OPROEP AAN ALLE INWONERS AANGESLOTEN OP DRUKRIOLERING: LOOS UW REGENWATER IN SLOOT OF PLAS!
 Woont u in het buitengebied, dan bent u naar alle waarschijnlijkheid aangesloten op drukriolering. Deze is aangelegd voor de afvoer van alleen vuil water uit uw toilet, wasmachine, wasbak en gootsteen. Overbelasting van dit riool door regenwater zorgt steeds vaker voor waterschade.
 Hoe werkt drukriolering?
Het vuile water wordt via leidingen verzameld in een put. Dit vuile water pompt een pomp via kleine persleidingen van het buitengebied naar de dorpen.
Storing pomp
Bij storing van de pomp stroomt het vuile water eerst in de pompput. Als het probleem langer duurt stroomt het water slecht weg, dat merkt u. En dus stopt u met lozen waardoor er geen schade ontstaat. Bij juist en normaal gebruik (alleen vuil water) is de kans op waterschade dus nihil.
water zorgt voor overbelasting en schade
De drukriolering is niet bedoeld voor de afvoer van (veel) regenwater. Bovendien is schoon regenwater verpompen naar de waterzuivering zinloos. De pompen en persleidingen kunnen de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken. Overbelasting door regen is niet te stoppen. Er zal water in de woning stromen, met grote kans op waterschade. Het is dan geen storing maar overbelasting van het gemaal door u of een buurtbewoner.
Wie is aansprakelijk bij schade?
Bij normaal gebruik van de drukriolering ontstaat er geen schade. Schade ontstaat juist door lozing van regenwater op de drukriolering. Wanneer er meerdere woningen aangesloten zijn op dezelfde pompput, kan lozing van uw regenwater veel schade veroorzaken bij buurtgenoten. De verzekering verhaalt mogelijk de waterschade op diegene die regenwater via de drukriolering afvoerde. De gemeente is niet verantwoordelijk voor deze schade.
Wat kunt u doen om schade te voorkomen?
Om waterschade bij u en uw buren te voorkomen moet u de regenwaterafvoer (regenpijpen en putjes) los koppelen van de drukriolering. Het water kunt u in de tuin of in een sloot lozen. Eventueel kunt u een infiltratievoorziening aanleggen, bijvoorbeeld met grind. De kosten hiervoor zijn voor u, maar schade kan vele malen duurder zijn.
 Controle
Vanaf 2017 worden er controles uitgevoerd op lozingen van regenwater. Door lozingen van regenwater te ontkoppelen voorkomt u veel narigheid.
Is het onduidelijk?
Wanneer het u niet duidelijk is of uw regenpijp op de drukriolering is aangesloten, dan kunt u in de dichtstbijzijnde sloot zoeken naar een afvoerpijp(je). Test met water in de dakgoot of dit de regenafvoer is. Kunt u niet achterhalen of u uw regenwater goed afvoert of heeft u andere vragen hierover?
Neem dan contact op met Arjan van der Meijden van de gemeente Haaren tel: (0411) 62 72 82.
Gemeente Haaren
Arjan van der Meijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *