De Klender

 1. Informatieavond diefstal Helvoirt

  20 september 2018 om 19:30 - 20:30
 2. Uilenlezing

  20 september 2018 om 20:00
 3. Raadsvergadering

  20 september 2018 om 20:30
 4. Oeloek Droeftoeters (reprise)

  21 september 2018 om 21:30
 5. Burendag

  22 september 2018

Familie berichten

5 september 2018 Overleden: Piet Schapendonk

Open Dag provinciehuis Dansmiddag en amusement in...

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

Progressief’96 haalt vrouwenquotum nog iets op

Maandagavond kwam onze gemeente in het achtuur journaal. Als gemeente met relatief de minste vrouwelijke kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. “De onderkant van de ranglijst wordt gedomineerd door biblebelt-gemeenten als Urk en Staphorst, met 15 a 16 procent vrouwen. Toch worden deze protestantse gemeenten nog ‘verslagen’ door het Brabantse – van oudsher katholieke – dorp Haaren. Van de 73 kandidaten zijn er slechts tien vrouw, een schamele 14 procent”, zo staat te lezen op NOS.nl.

Wat is er aan de hand met de Haarense politiek? Op de kieslijsten scoren de coalitiepartijen Samenwerking’95 (1 vrouw van de 24 kandidaten) en VVD (1 vrouw van de 10 kandidaten) het slechtst. Het CDA gooit evenmin hoge ogen met vier van de 23. Alleen Progressief’96 zit met 4 van de 16 kandidaten tegen het landelijke gemiddelde. Wel zijn twee van de vier lijsttrekkers vrouwen: Carine Blom bij Progressief’96 en Ans Beijens bij het CDA. Carine Blom was de eerste vrouwelijke wethouder in Haaren, in 2006. Ook pas heel laat dus.

Volgens Adrienne Verschuren – nummer 4 bij Progressief’96 – is een gemeenteraad niet een omgeving waar vrouwen zich meteen prettig bij voelen. “Het is toch een mannencultuur en ik snap dat vrouwen niet voorop staan om daar aan mee te doen. Er is vaak weinig respect voor andere meningen. Ego’s zijn belangrijk” Carine Blom: “De manier van debatteren in de raad is niet zoals vrouwen vergaderen. Vrouwen komen samen tot een oplossing. Het gaat bij hen niet om winnen en verliezen, maar vooruit komen. En ikzelf vind gevoel brengen in politiek belangrijk. Dat zien de mannen hier als zwak. Net als opkomen voor de natuur bijvoorbeeld.”

Dat het iets met de religie of traditie heeft te maken vinden Carine Blom en Adrienne Verschuren onzin. “De vrouwen in onze vier dorpen doen in niets onder voor die in de stad. Overal laten ze zich gelden. Er staan er een paar op de lijsten. Om ook de cultuur in Haaren om te buigen en om van ons ongeëmancipeerde imago af te komen zou ik zeggen: stem op een vrouw!”

Week van de Lentekriebels
VACATURE CONCIËRGE: HelvoirThuis

CC Corvers Column

12 augustus 2018 Corvers Column: Stappen

De gemeente wil zich de komende tijd richten op ee...

Rubriek: Huyswerk

16 maart 2018 Huiswerk: ‘Wij makelaars, kunnen het mooi vertellen’.

Sedum, wadi’s, bergbezinkbakken en retentievijvers...

12 maart 2018 in Voorpagina

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.