Veel ergernis over afsluiten wegen in Helvoirts buitengebied
Het is ze een doorn in het oog: de afsluiting van wegen in het buitengebied van Helvoirt. Bewoners, maar ook boeren die gronden pachten, loonwerkers, ze moeten tientallen euro’ s neertellen voor een ontheffing van de gemeente Haaren om met auto of tractor hun gronden te bereiken. “We betalen allemaal aan Natuurmonumenten en uiteindelijk mogen we de hei niet meer in”, aldus een boze bewoner van het gebied die anoniem wil blijven. “Er is helemaal geen overleg gevoerd. Helvoirtenaren hebben niks meer over hun eigen natuur te zeggen”. Verbodsborden worden –in enkele gevallen- uit de grond gerukt en komen in de natuur terecht. Daarover valt echter niets te vernemen…
Wat is er aan de hand?
De gemeente Haaren heeft het afgelopen jaar een aantal wegen gesloten verklaard voor gemotoriseerd verkeer. Het gaat om verharde en onverharde wegen in het buitengebied van Helvoirt, zoals de Esschebaan, enkele wegen bij Hoef ten Halve, wegen nabij Duinoord en de Oude Bosschebaan. De gemeente heeft verbodsborden geplaatst zodat er handhavend kan worden optreden.
Grondeigenaren, waaronder boeren kunnen bij de gemeente een ontheffing aanvragen zodat zij bij hun percelen kunnen. Zo’n ontheffing kost circa 60 euro.
De maatregelen zijn genomen in samenspraak met Natuurmonumenten.
De belangrijkste reden voor afsluiting is illegale afvalstort en stroperij tegen te gaan. “Er komen daar allerlei mensen met auto’s die daar niets te zoeken hebben”, zegt Jan Brabers van Natuurmonumenten. “Dat willen we tegengaan. Door het plaatsen van verbodsborden kan er worden gehandhaafd, anders niet.”
De gemeente Haaren bevestigt dat de maatregelen in samenspraak met Natuurmonumenten zijn getroffen en nodig zijn om onder meer afvalstort tegen te gaan. Ook dagjesmensen met auto’ s moeten zo geweerd kunnen worden. De gemeentelijke ontheffing is gebaseerd op een wettelijke regeling.
Jan Scherders, voorzitter van de afdeling De Leije van de ZLTO vindt dat er een praktische oplossing moet komen. “Nu moeten agrariërs, belanghebbenden maar ook loonwerkers een ontheffing van de gemeente aanvragen. Dat werkt natuurlijk niet. Dat moet praktisch worden opgelost.” Petra en Ties van Balkom hebben een agrarisch bedrijf aan de Oude Bosschebaan. “Als wij een maisveld willen huren moeten wij ook een ontheffing aanvragen. Ik ken iemand die nu met een kruiwagen hout moet halen op zijn eigen grond. Wij hebben Rechtsbijstand ingeschakeld. Die wijst op het wettelijke recht van de gemeente. Maar de regeling is natuurlijk hartstikke krom.”
Scherders heeft er wel begrip voor dat de gemeente borden plaatst. “Dat begrijp ik best want dan kan er ook worden gehandhaafd. Maar ze moeten dit probleem niet op het bordje leggen van belanghebbenden, zoals bewoners.” En dat er verbodsborden in de natuur terecht komen? “Nee, dat is voor het eerst dat ik dit hoor.”
Peter Corvers