Er komt geen referendum in Haaren over de toekomst van de gemeente. Het voorstel van B&W om de inwoners te laten kiezen tussen zelfstandigheid van de gemeente, op termijn op te splitsen of zo snel mogelijk op te splitsen kreeg donderdag geen steun. Ook wijzigingsvoorstellen voor een andere vraagstelling konden niet op een meerderheid rekenen.
De gemeenteraad was sterk verdeeld over het houden van een referendum. Voor grootste partij Samenwerking 95 komt een referendum te vroeg. “We schakelen nu op drie of vier borden tegelijk. Er is geen scenario dat voldoet”, vond Peter den Ouden (S’ 95).
Progressief 96 diende een amendement in om alleen te kiezen voor opsplitsen op termijn of directe opsplitsing dat geen steun kreeg.
Een voorstel van het CDA om de inwoners ook de keus voor te leggen bij welke gemeente hun dorp moet worden ingedeeld haalde het evenmin. Het college ontraadde beide amendementen van CDA en Progressief 96.
Het voorstel van B&W -zelfstandig blijven en opsplitsen op termijn of direct- werd met negen stemmen tegen en vijf voor afgewezen. VVD, Lokaal Liberaal Haaren (LLH) en CDA stemden voor. Jan van Iersel (CDA) stemde tegen, Jan van Ginneken (Progressief 96) stemde voor.
De raadsvergadering verliep rommelig door de vele amendementen en schorsingen. De vergadering werd geleid door Wil van Pinxteren (LLH) bij afwezigheid van burgemeester Jeannette Zwijnenburg.

Door: Peter CorversAAA reactie

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Bert Heijmans , 29 januari 2016 @ 10:37

    Dat zat er natuurlijk in!! Zeker niet luisteren naar de inwoners van de vier dorpen. Wel makkelijk, dat je in deze tijd waar veel Mensen hun baan kwijt raken, als gemeente kunt kiezen om je baantje te behouden.

  • mari , 29 januari 2016 @ 17:34

    Ik zou zo zeggen een mooie gelegenheid om een referendum te houden over de toekomst van Haarendaal,om te peilen hoe de inwoners van Haaren denken over de vestiging van een AZC. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *