Alle Nederlandse gemeenten gaan vanaf het voorjaar van 2016 hun bestrating zonder chemische bestrijdingsmiddelen onderhouden. Echter de helft van de Brabantse gemeenten doen dit al. Gemeente Haaren gebruikt al jaren (2008) geen chemische middelen meer voor de onkruidbestrijding op verhardingen en beplantingen. Chemievrij beheer kan uw gemeente doen met hetelucht- of heetwatermachines. Zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen blijft de straat en het oppervlakte- en grondwater schoon.
Uw gemeente werkt chemievrij vanaf 2016
Vanaf 31 maart 2016 mogen alle Nederlandse gemeenten geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken op verhardingen.
Het verbod op chemiegebruik is noodzakelijk om te voldoen aan de EU richtlijn duurzaam gebruik van pesticiden. Een belangrijk onderdeel van deze richtlijn is dat lidstaten verplicht zijn blootstelling van kwetsbare groepen aan bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Door het verbod is de kans dat kinderen worden blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen verkleind. Een andere reden is om het grond- en oppervlaktewater schoon te houden. Voor nu en toekomstige generaties. Dit water is ook de bron voor ons drinkwater. Vanaf volgend jaar mogen professionele gebruikers (waaronder uw gemeente) ook geen chemie meer toepassen in het groen.
Hetelucht en heetwater
Mogelijk heeft u weleens een wagen zien rijden die hetelucht of heetwater gebruikt om onkruiden te bestrijden. Samen met frequent veegbeheer van voetpaden en wegen, is onkruid prima te bestrijden. Deze manier van onkruidbestrijding is wel even wennen. Uw gemeente en groenvoorziener doen hun best om het straatbeeld goed te houden.
Doet u ook mee?
Er zijn prima duurzame oplossingen om uw onkruid te beheren in uw gazon en borders. Hieronder volgen een paar watervriendelijke tuintips:
• Onkruid op verharding: veeg regelmatig uw verharding. U veegt dan zand en zaden weg. Het zand kan niet meer dienen als kiembed voor het onkruid.
• Onkruid in het groen: wied het onkruid voordat het in het zaad staat.
• Groene aanslag: maak uw terras of balkon stralend schoon met heet water.
• Luizen en emelten: hang nestkastjes op. Vogels eten slakken, emelten en bladluizen.
Kijk voor meer tips op www.schoon-water.nl

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • will hoven , 11 april 2016 @ 19:24

    mieren verwijderen door middel van azijn werkt ook heel goed ivp mierenpoeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *