BEZORGING INFORMATIEKRANT ZORG EN ONDERSTEUNING
In de week van 25 januari vindt u de informatiekrant ‘Samen voor elkaar” in uw brievenbus. Uw gemeente werkt nu ruim een jaar samen met inwoners en partners aan haar nieuwe taken op het gebied van de zorg en ondersteuning. Denk aan Jeugd, Passend Onderwijs, de Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hoe is 2015 verlopen? Welke initiatieven zijn ingezet? We informeren u in deze krant onder andere over de nieuwe manier van werken en over initiatieven op het gebied van zorg en ondersteuning anno nu.
Waarom een informatiekrant op papier?
Iedereen, jong of oud heeft of krijgt te maken met de gemeente. De gemeente heeft de plicht om al haar inwoners te informeren. Daarom zorgen we dat de informatiekrant huis aan huis wordt bezorgd. Ook is de krant online beschikbaar via www.haaren.nl
GEEN WIJZIGINGEN IN AFVALINZAMELING PLASTIC VERPAKKINGSMATERIAAL
Uit de media zult u ongetwijfeld hebben vernomen dat diverse buurgemeenten naast het plastic verpakkingsmateriaal, ook metaal (blikjes) en drankverpakkingen (Tetra-pakken) gezamenlijk aan huis inzamelen. Deze inzameling vindt plaats onder de noemer PMD-afval (Plastic, Metaal en Drankkartons). Scheiding van deze verpakkingsmaterialen vindt achteraf bij de verwerker plaats. Daarnaast wordt vaak gelijktijdig de ophaalfrequentie van de grijze afvalcontainer gewijzigd van 1 x per 2 weken naar 1 x per 4 weken.
Doordat u al jarenlang, met goed resultaat, via de huisinzameling en/of via de milieustraat zowel plastic, blik en drankkartons gescheiden inzamelt, verandert hier vooralsnog niets. De gemeente houdt de ontwikkelingen omtrent het PMD-afval in de regio wel in de gaten.
Afval gescheiden aanbieden in de gemeente Haaren
U kunt onderstaande afvalstromen op de volgende wijze gescheiden aanbieden:
• Plastic verpakkingsmateriaal: wordt aan huis opgehaald via de doorzichtige ‘Plastic Hero’ zak. U kunt dit materiaal ook op de milieustraat aanbieden.
• Metaal: schoon blikmateriaal kunt u alleen op de milieustraat aanbieden.
• Drankkartons: lege melk- en vruchtenpakken kunt u alleen op de milieustraat aanbieden.
Gooi drankkartons absoluut niet bij uw oud-papier.
VEILIG VLIEGEN MET DRONES
Drones zijn steeds vaker te zien in het luchtruim. De populariteit van deze kleine onbemande vliegtuigen of helikopters is groot. Vliegen met drones is leuk en biedt talloze mogelijkheden. Om het vliegen met drones voor iedereen veilig te laten verlopen zijn er wel regels. Geldt dit voor alle drones? Jazeker, zelfs met een kleine speelgoed-drone ben je ‘gebruiker van het luchtruim’ en gelden de luchtverkeersregels.
De voornaamste regels voor veilig vliegen met drones op een rijtje
• Check of je voldoende verzekerd bent (WA-verzekering)
• Controleer je drone voor elke vlucht
• Vlieg niet boven mensen, (spoor)wegen, gebouwen en andere bouwwerken
• Houd je drone altijd goed in zicht
• Vlieg alleen bij daglicht
• Houd afstand van en verleen voorrang aan alle andere luchtvaartuigen
• Vlieg niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water
• Filmen en fotograferen mag, maar respecteer ieders privacy
Meer informatie
Meer informatie over veilig vliegen met drones vind je de website van de rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/drones
Militaire oefening in gemeente Haaren 27 t/m 29 februari
Van 27 t/m 29 februari 2016 wordt er een militaire oefening gehouden in de gemeente Haaren. Het betreft een oefening in het kader van opleiding tot officier bij het Wapen der Genie.
Dit betekent dat militairen zich verplaatsen over bestaande wegen en paden. Ook worden er op bepaalde tijden acties uitgevoerd waarbij met oefenmunitie wordt geschoten.
Aan deze oefening nemen 25 personen deel, en zij worden ondersteund door 5 militaire wielvoertuigen. Er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie. De oefenende troepen staan onder leiding van de Commandant van het Opleidings- en Traningscentrum Genie uit Vught.
Vragen, klachten of schade?
Als u vragen of klachten heeft, of als er door de oefening schade is ontstaan dan kunt u dit melden. Noteer zo veel mogelijk gegevens zoals vermelding van de militaire eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc. Geef het door aan:
Sectie Claims Ministerie van Defensie
Postbus 90004
3509 AA Utrecht tel.nr. 030-2180413 Email; JVDclaims@mindef.nl