Burgerpeiling te vragen voor welke gemeente men de voorkeur had. Rekken en trekken met als doel dat het balletje anders zou gaan rollen. Gelukkig wisten en weten de bewoners van de diverse dorpen echt wel waar hun orientatie ligt. Nu wordt het mogelijk een bron van onenigheid. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *