Jan van Balkom en Peter van Gorp

Lid in orde van Oranje Nassau

De heer J.H.G. (Jan) van Balkom uit Helvoirt is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen behorende bij deze onderscheiding werden uitgereikt door burgemeester Jeannette Zwijnenburg- van der Vliet op zaterdag 2 januari om 16.00 uur in het HelvoirThuis.

Pomphuiske-36
Jan van Balkom krijgt zijn koninklijke onderscheiding van de Burgemeester. Foto: Rens Bressers

Jan van Balkom, 64 jaar, was voorheen werkzaam als docent bij Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg te Tilburg.

Activiteiten:
1969 – heden Vrijwilliger bij de Stichting ’t Pomphuiske te Helvoirt. Deze stichting geeft het maandelijks contactblad ’t Pomphuiske uit voor de inwoners van Helvoirt en kent een oplage van 2.000 exemplaren. Hij is schrijvend redactielid en hij verzorgt tevens de PR voor het blad. Daarnaast heeft hij zich jarenlang ingezet voor de verkiezing van de vrijwilliger van het jaar in Helvoirt en is hij een van de initiatiefnemers van de nieuwjaarsreceptie, die sinds 1996 door ’t Pomphuiske in Helvoirt wordt georganiseerd.

1980 – 1997  en 2013 – heden: Vrijwilliger bij de Stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren te Helvoirt. Jan is medeoprichter van en “opperknotter” bij de Knotploeg, die de te groot wordende knotwilgen in het dorp onderhoudt. Tevens is hij lid van de werkgroep biodiversiteit heg. In die rol verzorgt hij de communicatie en voert onderhoud uit.

1982 – 1997 Vrijwilliger bij het Helvoirts Weekend in Helvoirt (30.000 bezoekers). Dit is een jaarlijks festival dat wordt gehouden tijdens het weekend van Hemelvaart. Hij was actief als pr-medewerker en redactielid van de Helvoirtse Weekendkrant.

1991 – 1995 medeauteur en -redacteur van het boek ‘Uitgegroeid tot Helvoirt’ (3.000 exemplaren). Dit boek kwam tot stand ter gelegenheid van het afscheid van Helvoirt als zelfstandige gemeente door een herindeling.

Jan van Balkom was medeauteur en redacteur van het boek ‘Over de drempels naar 2000; 102 Helvoirtse straten in beeld’. Ook was hij auteur van jubileumboek met bijbehorende cd-rom ‘Al 100 jaar de juiste maat’ voor de Muziekvereniging Harmonie Kunst Adelt in Helvoirt.

Pomphuiske-logo_klein3

De heer P.A.C.M. (Peter) van Gorp uit Helvoirt is ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen behorende bij deze onderscheiding werden uitgereikt door burgemeester Jeannette Zwijnenburg- van der Vliet op zaterdag 2 januari.

Pomphuiske-34
Peter van Gorp, zojuist Koninklijk…… Foto: Rens Bressers

Peter van Gorp is 61 jaar en sinds 1979 docent biologie aan het Jeroen Boschcollege te ’s-Hertogenbosch.

Activiteiten:
1983 – 1986 Vrijwilliger bij het Helvoirts Weekend (30.000 bezoekers). Hij organiseerde de Zeskamp op de vrijdagavond van het Helvoirts Weekend.

1984 – heden Vrijwilliger bij en voorzitter (1989-heden)van de Stichting ’t Pomphuiske te Helvoirt. Deze stichting geeft het maandelijks contactblad ’t Pomphuiske uit voor de inwoners van Helvoirt en kent een oplage van 2.000 exemplaren. Peter is schrijvend redactielid en hoofdredacteur. Daarnaast is hij een van de initiatiefnemers van de nieuwjaarsreceptie, die sinds 1996 door ’t Pomphuiske wordt georganiseerd.

1991 – 1995 Medeauteur en -redacteur van het boek ‘Uitgegroeid tot Helvoirt’ (3.000 exemplaren). Dit boek kwam tot stand ter gelegenheid van het afscheid van Helvoirt als zelfstandige gemeente door een herindeling.

Hij was ook medeauteur en redacteur van het boek ‘Over de drempels naar 2000; 102 Helvoirtse straten in beeld’ en medeauteur van het jubileumboek ‘Al 100 jaar de juiste maat’ voor de Muziekvereniging Harmonie Kunst Adelt in Helvoirt

Daarnaast was Peter, als docent van het Jeroen Boschcollege, medeorganisator van het Für Elise-concours voor muzikale leerlingen en nam hij deel aan een schrijversgroep voor een nieuwe biologiemethode voor de bovenbouw havo/vwo, uitgegeven door Wolters Noordhoff.
Hij is ook de organisator van een jaarlijkse voorjaarsexcursie van de vakgroep biologie naar Terschelling.

Pomphuiske-24
Nieuwjaarsbijeenkomst 2015

AAA reactie

3 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • HelvoirtNet , 2 januari 2016 @ 18:01

  Van Harte gefeliciteerd heren!!
  Stichting HelvoirtNet

 • Sietske van Iersel , 2 januari 2016 @ 19:11

  Proficiat Jan en Peter! Het is jullie gegund!

 • Yvonne Haynes , 5 januari 2016 @ 12:14

  Van harte proficiat Peter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *