[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”39080″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]De provincie Noord-Brabant, de ZLTO en Brabant Water hebben 5 juli een overeenkomst gesloten om de uitspoeling van nitraat in grondwater-beschermingsgebieden terug te dringen en verontreiniging te voorkomen. Het gaat om uitvoeringsmaatregelen die passen in het landelijke Nitraat Actieprogramma.
Gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu), portefeuillehouder Water Gerard Nabuurs (ZLTO) en directeur Guïljo van Nuland (Brabant Water) hebben vanmiddag hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst voor de grondwaterbeschermingsgebieden Vessem, Helvoirt, Nuland, Waalwijk, Gilzerbaan, Roosendaal, Bergen op Zoom en Gilze. De maatregelen moeten in deze gebieden zorgen voor een betere grondwaterkwaliteit en een zorgvuldigere landbouw bedrijfsvoering.
Agrariërs aan zet
De deelnemende partijen willen stimuleren dat agrariërs vanuit hun vakmanschap zelf maatregelen nemen om meststoffen beter te benutten, de bodemkwaliteit te verbeteren en de uitspoeling van nitraat tegen te gaan. Daarom is een centrale rol weggelegd voor de ZLTO. De agrariërs in de betreffende grondwaterbeschermingsgebieden wordt gevraagd op vrijwillige basis mee te doen. ‘Maar vrijwillig betekent niet vrijblijvend. Individuele bedrijfsbegeleiding, uitwisseling van ervaringen via studiegroepen en velddemonstraties zijn onderdeel van de aanpak. Op deze manier gaan zowel de boer als de grond en het grondwater er op vooruit’, stelt ZLTO-bestuurder Nabuurs.
Monitoring
De deelnemers houden hun eigen bedrijfsgegevens bij via de Kringloopwijzer, aangevuld met perceelsgewijze bemestings- en opbrengstgegevens. Ze bespreken de gegevens met de bedrijfsbegeleider en andere deelnemers. Tijdens de looptijd van het project wordt gemonitord om de resultaten verder te kunnen verbeteren.
Bron: Provincie Noord-Brabant[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]
- Rob Kouwenhoven Prins Keiespellersdurp voor carnavalsseizoen 2025
- De sleutel van Keiespellersdurp in handen van Jeugdprins Bram en Jeugdprinses Fenne
- Indrukwekkende herdenking bij oorlogsmonument in buurtschap De Distelberg Helvoirt
- Overleden: Anneke Leermakers – Simons
- Clubicoon Henk van der Zee wil JCV aan promotie helpen
- Oma Nellie | Voorstelling Jeugdtheater Van Niks & Van Alles
- Wintermarkt Leyehof
- Gemeenteberichten 5 november 2024