Nieuw nummer de Kleine Meijerij


HELVOIRT – 13 maart 2024     Over het Helvoirtse landhuis Mariënhof en een Haarens ‘weerpraotje’

De nieuwe lente van 2024 brengt weer een nieuw nummer van het kwartaalblad van Heemkundekring De Kleine Meijerij. Harrie van Iersel opent de artikelenrij met een mooi geïllustreerde bijdrage over het Helvoirtse landhuis Mariënhof dat omstreeks 1812 gebouwd werd aan de Rijksweg. De verschillende eigenaren van dit markante pand waaronder Des Tombe, jonkheer De Jonge van Zwijnsbergen en Martinus van Iersel passeren daarbij de revue.

Een bijzonder gedichtje in dialect over het klimaat verscheen in januari 1966 in het Haarens Klokje. Een onbekende dichter belicht hierin de toenmalige toestand en opmerkelijk zijn daarbij (o.a. qua hoeveelheden ‘nattigheid’) de overeenkomsten met onze huidige regenachtige tijden.
Frans Goris brengt in dit nieuwe nummer het tweede deel van zijn artikel over de gebroeders Kees en Jan Trimbos die vanuit hun ‘onderduik’ in Moergestel tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd om te gaan werken als dwangarbeiders.
In het vorige nummer van De Kleine Meijerij verscheen een artikel over de uit Oisterwijk afkomstige Theo Cornelissen die intrad bij de Fraters van Tilburg. Theo was de heeroom van Helène Groenland. Zij zond de redactie een interessante aanvulling op dit artikel.

Een bijzondere grenspaal uit 1806 tussen Oisterwijk en de Beerzen, met de naam ‘Beeksbergsken’, is het onderwerp van de bijdrage van de in Oost-West- en Middelbeers woonachtige oud-Oisterwijker Charles Boissevain. Het stuk is voorzien van mooie illustraties.
Jos de Kort (Oisterwijk 1908-1996) vertrouwde ooit zijn ervaringen als militair in de periode 1939-1940 toe aan het papier. Gerard Willems werpt in zijn artikel hierover nieuw licht op deze bijzondere man en zijn belevenissen.
Als nieuwe uitgaven worden een drietal boeken vermeld: ‘ De Midden-Brabantse familie van de Voort 1490-2023’ van Jan P. van de Voort., ‘Brabants Gerij. Agrarische voertuigen en hun makers in historisch perspectief’ van Geert de Bruijn en ’Over het stroomgebied van de Dommel. Een landschapsbiografie’ van Ger van den Oetelaar, Jan van der Straaten en Jan Timmers (Red.)
De webtip gaat over de website www.erfgoedkloosterleven.nl over het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven in St. Agatha.

Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis in Haaren.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl .

Onderschriften foto’s
1. Mariënhof (foto: Pieter van der Wielen)
2 Jonkheer M.B.W. de Jonge van Zwijnsbergen
3. Jan van Iersel (1889-1958) met zijn echtgenote Kee van Iersel (1889-1954) en de vier oudste kinderen.

SPELREGELS-CONTACT

Download onze gratis app
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *