[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”39477″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]Waterschappen belangrijke rol bij klimaatverandering
Nederland heeft ‘het beste waterbeheer ter wereld’, zegt de voorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP), Ron van Megen. ‘Alleen lijkt het wel of niemand weet hoe dat komt! De NOS zegt bijvoorbeeld in een recente reportage over droogte helemaal niets over wat de waterschappen allemaal doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Dat moet écht beter!’.
Waterbewustzijn nog ver te zoeken op Media Park
Het is de AWP een doorn in het oog dat de landelijke media de waterschappen stelselmatig onderbelichten in hun berichtgeving over het klimaat. Terwijl klimaatverandering in Nederland vooral gaat over méér droogte en méér hoosbuien, precies de belangrijkste taken van de waterschappen. ‘Maar wie weet dat?’ vraagt Van Megen.
‘Méér waterbewustzijn van de inwoners moet leiden tot meer waardering voor het werk van de waterschappen. Want de waterschappen doen al 700 jaar hun werk stilzwijgend en goed. Onze omgeving verandert ook al 700 jaar en toch hielden we steeds droge voeten. En nu met de klimaatverandering moeten we de manier waarop we omgaan met water opnieuw aanpassen. De waterschappen zijn dus nooit klaar met hun werk’.
Stedelijk gebied hotspot bij droogte en hoosbuien
‘In het stedelijk gebied vullen waterschappen en gemeenten elkaar naadloos aan’, zegt Hans Middendorp, vicevoorzitter van de AWP en partij ideoloog. ‘De gemeenten zijn de baas over de openbare ruimte en de waterschappen brengen hun expertise over water mee. Gemeenten kunnen daar nog veel meer van profiteren dan ze nu al doen’.
En als het aan de AWP ligt, gaan waterschappen ook flink meehelpen om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat het regenwater niet meer van het dak in het riool terecht komt. Door infiltratie van regenwater in de bodem krijgen bomen en openbaar groen minder gauw dorst bij langdurige droogte.
Waterschapsverkiezingen 20 maart 2019
Voor de AWP is het beperken van overlast zowel door droogte als door hoosbuien, een belangrijk speerpunt in de waterschapsverkiezingen begin volgend jaar. ‘De Algemene Waterschapspartij is niet politiek maar wel deskundig in het waterschapsbestuur’, zegt Leonie Bruggink, lid Algemeen Bestuur Waterschap De Dommel. ‘Wij zijn gericht op de lange termijn, en onafhankelijk van landelijke politieke belangen. De AWP zet zich enthousiast in voor méér waterbewustzijn in Nederland en daar hebben we de aandacht van de media hard bij nodig!’.
Ron van Megen, voorzitter Algemene Waterschapspartij | Hans Middendorp, vicevoorzitter Algemene Waterschapspartij | Leonie Bruggink, lid Algemene Waterschapspartij, AB-lid Waterschap De Dommel
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
- Sleutel gevonden
- Uitnodiging herdenking 80 jaar vrijheid monument Distelberg
- JBZ-onderzoek effect geluid op welbevinden (zorg)professionals SEH
- Jong toptalent musiceert in de Guldenberg
- We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen
- BEKIJK HET! Gesprekskaarten voor jongeren rond ziekte
- Overleden: Jürgen van Baal
- Gezocht; hulp in de huishouding