EUROPESE VERKIEZINGEN

In aanloop naar de Europese verkiezingen op 4 juni van dit jaar, bieden we u graag de gelegenheid om (verder) kennis te maken met de 26 collega lidstaten van de Europese Unie.

Behalve dat we binnenkort informatie verstrekken over de verkiezingen en over de Europese Unie, vindt u vanaf nu elke paar weken informatie over twee EU-landen in een kleine tentoonstelling in de hal van het gemeentehuis.

De eerste twee landen zijn uitersten: Finland in het noorden en Spanje in het zuiden van Europa.

Kom gerust een kijkje nemen.

We hopen hiermee Europa en de Europese verkiezingen een beetje dichter bij u te brengen.


DE “PLASTIC HEROES” ZIJN IN DE GEMEENTE GEPLAATST

De gemeente Haaren is gestart met het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval. De containers zijn begin januari in de gemeente geplaatst.
 
Op landelijk niveau wordt de inzameling van plastic verpakkingsmateriaal ondersteund via diverse mediakanalen en de inzet van de oranje “plastic hero”. Deze held is het boegbeeld van de landelijke campagne (start medio februari) en aan hem de schone taak ervoor te zorgen dat heel Nederland vertrouwd raakt met het inzamelen van plastic verpakkingsafval. Via
www.plasticheroes.nl kunt u meer lezen over deze campagne.
 
Welles-Nietes lijst 
 
Alleen van schoon plastic verpakkingsafval zijn we in staat om ondermeer dashboarden voor auto’s en fleece-jacks te maken. Het is daarom van belang dat u weet welk plastic afval u in de oranje containers mag deponeren. Wat mag er wel en niet in de oranje inzamelcontainer?
 
WEL NIET
Lege plastic drinkflessen (PET-flessen)
Lege flacons en plastic potjes
Lege plastic tassen
Doorzichtig plastic folie
Lege bekers voor o.a. yoghurt en vla
Lege boterkuipjes
  Geen verpakkingen met inhoud
Geen landbouwfolie
Geen fastfood verpakkingen
Geen glas en vruchtenpakken
Geen papier en karton
Geen piepschuim
 
 
Waar zijn de oranje inzamelcontainers geplaatst?
 
Op de onderstaande locaties worden de inzamelcontainers geplaatst:
Biezenmortel: Hoek Kloosterstraat / Capucijnenstraat
Esch:                Parkeerterrein Haarenseweg
Helvoirt:            St.-Jorisstraat
                         Biestakkerstraat (milieustraat)
Haaren:            Nemelaerstraat (milieustraat)
                         Mgr. Bekkersplein
                         Hoek Burg. van de Venstraat / Burg. Panisstraat
 
De inzamelcontainers hebben een tweetal inwerpopeningen, één kleine opening voor ondermeer de PET-drinkflessen en één grotere opening voor ondermeer de grotere flacons. In tegenstelling tot de glasbakken (het glas wordt hier op de kleuren wit/groen/bruin gescheiden) mag u uw plastic afval willekeurig in één van de twee openingen deponeren. Indien de inzamelcontainer vol is, verzoeken wij u om uw plastic afval in een andere inzamelcontainer te deponeren of mee terug te nemen. De containers worden door de Afvalstoffendienst ’s-Hertogenbosch tweemaal per week leeggemaakt.
 
Communicatie bij u aan huis
In januari ontvangt iedere huisaansluiting een brief van de gemeente inclusief een folder. In deze folder wordt nader uitgelegd over het “hoe” en “waarom” van de gescheiden plastic inzameling. Daarnaast worden in de brief een aantal plastic zakken toegevoegd die u naar behoefte thuis kunt gebruiken om uw plastic afval gescheiden te houden. U kunt de folder ook inzien op de website
www.haaren.nl > wonen en omgeving > afval > start inzameling plastic verpakkingsmateriaal.


VUURWERK

Rondom oud en nieuw kwam onze gemeente dit jaar negatief in de publiciteit door een tragisch incident op de Margriet in Helvoirt. Een jongeman raakte zwaar gewond bij een experiment met vuurwerk en overleed enkele dagen later. Een afschuwelijk verlies voor zijn familie en vrienden.

Maar toch vind ik het ook belangrijk om op deze plek te melden dat de viering van oud en nieuw in onze gemeente dit jaar verder bijzonder rustig verliep. In vergelijking met eerdere jaren waren er weinig incidenten en minder vernielingen. Een compliment daarvoor is op zijn plaats.

Wat overigens niet wegneemt dat er toch ook dit jaar wel schade is ontstaan door “vuurwerk-vandalisme”. Er werd voor ruim € 1.500,– vernield aan gemeentelijke eigendommen, zoals verkeersborden en vuilnisbakken. Onnodig en jammer. De schade die op deze manier door enkelen wordt veroorzaakt moet hersteld worden en voor de kosten draait de gemeente, dus alle inwoners, op.

Ik hoop dat we bij de volgende viering van oud en nieuw nog meer kunnen genieten en dat de trend zich doorzet om nog zorgvuldiger om te gaan met het afsteken van vuurwerk.

Frans Ronnes,
burgemeester.


ZOMER- EN WINTERTARIEF VOOR REISDOCUMENTEN IN ONZE GEMEENTE

Mocht u op korte termijn  aan een (nieuw) paspoort toe zijn, dan bent u goedkoper uit als u het vóór 1 april of na 30 september aanschaft.
U betaalt dan € 39,60 (wintertarief), terwijl u in de periode van 1 april tot en met 30 september € 49,60 (zomertarief) euro betaalt. Dit geldt ook voor identiteitskaarten, wintertarief: € 31,70 en zomertarief: € 41,70.

De gemeente Haaren hanteert sinds 1 januari 2008 een zomer- en wintertarief voor paspoorten en identiteitskaarten. Het invoeren van een voordeliger tarief in het voor- en najaar en een duurder tarief in de zomerperiode is bedoeld om de reisdocumentaanvragen beter te spreiden over het jaar. Inwoners van wie bekend is dat het reisdocument op korte termijn verloopt, krijgen een brief van de gemeente als herinnering en ook over de nieuwe tarieven. De nieuwe tarieven zijn geregeld in een wijziging op de legesverordening.

WAT IS ER ALLEMAAL TE DOEN DE KOMENDE TIJD?

Bijeenkomsten die voor u -als inwoner van de gemeente- interessant of van belang zijn

• 29 januari 2009: vergadering Gemeenteraad
aanvang 19.30 uur in de Raadzaal
• 17feb 2009: inloopspreekuur college van B&W
van 17.00 tot 18.00 uur in elk gemeenschapshuis in ieder dorp van onze gemeente
• 19 februari 2009: vergadering raadscommissie
aanvang 19.30 uur in de Raadzaal
• 5 maart 2009: vergadering Gemeenteraad
aanvang 19.30 uur in de Raadzaal

U BENT VAN HARTE WELKOM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *