[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”36765″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]
Oud Helvoirtenaar en missionaris Kees Melis op Borneo, Indonesië, overleden
De op 24 april 1938 in Helvoirt geboren en getogen Kees Melis is op 13 maart 2018 in Singkawang, Kalimantan Barat, Indonesia overleden. Na de lagere school in Helvoirt doorlopen te hebben, vertrok Kees in 1950 naar het Klein Seminarie van de paters Capucijnen in Voorschoten. In 1963 werd hij priester gewijd. Hij was de laatste Helvoirtenaar in die hoedanigheid.
In 1965 vertrok Kees op 27 jarige leeftijd naar Borneo, Indonesië, om daar als missionaris werkzaam te zijn. Hij kwam daar terecht in een tijd van verandering. De oude adat (gewoonte) voldeed niet meer, was niet aangepast aan de “moderne” tijd. Velen die op zoek waren, zagen in het katholicisme een goed alternatief om de leegheid, waarin vooral de Dajaks (de plaatselijke bevolking) terecht gekomen waren, op te vullen. Hij zag het als zijn taak om de mensen bij te staan, te helpen in deze o zo moeilijke overgangstijd. Hij voelde zich daarbij zo betrokken dat hij zich liet naturaliseren tot Indonesiër om te voorkomen dat hij het land moest verlaten.
De eerste 15 jaar woonde Kees in het binnenland zonder wegen, alleen een rivier. In 1980 werd hij pastor van een parochie van ongeveer 40 bij 50 km groot met bijna 200 dorpen waar katholieken woonden.
Ondertussen was Borneo ontdekt als erg potentieel voor van alles: veel grond en niet te veel mensen. Daar kwam de ellende van de oliepalm nog bij; deze is geweldig voor de economie maar desastreus voor het (ei)land: enorm veel kunstmestgebruik, onteigening van gronden, ontbossing (80 tot 90%), overstromingen als nooit tevoren en veel rook! Vanaf het begin is Kees volop bij het verzet hiertegen betrokken geweest en de laatste 25 jaar ook structureel als voorzitter van de sociaal-economische commissie en de commissie voor vrede en gerechtigheid, zowel op het niveau van het bisdom als nationaal.
Ruim 5 jaar geleden heeft hij zijn taak als pastor van een grote parochie neergelegd. Om te voorzien in de grote leegte m.b.t. de historie van West-Borneo is Kees 12 jaar geleden begonnen met het vertalen van allerlei boeken, historische beschrijvingen die alleen maar in het Nederlands voorhanden waren en dus ontoegankelijk voor de plaatselijke bevolking, de Dajaks. Uiteindelijk heeft hij zo’n 20 boeken en boekjes kunnen vertalen en laten drukken.
Op 13 maart 2018 werd het bericht ontvangen dat Kees Melis na een kortstondig ziekbed is overleden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]