[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_class=”rt-2646856″ rt_margins=”,” rt_paddings=”,,,” rt_wrapper_paddings=”,,,” rt_tablet_margins=”,” rt_tablet_paddings=”,,,” rt_tablet_wrapper_paddings=”,,,” rt_sp_margins=”,” rt_sp_paddings=”,,,” rt_sp_wrapper_paddings=”,,,” rt_bg_color=”” rt_bg_overlay_color=””][vc_column_text]De Rechtbank in Den Bosch heeft het voorpootrecht voor Helvoirt herbevestigd. Helvoirtenaren mogen hun bomen en struiken planten in de gemeentelijke bermen. De zaak kwam voor de rechter nadat een bewoner van de Distelberg vorig jaar in de bermen rond zijn huis nieuwe aanplant wilde zetten. De gemeente Haaren verbood dat. De bewoner beriep zich op het voorpootrecht: het recht om bomen of struiken te planten op gemeentegrond voor het huis. Maar de gemeente stelde dat er geen voorpootrecht was.
De bewoner liet het erop aankomen en ging toch planten. Daarna haalden gemeenteambtenaren de aanplant weg. Er kwam een rechtszaak. De gemeente schakelde een advocatenkantoor in; de bewoner deed het zonder advocaat. De rechter gaf op 16 november de bewoner op alle punten gelijk: zijn voorpootrecht werd bevestigd, de verwijderde aanplant moet de gemeente vergoeden en ook de gerechtskosten.
De ingezetenen van Helvoirt kregen het recht in 1491 – erfelijk en eeuwigdurend – van de hertog van Brabant. De originele acte ligt in het archief in Den Bosch. Het recht heeft alle eeuwen overleefd en geldt nog steeds. Het is van belang voor wie vindt dat de berm voor de deur wel wat groener kan. Het mogen bomen zijn of struiken, bijvoorbeeld hagebeuken. Wel is de planter verantwoordelijk voor het onderhoud en aansprakelijk bij schade door de beplanting. Ook mag het verkeer geen hinder ondervinden. Gemeenten zijn er niet blij mee, maar moeten het recht respecteren, vonniste de rechtbank.
Voor een dossier over het voorpootrecht zie www.sanderwieringa.nl/voorpootrecht.html [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
1 Comment