De Klender

 1. Noten op de Noen

  18 november 2018 om 12:15
 2. Intocht Sinterklaas Haaren

  18 november 2018 om 13:00
 3. Elbrimale & Kunst

  18 november 2018 om 14:00 - 16:30
 4. Informatieavond sportverenigingen en accomodaties

  19 november 2018 om 20:00
 5. Informatieverstrekking geluidswagens

  20 november 2018 om 19:30 - 21:00

Familie berichten

17 november 2018 Overleden: Jos de Kroon

Hij heeft een goed leven gehad en wij met hem....

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

Organisaties benadeeld door verdwijning vlindertuin Helvoirt

Helvoirt. 26 mei 2018 . De vlindertuin aan het Hofpad nabij de aanleunwoningen in Helvoirt is verkocht. Vrijwilligers van de stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren (LNMH) die deze vlindertuin al acht jaar onderhouden zijn verbolgen. De werkgroep beweegroute Helvoirt is verrast. Dat werd bekend tijdens de presentatie van de definitieve plannen rond de beweegroute Helvoirt afgelopen donderdagavond in HelvoirThuis. Reden hiervan is de verkoop van de grond, waarop de vlindertuin staat. De gemeente Haaren heeft de grond verkocht aan aangrenzende omwonenden die het terrein nu aan hun tuinen kunnen toevoegen.

Jet van Iersel uit Helvoirt is een van de vrijwilligers die al acht jaar de vlindertuin onderhouden. Zij vertelt:” We nemen een pot koffie mee en doen elk voor- en najaar flink onderhoud. Zoals het onkruid wieden uit het tuinpad en gereed maken voor de zomer en winter. Onlangs ben ik gaan kijken hoe het erbij stond vanwege gepland onderhoud. Toen zag ik paaltjes in de grond staan en via via hoorde ik dat het kadasterpaaltjes waren. De grond was door de gemeente blijkbaar verkocht. We waren verbolgen. Wij houden al acht jaar maandelijks de vlindertuin bij. Nu hebben we een brief op poten naar de gemeente Haaren gestuurd of die een alternatief heeft voor de vlindertuin.”

De vlindertuin is ook onderdeel van een tuinkaart voor de bewoners van de Leyenhof. Zij worden hierdoor gestimuleerd om de natuur op te zoeken. Een bezigheid waarvan je – volgens ingewijden – gezonder en gelukkiger wordt. Cora Eikelenboom van de Leyenhof presenteerde in januari nog de tuinkaart waarop de vlindertuin was opgenomen. Zij was donderdagavond verbaasd en vindt het jammer dat de vlindertuin nu verdwijnt. Ze rekent erop dat de gemeente een alternatief biedt.

De kartrekkers van de beweegroute Helvoirt zijn er ook niet gelukkig mee. Zij moeten nu een aangepaste route bedenken voor hun beweegroute. Een ongelukkige situatie juist nu men de definitieve plannen aan het publiek bekend maakte. Zij brachten donderdagavond, bij monde van Edward de Vries, het publiek op de hoogte van de verkoop.

De vertegenwoordiger van de gemeente Haaren gaf donderdagavond toe dat het chiquer was geweest de verkoop met de mensen vooraf te bespreken.

Van onze correspondent

Verslag Prinses Irene - Helvoirt
Nieuwe toeristische kaart - Celebrate food!

CC Corvers Column

9 november 2018 CC Corvers Column: Harry

Zo doet Harry dat! Gewoon zeggen wat je weet. Heel...

Rubriek: Huyswerk

20 september 2018 Huiswerk: Wat heeft ons kabinet in petto voor de woningmarkt in 2019?

Er klonk een positief geluid, want veruit het groo...

26 mei 2018 in Voorpagina
4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. De vertegenwoordiger van de gemeente Haaren gaf toe dat het chiquer was geweest de verkoop met “de mensen” vooraf te bespreken. Laten gewoon vaststellen dat het de zoveelste blunder is die deze gemeente maakt. Jarenlang als vrijwilliger aan de slag geweest om de tuin te onderhouden en op deze manier buiten spel gezet te worden. Deze groep vrijwilligers is zéér terecht verbolgen. Nou als de gemeente straks weer een beroep gaat doen op vrijwilligers, dan zullen de “Vlindertuiners” niet staan te springen om zich aan te melden.
  Nee gemeente, u slaat de plank volledig mis !!!!! Daarnaast is het natuurlijk doodzonde dat het laatste stukje groen in de buurt van de ouderenwoningen nu verloren gaat. Ga met je rollator maar een rondje rond het pomphuisje lopen. Even van de rust in de vlindertuin genieten is er voor de ouderen uit de naaste omgeving niet meer bij. En WAAROM ? De omwonenden – die al een flinke lap hebben – moeten er tuin bij hebben. Geld regeert. Nou, de wethouder ruimtelijke ordening moet zich schamen. Een van de kleine stukjes natuur in de bebouwde kom wordt gewoon OM ZEEP GEHOLPEN. Nou, dat verdient gewoon een motie van AFKEURING.

 2. Groen in het dorp is ook belangrijk. Dit stukje grond werd goed onderhouden. Dus waarom dan toch verkoop?

 3. Mooie uitdaging voor het gemeentebestuur: waar komt de volgende vlindertuin?

 4. Ook wij zijn niet gelukkig met het VERKOPEN van dit mooie stukje tuin dat Helvoirt toch UNIEK maakt, zeker nu ook de beweegroute word
  gerealiseerd door ook weer vrijwilligers.
  Waar zijn ze mee bezig? ( Geld maakt niet gelukkiger…. toch )