[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”38542″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]Waterschap De Dommel start zaterdag 28 juli met een reddingsactie in vier natuurrijke beken om de daar aanwezige – bijzondere – flora en fauna te behouden.
De extreme droogte leidt tot het droogvallen van veel beken. Onherstelbare natuurschade dreigt. Het waterschap voorziet vijf beken van een noodzakelijke, maar minimale hoeveelheid water om de natuur een overlevingskans te geven. Daarvoor wordt grondwater opgepompt of kanaalwater ingelaten. In de Reusel werd vorig weekend al de eerste reddingsactie als noodmaatregel uitgevoerd.
Dreigende natuurschade in droge beken
Deze reddingsactie geldt voor de beken Reusel (Landgoed Utrecht), Tongelreep (Leenderheide), Keersop (Bergeijk), Beerze (Landgoed Baest en Kampina) en Beekloop (inlaat uit kanaal België) In deze vijf natuurrijke beken hoopt het waterschap de daar aanwezige – bijzondere – flora en fauna te behouden. Zodat vanuit deze beschermde plekken de natuur zich de komende jaren weer kan herstellen. Zonder water gaat alles dood en kost het wellicht tientallen jaren voor deze natuur zich herstelt.
Vijf beken met bijzondere natuurwaarde
Veel beken in het gebied van Waterschap De Dommel vallen droog, zeker als regen nog lang uitblijft. Niet voor alle beken worden reddingsacties op touw gezet.
In de vijf beken waar de red-actie wél start, leven zeldzame en beschermde soorten zoals de beekprik, de kwabaal, bepaalde libellen en kokerjuffers. Deze soorten zijn een belangrijke indicatie dat de waterkwaliteit en leefomgeving gunstig zijn. De beekprik bijvoorbeeld is een indicator dat het water en de bodem op die plek gunstig is.
Watergraaf Peter Glas: “Als we de beekprik zien, dan weten we dat we op de goede weg zijn. Vandaar deze reddingsactie.”
Effect in Reusel hoopgevend
De Reusel wordt sinds afgelopen weekend gevoed met grondwater om onherstelbare natuurschade door droogval te voorkomen. Het water wordt ingelaten vanuit een grondwaterput op 70 meter diepte, met medewerking van de eigenaar. De eerste dagen werden twee grondwaterputten gebruikt. Het ingepompte water zorgt over ongeveer 10 kilometer lengte voor de noodzakelijke hoeveelheid stromend water waarin de natuur kan overleven.
We zien dat deze maatregel het gewenste effect heeft. Ook kennisinstituut Ravon bevestigt dit. Reden om morgen ook vier andere beken voor een deel met water aan te vullen.
Droger dan recordjaar 1976
De aanhoudende, extreme droogte leidt tot het droogvallen van veel beken in ons gebied. Het is momenteel nog droger dan in het recordjaar 1976. (neerslagtekort 263 mm).
De verwachting is dat er dit weekend regen valt, maar dit is onvoldoende om de droogteproblemen op te lossen. Het is een druppel op een gloeiende plaat.[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *