De Klender

 1. Lezing op dinsdag 23 januari over Antoon Coolen door Cees Slegers

  23 januari 2018 om 20:00
 2. DigiD wat moet ik ermee ?

  24 januari 2018 om 14:00 - 16:00
 3. “Een verslaving kan iedereen overkomen”

  24 januari 2018 om 19:00 - 22:00
 4. Film – Bram Fischer

  24 januari 2018 om 20:00 - 23:00
 5. Lezing over Kampina en Oisterwijkse Bossen en Vennen

  25 januari 2018 om 20:00 - 22:00

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

...

Wat bedoelen ze nou eigenlijk?

Ook bij mij viel vorige week het rijk geïllustreerde boekwerkje Toekomst gemeente Haaren in de bus met als ondertiteling “een vergelijk tussen gemeenten”. Een vergelijk? Bedoelen ze “een vergelijking”. Nee, dat kan niet want dan zouden ze het wel geschreven hebben. “Vergelijk” dan in de betekenis dat iets niet te vergelijken is. Bijvoorbeeld “appels en peren” of “het College van Haaren en dat van Amsterdam”, is geen vergelijk. Ja, dat zullen ze waarschijnlijk bedoelen. Het boekje is immers een poging omringende gemeenten te vergelijken met Haaren, appels met peren dus. Ook kunnen de kengetallen er bij de volgende begroting heel anders uitzien waardoor het totale beeld kantelt.

Het is niet meer dan een momentopname. Bovendien zijn de gekozen voorbeelden volstrekt willekeurig. Zo was ik bijvoorbeeld nieuwsgierig naar hoe een bijstandsmoeder met 2 kinderen er in de ene of de andere gemeente van afkomt. Nergens te vinden.
Wat we niet mogen uitsluiten is dat “vergelijk” gebruikt wordt in de betekenis van “overeenkomst”. Er is dus een vergelijk, een overeenkomst, getroffen met de omliggende gemeenten. Wat dan? God mag het weten maar dit College en deze Raad zitten vol verrassingen. Normaal gesproken wordt na discussie in de Raad een besluit genomen waar men zich aan houdt maar in Haaren gelden heel andere maatstaven. Zo wordt een unaniem besluit de gemeente Haaren op te splitsen op enig moment, geen mens weet wanneer en bij welke gelegenheid, teruggedraaid en de optie “zelfstandigheid” in volle glorie van stal gehaald.

Buurgemeenten krijgen onverwacht last van een muis die brult. Het College wil immers dat de omringende gemeenten onderzocht worden op bestuurskracht. En ook daar wist niemand iets van. Mocht u dus raadsleden of andere buitenstaanders van deze idiotie verdenken, dan is dat onrechte. Op grond van het verleden is het wel heel goed mogelijk dat ze het ergens over eens zijn geworden met Oisterwijk c.s. Wat, dat merken we later wel.

Nog even dit. Jaren geleden, de carrière van onze burgemeester stond nog in de kinderschoenen, kreeg iedere inwoner van Haaren vlak voor de indiening van de begroting een folder in de bus met de belangrijkste getallen uit die begroting voorzien van een toelichting. Er zijn verschillen met nu. Het betrof toen alleen de begroting van het dorp zelf en geen mens dacht er aan die te vergelijken met Sittard of Koog aan de Zaan. Bovendien was het veel goedkoper dan wat we nu cadeau krijgen. Werd het ding toen gelezen? Ik heb mijn twijfels. Die heb ik nu niet. Geen mens kan er wat mee, laat staan dat deze onleesbare momentopname behulpzaam zou kunnen zijn om te kiezen.
Er zit dus niets anders op dan af te wachten. Wachten op de beslissingen van de Provincie maar vooral tot de verkiezingen van maart volgend jaar. Tot zo lang zullen we geduld moeten hebben.

Namens Progressief 96,
Jos Barends

CC Corvers Column

29 december 2017 Corver Column: Vaart

...

Rubriek: Huyswerk

11 juli 2017 in Voorpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *