[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”32721″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]

Gezins-doe-excursie IVN en LNMH op 1 augustus

Vertrek om 14.00 uur vanaf Streekcafé / Natuurpoort Klein Oisterwijk, Oirschotsebaan 6
Oisterwijk
Gaat u ook regelmatig met het gezin de natuur in? En hoort u na een kwartiertje: da’s saai? Ga dan mee met de IVN en LNMH Gezins-doe-excursie. Wedden dat de natuur niet saai is. Er is zoveel te ontdekken in de Oisterwijkse bossen.
Hoe weet je hoe hoog een boom is? Wat gebeurt er met een hagedis als je hem aan de staart trekt?
Waar vind ik een pissebed? Hoeveel poten heeft een duizendpoot? Hoe weet ik welke boom processierupsen kan bevatten? Hoe ziet een boom er van boven uit? Hoe maak ik natuurlijke thee?
Hoe maakt een spin een web? Wat is een voedselketen? Hoe graaft een konijn? Heb je zelf ook natuurvragen? Dan gaan we samen op zoek naar het natuurantwoord!
Ga je mee, met het hele gezin, de natuur ontdekken op 1 augustus a.s. om 14.00 uur vanaf Natuurpoort Klein Oisterwijk, Oirschotsebaan 6 Oisterwijk. Deelname is gratis.

Reeënbronstexcursie bij het Hengstven met gidsen van het IVN Oisterwijk en LNMH Haaren

Op zaterdagavond 4 augustus gaan de gidsen van het IVN Oisterwijk en LNMH uit Haaren op excursie om mogelijk een glimp op te vangen van het altijd spannende fenomeen van de reeënbronst. Reeënbronst is de paartijd van de reeën.
Deze periode, die al in juli is begonnen en loopt tot half augustus, begint voor de reebok met het afbakenen van zijn territorium, o.a. door met zijn gewei tegen jonge boompjes te schuren. Ook krabt hij met zijn voorpoten over de grond Hiermee geeft hij zijn geur afwaarmee hij aangeeft wat zijn gebied is.
Mocht er een andere reebok in zijn gebied komt dan kletteren de geweien vol geweld op elkaar. De bokken blaffen als ze kwaad zijn. De hormonen gieren door het lijf en er wordt onderling veel gevochten om de dames. De bokken gaan op zoek naar geiten om mee te paren. In de bronsttijd is het makkelijker om reeën te zien dan de rest van het jaar.
Voorafgaand aan de paring lopen de bok en de geit soms vele rondjes achter elkaar, een grappig ritueel om te zien. De gidsen zullen u er alles over vertellen.
In het Hengstven, het meest oostelijk deel van het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, komen veel reeën voor en de kans om ze te zien is vrij groot.
De excursie start om 19.30 uur op het parkeerterrein van Hotel Guldenberg, Guldenberg 12 in Helvoirt en is, zoals al onze excursies, gratis.
U wordt van harte uitgenodigd om deze excursie mee te maken. Honden kunnen helaas niet mee.

Tip voor een Bio-divers zomeruitje
Op bezoek bij winnende biodiversiteitsprojecten
In het Groene Woud

Het bestuur van LNMH pakte maandagavond 9 juli de fiets voor een werkbezoek aan vier gereedgekomen projecten van het project voor “meer biodiversiteit” in Het Groene Woud.
Het was een leerzame en gezellige avond. Op het programma stonden vier gerealiseerde projecten in Oisterwijk en Haaren. Dit verslag is bedoeld ter informatie maar ook als aansporing om er deze zomer op uit te trekken om deze projecten met eigen ogen te gaan aanschouwen.

De “bio-diverse tuin” aan de Le Sage ten Broekstraat 2 in Oisterwijk was als eerste aan de beurt.
Deze door Gerien de Zeeuw ontworpen tuin ligt rondom ’t Zorgatelier. Yvonne Petit, fysiotherapeut en mede-eigenaar gaf ons tekst en uitleg. De tuin is ontworpen voor gebruik door patiënten en gasten van de dagopvang. Velen van hen hebben een zogenaamde Niet Aangeboren Hersenafwijking (NAH) en komen in de tuin tot rust of gebruiken hem juist om buiten te trainen. Vrijwilligers en buurtgenoten hebben geholpen bij de totstandkoming en aanleg en zorgen nu samen met de gasten voor de verzorging en het onderhoud.
N.B. De tuin is niet openbaar maar is wel voor een groot deel te zien vanaf de straat.
 
