[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”32721″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]

Lezing over gallen IVN Oisterwijk op 25 oktober

Gallen, co-productie van beest en plant
In een herberg geniet je onderdak en krijg je een maaltijd.
Een gal is zo’n herberg. Een reactie van een waardplant die de verwekker een onderkomen biedt.
De galappel, schitterend glanzend rood en bolrond aan de onderkant van eikenbladeren, is misschien de meest bekende.
Maar er bestaan heel erg veel verschillende gallen. In ons land zeker meer dan 800 soorten.
Gallen komen voor op de eik, maar ook op veel andere plantensoorten, van hondsdraf tot grove den, van riet tot beuk, roos, braam, wilg, boerenwormkruid, akkerdistel, warkruid en walstro, van brandnetel tot vogelkers …
Gallen worden vaak veroorzaakt door veel verschillende organismen en komen aan alle plantendelen voor, op bladeren, in bloemen, stengels, wortels.
Gallen zijn een prachtig voorbeeld van de complexiteit in de natuur. De levenscyclus van veel galbewoners is ingewikkeld, generatie- en gastheerwisseling spelen een rol.
Kortom, gallen vormen een heel breed thema, boeiend voor zowel planten- als dierenliefhebbers.
Gallen zijn ook nog eens heel mooi, mooi van vorm, mooi van kleur,
en je komt ze op elke (natuur-)wandeling tegen; gewoon goed kijken !
Op donderdag 25 oktober zal Rini Kersten op verzoek van IVN Oisterwijk en LNMH Haaren een lezing geven over dit interessante onderwerp in de Voorhof, Kerkstraat 64 in Oisterwijk. Aanvang 20 uur en toegang gratis.
U bent van harte welkom!

Luister naar spannende verhalen tijdens de
nacht van de nachtwandeling over de Kampina

Op zaterdag 27 oktober organiseert IVN Oisterwijk weer een wandeling
om aandacht te vragen voor de lichtvervuiling in ons land. Ervaren IVN-gidsen vertellen wat lichtvervuiling betekent en vertellen spannende verhalen.
We lopen grote stukken in stilte en grote kans dat de bosuil zich laat horen.
Midden op de Kampina schenken we aandacht aan de sterrenhemel.
De wandeling is voor jong en oud geschikt, maar het is donker en de bospaden zijn niet verhard. Eigen zaklampen en mobiel graag thuislaten of uitzetten tijdens de wandeling.
En speciaal voor de jongeren die meelopen een spannend verhaal over de kippen en het paard van Fransje van Dungen. Dit verhaal wordt verteld op de plek waar Fransje als kluizenaar op de Kampina heeft gewoond.
Verder laten wij u tijdens de wandeling rond het Belversven de natuur en de donkerte van de nacht beleven.
Tijd : 19.30 – 21.30 uur.(ongeveer)
Waar? : Vertrek en terugkomst op de parkeerplaats van natuurmonumenten op de kruising van de Posthoornseweg/Burgemeester v.d. Oeverweg in Oisterwijk.
De wandeling is gratis en aanmelden is niet nodig.
Opmerking: Ook bij lichte regen is het een mooie wandeling en een aparte beleving. Bij harde langdurige regen op het tijdstip van de wandeling, gaat de wandeling niet door.
OPROEP
De gemeente Haaren houdt op te bestaan na 31 december 2020. Als Landschap, Natuur en Milieu Haaren (LNMH) willen we zelf ook nog een steentje bijdragen aan de erfenis van de gemeente Haaren.
En daar hebben we uw hulp bij nodig. Heeft u een idee op welke wijze uw straat, wijk of dorp duurzamer en/of groener kan worden. Of op welke wijze het landschap versterkt kan worden.
Dat mag variëren van 1 stoeptegel tot een idee dat de gehele gemeente Haaren omvat. Alle ideeën zijn welkom.
De beste ideeën zullen we als LNMH oppakken en gaan uitvoeren. Stuur voor 15 november uw idee op naar secretarislnmh@gmail.com Of neem contact op met één van onze bestuursleden.[/vc_column_text][vc_single_image image=”36261″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]
\
 
[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row][vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][/vc_column][/vc_row][vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *