De Klender

 1. Park Lambertus kerk Haaren

  12 december 2018 om 19:30
 2. Lezing over de Gilden Vught

  12 december 2018 om 19:30
 3. IJsbaan Vught

  14 december 2018 om 00:00 - 6 januari 2019 om 23:59
 4. Gerard van Maasakkers – 40 Jaar Liedjes

  14 december 2018 om 08:00 - 22:30
 5. Winterparadijs Udenhout

  14 december 2018 om 19:00

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

Wat ziet Vught in Helvoirt?

Vught verwacht veel van de komst van Helvoirt bij de gemeente. Dat blijkt uit het herindelingsontwerp, waarover de gemeenteraden in december een besluit nemen. Helvoirt.net keek naar de gevolgen voor ons dorp en heeft wat kanttekeningen.

Vught krijgt er op 1 januari 2021 veel grondgebied bij: 26 vierkante kilometer Helvoirtse bodem. De gemeente Vught omvat nu 34 vierkante kilometer dus gaat bijna verdubbelen qua oppervlakte. Niet qua inwoners: Vught heeft er nu 26.413 en krijgt er 4.766 bij. In het herindelingsontwerp zijn elf kleine grenscorrecties aan de west- en zuidgrens opgenomen. Het gaat vooral om geringe verschuivingen op perceelsniveau. En de hele rijbaan van de Oude Bosschebaan komt bij Biezenmortel/Tilburg.

“Een warm welkom, omdat het dorp Helvoirt en de gemeente Vught zich al langer met elkaar verbonden voelen.” Dat schrijft het Vughtse college van B&W in het herindelingsontwerp. Vught schrijft dat het zelfstandig blijft en dat de samenvoeging met Helvoirt dat versterkt. Er is geen enkele aanleiding om te denken dat Vught binnenkort bijvoorbeeld bij Den Bosch zou komen, schrijft het college.

Vught is voor de inwoners duurder dan Haaren. De lastendruk woonlasten voor meerpersoons huishoudens in Haaren is nu 868 euro en in Vught 941 euro. Na de samenvoeging zal het nieuwe gemeentebestuur nieuwe tarieven vaststellen.

Een grote opgave is om samen met Helvoirt de N65 om te bouwen, stelt Vught. In de praktijk zien we dat Vught nu al het voortouw heeft bij deze operatie en dat daardoor de hier gewenste verdiepte aanleg  waarschijnlijk is.

De Vughtse sociale dienst Wegwijs+ zal straks ook voor Helvoirt moeten zorgen. “Het in het gemeentekantoor gevestigde Wegwijs+ is voor de burgers één organisatie, met één gezicht en één loket”, schrijft Vught. De Helvoirtenaren hebben in een plannenpeiling van het dorpsplatform Plein Helvoirt de wens geuit dat er straks ook een gemeenteloket komt in het HelvoirThuis.

Over de woningmarkt zegt Vught: “De gemeente Vught wil doorstroming op de Vughtse woningmarkt realiseren. Het bouwplan Den Hoek in Helvoirt biedt voor de komende jaren ruimte om bij te dragen aan de doorstroming op de woningmarkt van de gewijzigde gemeente Vught.” De vraag is of er dus ook Vughtse woningzoekenden in Den Hoek gaan komen want het plan Den Hoek was in 2012 primair bedoeld om Helvoirtse jongeren in het dorp te houden.

Vught zet in op cultuurhistorie, erfgoed en toerisme en verwacht veel van Helvoirt. “Denk aan het omvangrijke buitengebied dat aansluit op de Vughtse bossen.” De Helvoirtenaren hebben in raadplegingen gezegd dat zij vooral rust en natuur in het buitengebied willen, met extensieve recreatie zoals wandelen en fietsen. Nieuwe recreatiebedrijven bij het nationaal park stuiten hier telkens op zwaar verzet. Vught verzette zich zelf ook tegen een nieuw hotel aan de boulevard van de IJzeren Man, dus daar is eenstemmigheid.

“Vught biedt kansen voor het florerende verenigingsleven in Helvoirt en voor Helvoirtenaren die gebruik maken van de voorzieningen die in het eigen dorp niet aanwezig zijn”, staat in de nota. Vughtse voorzieningen zoals de Speeldoos, het overdekte zwembad en de bibliotheek zullen zich dus ook gaan richten op Helvoirtenaren.

Vught wil de inwoners “in een zo vroeg mogelijk stadium” bij het beleid betrekken en heeft gemerkt dat de Helvoirtenaren dat ook graag willen, gezien ook de oprichting van Plein Helvoirt. Het Vughtse gemeentebestuur wil – “op een moment dat dat opportuun is voor beide partijen” – graag met Plein Helvoirt aan tafel.

In november 2020 komen er vervroegde gemeenteraadsverkiezingen voor Vught. De nieuwe gemeenteraad zal dan zes jaar zitten in plaats van vier jaar. Gezien het gezamenlijke inwonertal krijgt de nieuwe raad 23 zetels in plaats van 21. Bij de raadsverkiezingen van dit jaar werden ca. 2100 stemmen in Helvoirt uitgebracht. Als die straks allemaal naar Helvoirtse kandidaten (of een Helvoirtse partij) zouden gaan dan levert dat hooguit 4 zetels op. Als de Helvoirtenaren erin slagen om hoog op de kandidatenlijsten van de zes Vughtse partijen te komen zitten er meer Helvoirtse zetels in het vat. De Vughtse partijen zijn al bezig na te denken hoe ze hier leden kunnen werven.

Voor het complete herindelingsontwerp KLIK HIER

Futura, festival of Foods strijkt neer in Haaren
Weer een nieuwe adverteerder op HelvoirtNet...

CC Corvers Column

9 november 2018 CC Corvers Column: Harry

Zo doet Harry dat! Gewoon zeggen wat je weet. Heel...

Rubriek: Huyswerk

20 september 2018 Huiswerk: Wat heeft ons kabinet in petto voor de woningmarkt in 2019?

Er klonk een positief geluid, want veruit het groo...

11 oktober 2018 in Voorpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.