Bij de redactie van HelvoirtNet kwamen een aantal op en aanmerkingen binnen n.a.v. de reconstructie van de Nieuwkuijkseweg. We hebben een klein onderzoek gedaan bij o.a. gebruikers van deze weg en vroegen om een reactie van ze.
drempels-1
Foto: Bart Meesters
Qua geluid is het een sterke verbetering. Over de veiligheid zegt Walter Gubbels “dat de snelheid hoger wordt omdat het een beter wegdek is.” Het heeft wel te lang geduurd want er waren delen bij die 5 tot 8 jaar geleden al heel slecht waren. Er zijn 2 drempels die gevaar opleveren qua hoogte en deze verschillen ook aanzienlijk t.o.v. de andere drempels, aldus Gubbels. Verder maakt Gubbels nog een opmerking: “de situatie dat rechts voorrang heeft levert veel gevaarlijke situaties op omdat dit niet duidelijk is vermeld/gecommuniceerd”, aldus Walter Gubbels.
drempels-6
Foto: Bart Meesters
Er kwam een reactie binnen van iemand die zich afvroeg of wij wisten dat “van Helvoirt tot aan het kanaal de straatnaam NIEUWKUIKSEWEG is. (zomaar veranderd door de gemeente). En dat veel navigatiesystemen je verkeerd sturen als je Nieuwkuijkseweg typt.”
drempels-8
Foto: Bart Meesters
Er staan langs de weg nog een aantal “gevaarlijke” bomen, nou is de vraag natuurlijk; zijn de bomen gevaarlijk of de bestuurders die er langs rijden……. Over het algemeen vind men ook dat het door een juiste planning eerder gereed had kunnen zijn.
En dan de drempels, tegenwoordig is men wel gewend aan deze verkeersremmende middelen maar men heeft toch wel wat problemen met locatie en hoogte van sommige drempels.
drempels-2
Foto: Bart Meesters
Bart van Kuijk, van de van Kuijk groep, vind de weg minder veilig doordat er drempels in de bochten liggen. Hij noemt de drempels te agressief. Hij heeft daar al eens een opmerking over gemaakt bij de gemeente, “Met een deklaag kun je de drempel niet herstellen deze was van te voren al niet goed in het wegdek aangebracht. Bij regen staat er voor de drempel water dit is levens gevaarlijk in de winter maar ook bij slecht weer”, aldus Bart van Kuijk. Hij vervolgt zijn betoog: “Wij vinden dat de drempels het zelfde moeten zijn als in het deel 1e fase kruising Cromvoirt richting kanaal. Het is tenslotte een doorgaande weg waar we voorlopig 10 tot 15 jaar over moeten, hier zal dus iets aan moeten gebeuren. Tijdens de inloopavond is er beloofd dat de drempels niet anders werden dan voorheen, ze blijken nu aanzienlijk anders van vorm te zijn! Er gelden immers regels voor 60 km wegen voor aanleg drempels!”, zegt Bart.
drempels-3
Foto: Bart Meesters
3VO raadt wegbeheerders aan alleen gebruik te maken van de standaard drempels, die door CROW (Kenniscentrum voor Verkeer, Vervoer en Infrastructuur) zijn aanbevolen in de Richtlijn Verkeersdrempels. De hoogte van een drempel is bij voorkeur 8 cm, maar de drempels van 12 cm hoogte, die in het verleden standaard toegepast werden voldoen ook. De lengte van de op- en afrit is afhankelijk van de gewenste snelheidsremming en van de gekozen hoogte van de drempel.
Volgens de wet mag je verwachten dat je op een weg waar je 50 kilometer per uur mag rijden, je ook met deze snelheid over een drempel moet kunnen rijden zónder schade. De wegbeheerder (bijvoorbeeld de gemeente/provincie) mag besluiten een ander soort drempel te plaatsen, maar dan moet de automobilist wel gewaarschuwd worden, bijvoorbeeld met strepen op de weg of met borden. Zodanig, dat de gemiddelde automobilist het begrijpt. Is dat niet het geval, dan maak je als automobilist zeker kans je schade vergoed te krijgen bij eventuele schade.
drempels-4
Foto: Bart Meesters
Te veel drempels achter elkaar kunnen irritant zijn voor automobilisten. De gevolgen zijn bekend: de automobilist gaat tussen de drempels onnodig versnellen of probeert drempels, die in het midden van de rijbaan liggen, te vermijden via de fietsstrook. Drempels over de hele breedte van de rijbaan zijn soms te steil.
Bron: HelvoirtNet, Foto’s: Bart Meesters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *