Jubileum en Nationale Dahlia Tentoonstelling bij de Dahliavereniging Rosa van Lima Vught.

De vereniging bestaat 60 jaar, een unieke gelegenheid om naar buiten te treden. Daarom werd besloten de nationale dahliatentoonstelling naar Vught te halen. We vonden daarvoor de perfecte locatie bij Buitenlust (van Run), Esscheweg 274a, vlak bij de dahliatuin, Esscheweg 107. Honderden bloemen zullen op 17 en 18 september 2016, zowel door amateurs als door professionelen, geshowd worden. Alleen dát al is de moeite van een uitstap waard. Daarnaast zal Rosa van Lima die dagen de deuren (de hekken) openzetten. Op twee locaties zullen bezoekers dus een weergaloze bloemenpracht kunnen ondergaan én uiteraard de innerlijke mens versterken.
In 1872 werd een bloem uit Mexico geïntroduceerd, genoemd naar de Zweedse botanicus Dahl: de dahlia. Deze bloem veroverde de harten van liefhebbers en veredelaars. De opvallendste kenmerken: een ongekende kleurenrijkdom, veel verschillende vormen, maandenlang bloeiend, soms een klein bloempje maar evengoed een metershoge struik. Van deze laatste soort bloeide de boomdahlia in 2014 voor het eerst in Nederland, in Vught in de dahliatuin van Rosa van Lima.
Raar maar waar we komen al snel in Brabant terecht, al jarenlang worden dahlia’s geplant bij boerderijen. Zoek de kwekers en je moet weer naar het noorden, zoek de dahliaverenigingen en je begeeft je naar Noord-Brabant. Alleen al in Veldhoven bijv. zijn drie verenigingen actief.
Ook in Vught was men zestig jaar geleden in de ban van die prachtige dahlia. Enkele mensen besloten een vereniging te starten. Die werd vernoemd naar de patrones van de bloemenkwekers, de heilige Rosa van Lima. Na allerlei omzwervingen vond de vereniging haar definitieve stek op het landgoed Beukenhorst. Gelegen tussen twee dreven met eeuwenoude eiken, achter een oude boerderij van het landgoed, ingekapseld in een groen gebied met bossen en weilanden is het een fantastische plek om te ontspannen, te genieten. Veel te vaak horen we van mensen, van Vughtenaren dat ze al jaren op honderd meter passeerden en niet konden vermoeden dat het paradijs zo dichtbij was. dalia kids 2
In totaal vind je er een duizendtal dahlia’s, die bloeien vanaf half juli tot aan de eerste nachtvorst. Leden zijn ook vrij andere bloemen te kweken en zo tref je er ook tulpen, zinnia’s, pioenrozen en andere riddersporen aan. Daarnaast staan er bijenkasten, groeit er veel kleinfruit, gedijen er klassieke en minder gangbare groenten.
Verlaat voor één keer de gebaande paden, vergeet even Sissinghurst en andere roemruchte tuinen, en kom genieten van wat Noord-Brabant, Vught te bieden heeft. Kom kijken op de nationale tentoonstelling en de open dag van de vereniging. Meer informatie vind je ook op de site van de vereniging: www.rosavanlima.nl.
Kom kijken op onze open dag en de Nationale Dahliatentoonstelling op 17 en 18 september !
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

De Jeugd en het Jubileumjaar Rosa van Lima Vught

In de voorbereiding op de viering met Open Dagen en de Nationale Dahliatentoonstelling op 17 en 18 september 2016 zijn ook de basisscholen uit Vught betrokken. dalia kids 1Een aantal klassen van de scholen de Baarzen, De Leijdraad, De Lichtstraat en De Wieken en ook de JeugdNatuurWacht hebben bezoek gekregen van leden van de dahliavereniging, voorzien van een power point , bedoeld om de leerlingen kennis te laten maken met onze tuin en de dahlia’s. Daarnaast is uitgelegd hoe je voor deze plant kunt zorgen, in de tuin of in een pot op het terras. Want we hadden voor alle kinderen een dahliaknol, die ze mee naar huis mochten nemen om zelf op te kweken of die geplant kon worden in de schooltuin. En natuurlijk daarbij een beschrijving voor de verzorging.dalia kids 3
De Nationale Dahlia Tentoonstelling is namelijk dit jaar niet alleen voor verenigingen uit het hele land, maar ook de zelf opgekweekte planten van de leerlingen worden door de keurmeesters beoordeeld. kinderen die hieraan mee willen doen kunnen hun planten inleveren op de Dahliatuin in de week van 12 september aan de Esscheweg 207 in Vught.

opendag affiche 2016 + NK -2

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *