“We maoke dur un mooi pôtje van” -> Laote we dur gin pôtje van maoke!

De feestmaand februari is weer achter de rug in Kleuvendurp, Keiespellersdurp, Struivendurp en Oggelvorsenpoel. Carnaval is dé gelegenheid om, op een creatieve manier, zaken die spelen in een dorp op de hak te nemen. Je ziet dat terug bij het Tonpraoten, maar ook bij de Carnavalsoptocht. Mensen vinden ergens iets van, hebben een mening en uiten wat in het dagelijks leven soms niet gezegd, maar wel gedacht wordt. Vaak geldt daarbij: ‘Ze kunnen beter over je praten, dan je niet vernoemen en negeren’.
Boeiend was dan ook om te zien hoe het Tonproaten en de Optochten in februari 2015 gedomineerd werden door één onderwerp: de herindeling/opsplitsing van de gemeente Haaren:
• Vier paters die de klepels uit de kerkklokken van de omliggende dorpen haalden.
• Hans de Knappe Kapper die met knappe woordspelingen pleitte om haren (Haaren) op te knippen. “Dat bij klant Jeannette (burgemeester) de haren opgeknipt dienen te worden”.
• Het bruidspaar Judy en Mirjam: “Zij kwam uit Oisterwijk en ik uit Haaren, dat ging samen. Mijn vorige vriendin kwam uit Boxtel. Dat ging niet samen!”.
• CV De Knallers vroeg zich af of de rimboe misschien de goede richting is.
• De loopgroep met charmante dames liet het publiek met pijl en boog schieten, om zo tot de meest geschikte gemeente te komen.
• Vier Asterix-mannen met menhirs: “Haoren valt uiteen. Waor moeten we heen met onze steen?”
• Een schilderspallet waar het publiek voorkeuren kan inkleuren: “Hoe kleurt unne Hoarense de (her)indeling in?”. Met in het dorp Haaren nagenoeg alle stippen op Oisterwijk.
• Een prachtige wagen met “Ut (t)rommelt aan alle kanten. Waor moet ut mee Haore naor toe?”
In 2017 komt het onderwerp “herindeling/opsplitsing” tijdens het Tonpraoten en de Optochten nog nauwelijks terug. Terwijl het juist heel actueel is. Is dat een goed teken ? NEE, dat is een slecht teken.
Inwoners zijn het beu, zijn moe van het politieke gesteggel en geloven het wel … of geloven het niet! Fracties struikelen in de raadszaal over elkaars woorden en vraagstellingen heen. De politiek vindt elkaar alleen nog door vijanden te creëren: buurgemeentes, provincie, adviseurs, belangengroep.
De Belangengroep Toekomst Haaren voerde begin 2015 op een ludieke manier actie om te komen tot een Referendum. Ook in de krantjes die de gemeente uitgaf, werd steeds een volksraadpleging toegezegd. Maar keer op keer haalde zo’n raadpleging het niet. Was het nog te vroeg?? Was men bang voor de uitslag?? Was er meer tijd nodig …. waarvoor ? Het lijkt wel of men juist uit was op moeheid en gelatenheid; dat is vaak een basis om niet te willen veranderen en alles maar bij het oude te laten. En ja, dan wordt het nu ineens wel tijd voor een referendum of volksraadpleging?
In oktober 2014 benoemden wij al de belangrijkste tactiek, namelijk TIJD: tijd rekken, traineren, op de lange baan schuiven en wachten tot de storm gaat liggen en dan …. Ja, dan maar hopen dat het tij gekeerd is. Maar het tij keert niet, want het opsplitsen van de gemeente komt keer op keer naar boven als het meest logische en gewenste scenario. Hoeveel informatie-bijeenkomsten, klankbordgroepen, onderzoeken en adviezen je ook houdt, dat verandert niets!
Belangengroep Toekomst Haaren, Helvoirt, Biezenmortel en Esch

KOMT ALLEN NAAR DE EXTRA RAADSVERGADERING OP 16 MAART 20.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *