De Klender

 1. Noten op de Noen

  18 november 2018 om 12:15
 2. Intocht Sinterklaas Haaren

  18 november 2018 om 13:00
 3. Elbrimale & Kunst

  18 november 2018 om 14:00 - 16:30
 4. Informatieavond sportverenigingen en accomodaties

  19 november 2018 om 20:00
 5. Informatieverstrekking geluidswagens

  20 november 2018 om 19:30 - 21:00

Familie berichten

17 november 2018 Overleden: Jos de Kroon

Hij heeft een goed leven gehad en wij met hem....

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

Column: Boxtel of Vught

Helvoirt gaat naar Vught, Haaren naar Oisterwijk en Biezenmortel naar Tilburg. Maar voor Esch is er nog steeds geen duidelijkheid. Gaat dit dorp nou naar Boxtel, Vught of wordt Esch opgesplitst?

De gemeente Haaren en ook de inwoners gingen tot voor kort uit van Boxtel. Maar sinds het burgerinitiatief van twee inwoners ligt het opeens anders. Vught is nu ook een mogelijkheid en zelfs een splitsing van Esch kun je niet meer uitsluiten. Maar daar moeten de meeste inwoners in Esch niet aan denken.

Even terug naar de gesprekavonden die de gemeente in april hield in alle dorpen.
Die avonden moeten duidelijkheid geven over de herindeling van elk dorp en de precieze begrenzing. Op de gespreksavond in Helvoirt vroeg een aantal inwoners zich af waarom geen enquête onder alle inwoners wordt gehouden bij welke gemeente een dorp moet komen. Immers, op de gespreksavonden komen pakweg 50 tot 60 inwoners af. “Nogal vrijblijvend”, was de kritiek. Het ging op die avond in Helvoirt vooral over de exacte begrenzing voor bepaalde straten of percelen. Want dat Helvoirt bij Vught komt is wel helder! Maar kun je voor die precieze grenzen niet beter met de betreffende bewoner(s) om de tafel gaan zitten?, luidde de terechte kritiek.

Op de gespreksavond in Esch ging het anders! Daar ontstond commotie over een mogelijke opsplitsing van dit dorp tussen Boxtel en Vught. Uit een enquête van twee inwoners, Eric van Roosmalen en Maurits van Bouwdijk, blijkt dat inwoners van het gebied ten westen en noordwesten van de Essche stroom liever naar Vught gaan. Volgens de initiatiefnemers steunen bijna alle gezinnen, zo’n 70, de actie om dit gebied bij Vught te voegen. De mensen ‘aan de andere kant van de Essche Stroom’ zijn van oudsher georiënteerd op Vught, is hun verklaring.

De gesprekavond in Esch op 10 april –ook daar kon een enquêteformulier worden ingevuld- gaf volgens het gemeentebestuur “geen helder antwoord” op de vraag of Esch bij Boxtel of Vught moet worden gevoegd. Circa de helft kiest voor Vught, de andere helft voor Boxtel.
Daarom hield de gemeente begin mei een peiling onder alle inwoners van Esch. In die brief schrijft B&W: “De voorkeur van het college gaat uit naar het bijeen houden van het dorp Esch.” Inwoners konden tot 14 mei een kruisje zetten bij: Boxtel, Vught of geen voorkeur.

De kritiek van de VVD op deze aanpak is begrijpelijk. Waarom wordt de (exacte) uitkomst van de inventarisatie van 10 april niet bekendgemaakt?, vraagt de VVD zich af. Ook het feit dat B&W in de brief haar eigen voorkeur aangeeft (‘geen opsplitsing’) is merkwaardig. Verder wordt de kerngroep, die speciaal voor het herindelingsproces is ingesteld, niet geconsulteerd, zelfs niet geïnformeerd. Ook hier heeft de VVD een punt.

Het blijft merkwaardig: waar in de andere dorpen geen volksraadpleging plaatsvindt, gebeurt dat nu wel in Esch. Waarom heeft het (vorig) college van B&W bij de burgerpeiling van 4 oktober niet naar de voorkeur voor de gemeente gevraagd? Dan was er veel eerder duidelijkheid geweest. Nu is die er nog steeds niet, terwijl het plan van aanpak voor herindeling al op tafel ligt!

Helvoirt nog niet helemaal veilig na 0-1 verlies tegen SSS’18.
Jaarstukken 2017

CC Corvers Column

9 november 2018 CC Corvers Column: Harry

Zo doet Harry dat! Gewoon zeggen wat je weet. Heel...

Rubriek: Huyswerk

20 september 2018 Huiswerk: Wat heeft ons kabinet in petto voor de woningmarkt in 2019?

Er klonk een positief geluid, want veruit het groo...

19 mei 2018 in CC CORVERS, Voorpagina
One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Het wordt steeds duidelijker dat het vorige college noch oren noch ogen had voor wat er leefde onder de mensen. Het was inderdaad een logische vraag om bij de Burgerpeiling te vragen voor welke gemeente men de voorkeur had. Rekken en trekken met als doel dat het balletje anders zou gaan rollen. Gelukkig wisten en weten de bewoners van de diverse dorpen echt wel waar hun orientatie ligt. Nu wordt het mogelijk een bron van onenigheid. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?