De Klender

 1. Park Lambertus kerk Haaren

  12 december 2018 om 19:30
 2. Lezing over de Gilden Vught

  12 december 2018 om 19:30
 3. IJsbaan Vught

  14 december 2018 om 00:00 - 6 januari 2019 om 23:59
 4. Gerard van Maasakkers – 40 Jaar Liedjes

  14 december 2018 om 08:00 - 22:30
 5. Winterparadijs Udenhout

  14 december 2018 om 19:00

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

CC: CORVERS COLUMN: Tegenzin


Tegenzin

Niet eerder vertoond! Voor het eerst in drie jaar dat de politiek praat over de toekomst van Haaren zitten alle vijf partijen op een lijn. De motie die de gemeenteraad op 2 november aannam om “bij voorrang” vanaf 1 januari 2021 op te splitsen betekent een onverwachte samenwerking van de vijf partijen die daarvoor nadrukkelijk niet door een deur konden. Maar van harte ging het niet!
De eenheid is slechts getalsmatig hoewel die voor de buitenwacht niet onbelangrijk is.

Zo beloont de provincie die samenwerking met klinkende munt, zo lijkt het. Vijf dagen na het raadsdebat laat Anne-Marie Spierings weten de regie over de herindeling aan Haaren te laten. De inkt van het rapport over bestuurskracht van Haaren –die volgens de provincie op cruciale onderdelen schromelijk tekort schiet– is amper droog als het bericht uit de Haarense raad de doorgaans kritische provinciebestuurder mild lijkt te stemmen. “Deze datum geeft voldoende tijd om deze herindeling zorgvuldig te regelen”, zegt Spierings. Niet onlogisch overigens. De datum die de provincie aanvankelijk wilde, 1 januari 2020, is inmiddels niet meer haalbaar.

Is het weer koek en ei tussen gemeente en provincie? Je zou het haast denken. Maar daarvoor is weinig aanleiding. De provincie heeft met haar interventie uiteindelijk snelle opsplitsing afgedwongen en heeft dus geen reden om opnieuw aan de bel te trekken.
Zeker nu alle partijen elkaar hebben gevonden in de datum 1 januari 2021. Zij hebben ook geen andere keus. Vooral VVD en Samenwerking 95, en -in mindere mate- ook het CDA, zijn geen voorstanders van snelle opsplitsing. Maar de peiling gaf hen geen ruimte dat nog vol te houden.

Met tegenzin. Zo liet Boy Scholtze (VVD) er in het raadsdebat geen twijfel over bestaan “een moeilijke periode” tegemoet te gaan. “De geest is uit de fles. We werken toe naar opsplitsing met pijn in het hart”, predikte hij. De VVD-voorman haalde fors uit, zonder man en paard te noemen. “Vuile vormen van politiek” en “bestuurders zijn voor alles en nog wat uitgemaakt”, keek Scholtze terug op de afgelopen periode. Volgens de VVD is er “bestuurlijk noch inhoudelijk directe noodzaak om iets te ondernemen”, vindt Scholtze.
Toch zou de VVD’er nog eens moeten kijken naar de uitslag van de burgerpeiling in zijn eigen dorp Biezenmortel. Daar zijn drie keer zoveel voorstemmers voor opsplitsing (277) dan voor zelfstandig blijven (96). Geen toeval,. Biezenmortel staat al jaren stil als het op voorzieningen aankomt. Veel inwoners hebben nog altijd het gevoel “aan de achterste mem te hangen”. Geen noodzaak om iets te ondernemen, Boy?

Ook voor Samenwerking 95 zijn de druiven zuur na de burgerpeiling. Deze partij maakte er in de ‘campagne’ voor de peiling geen geheim van (voorlopig) zelfstandig te willen blijven. Raadslid Bart Veldhuizen liet in het Haarens Klokje vlak na de peiling weten dat de meerwaarde van opsplitsing niet is aangetoond. Wanneer is die eigenlijk wel aangetoond? 56 procent van de inwoners denkt daar in elk geval anders over!

Eenheid? Schijn bedriegt! Haaren wordt piepend en knarsend opgedeeld.

Corver Column: Vaart
CORVERS COLUMN

CC Corvers Column

9 november 2018 CC Corvers Column: Harry

Zo doet Harry dat! Gewoon zeggen wat je weet. Heel...

Rubriek: Huyswerk

20 september 2018 Huiswerk: Wat heeft ons kabinet in petto voor de woningmarkt in 2019?

Er klonk een positief geluid, want veruit het groo...

12 november 2017 in CC CORVERS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.