Vervolgens was het maar 10 minuten fietsen naar de “vergroende” brandgang in Oisterwijk.
Deze gang achter de Nicolaas van Eschstraat is openbaar en ligt tussen de Kempenlandstraat en de Graafschap Megenstraat in. De initiatiefnemers vertelden over de verloedering van hun buurtgrasveldje en brandgang en dat ze aanklopten bij het Biodiversiteitsteam van Oisterwijk. Ze kwamen in aanmerking voor het meerjarige project “groen voor grijs”. Bert Klerks (BD-team) vertelde hoe het project samen
met de bewoners tot stand gekomen is en liet ons het resultaat zien. Langs het smaller gemaakte tegelpad zijn sterke, bloeiende planten gezet waar insecten blij van worden. Maar ook sociaal gezien ging de buurt erop vooruit. De bewoners, veelal op leeftijd hebben samen de verzorging van de aanplant op zich genomen en nog nooit zo’n gezellig voorjaar meegemaakt! Echt waar … groen maakt gelukkig!

Langs de ingezaaide glasvezelsleuven aan de Oisterwijkse Dreef in Haaren
Dit werd een zoekplaatje: door de minimale regenval, en de warmte in mei en juni is er vrijwel niets opgekomen. Het idee om verse sleuven in te zaaien met een bijenmengsel werd ingediend door Glasvezel coöperatie GroeneWoudGlas. Het was “out of the box” en experimenteel en werd daarom beloond met een voucher. Met veel enthousiasme heeft een flinke groep vrijwilligers op twee zaterdagen in april en mei 8 kilometer sleuven ingezaaid en meteen ook maar het zwerfvuil opgeruimd.
Hun harde werken wordt misschien toch nog beloond: er is een kans dat het zaad alsnog gaat kiemen
zodra er voldoende regen komt. Langs verschillende wegen is “iets van een bijenlint” te zien: in Haaren langs de Berktweg en in Helvoirt aan de Oude Baan, Hoge Raam, Molenstraat en Nieuwkuijkseweg.

Op de Noenes ligt het vierde project: een flinke uitbreiding van een bestaande houtwal in een weiland.
De jonge aanplant vind je op een weiland van het Brabants Landschap op de hoek van Broeksteeg en Blazeveldweg. Vanaf het pad zijn de boompjes bijna niet te zien, maar via een toegang aan de kant van de aanpalende camping kun je het perceel op en – wanneer het gras kort is – rondkijken. Dit is een project van Buurtvereniging de Noenes. Hun biodiversiteitswerkgroep kreeg hulp van het Brabants Landschap. Buurtgenoten plantten deze zeer gevarieerde houtwal gelukkig erg vroeg in, op een hele
koude zaterdag in maart. Ondanks de droogte staat hij er prima bij!

 
In totaal zijn er 12 “out of the box” biodiversiteitsprojecten met een voucher gehonoreerd.
Naast de vier bezochte projecten zijn er dit voorjaar nog drie andere gereedgekomen.
Een bloemrijke “voerkuildijk” van 60 meter in Oirschot. Deze is vanaf de weg te zien t.o. Straten 13D.
ien Initiatief van de buurt, in samenwerking met de boer.

Plantentafels en een insectenhotel voor zorgcliënten van Haarensteyn. Haarensteijnstraat 2 Haaren.
Initiatief van Bijenhouders vereniging St. Ambrosius uit Haaren. Met deze rolstoel-vriendelijke tafels vol bij-vriendelijke planten van het seizoen brengen zij bewoners in contact met natuur en biodiversiteit.
Onderkomen Buurtmoestuin Korvel in Tilburg, voor ontmoeting en educatie over biodiversiteit.
Initiatief van Stichting Social Energy. Deze tuin in Tilburg is niet openbaar en alleen op afspraak of tijdens open dagen of evenementen te bezoeken. Hiervan zijn helaas nog geen foto’s beschikbaar.
De overige 5 projecten worden in najaar en winter 2018-2019 uitgevoerd. We houden je op de hoogte![/vc_column_text][vc_column_text]
 
[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row][vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *