Shotgun: belangrijke rol voor bijrijder in het verkeer

Op zondag 10 april staat het Shotgun-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland op Rebirth in Haaren. Het project Shotgun is gericht op jongeren en afleiding in het verkeer. Het promotieteam van Shotgun bezoekt evenementen in Brabant om jongeren duidelijk te maken hoe belangrijk de rol van de bijrijder is om de veiligheid tijdens het autorijden te verbeteren.
Shotgun: more than just a seat
Jonge bestuurders en hun bijrijders zijn vaker slachtoffer van een auto-ongeval dan meer ervaren automobilisten. Afleiding speelt hierbij een grote rol. Veilig Verkeer Nederland ziet niets liever dan dat deze ongevalcijfers dalen en voert daarvoor sinds 2010 de campagne Shotgun. In de VS is de Shotgun alom bekend en wordt er onder jongeren gestreden om deze best seat of the car. Veilig Verkeer Nederland koppelt daar verantwoordelijkheden aan. De Shotgun is degene die op de bijrijderstoel zit en die ervoor zorgt dat de chauffeur minder snel afgeleid kan worden. Als Shotgun neem je de telefoon aan, bedien je de navigatie, verzorg je de muziek, zorg je ervoor dat vrienden achterin de chauffeur niet afleiden en durf je er wat van te zeggen als er riskant gereden wordt.
Rebirth Festival in Haaren Campagne_Artwork_Rebirth_2016_A2 small
Om Shotgun onder de aandacht te brengen bij jongeren tussen de 16 en 24 jaar bezoekt het promotieteam van Veilig Verkeer Nederland de komende maanden in Brabant verschillende evenementen. Het promotieteam gaat op 10 april naar Rebirth in Haaren. Daar spreken ze de bezoekers aan om de Shotgun aanpak te promoten onder de doelgroep. Meer informatie via www.shotgun.nl en facebook.com/shotgunnl.
Virtual reality
Daarnaast is er een virtual reality game Shotgun 360 om jongeren te wijzen op de risico’s van afleiding in de auto en het elkaar aanspreken op gevaarlijk rijgedrag. Deze virtual reality game laat jongeren een uitdagende game spelen, maar tegelijkertijd iets leren over hun rol in de auto. Shotgun 360 is vanaf nu te downloaden als app voor IOs en Android toestellen.
Jonge automobilisten en hun passagiers
Van alle overleden autopassagiers valt meer dan een derde in de leeftijd van 10 tot 24 jaar. Het merendeel hiervan overlijdt in een auto met een 18- tot 24-jarige achter het stuur. Feit is dat jonge bestuurders een verhoogd risico hebben in het verkeer door hun mentale onvolwassenheid en gebrek aan ervaring. Daarnaast is er waarschijnlijk een extra risico wanneer jongeren samen in een auto rijden. Behalve dat er (groeps)druk uit kan gaan van passagiers, kunnen passagiers met hun aanwezigheid en gedrag de onervaren bestuurder sterk afleiden. In Nederlands onderzoek waren jongeren zich over het algemeen weinig bewust van het feit dat zij met hun gedrag de bestuurder kunnen beïnvloeden (bron: SWOV).

veilig-verkeer-2
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *