[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”40173″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]

Foto’s Bart Meesters

Hij is vrijwilliger bij HelvoirThuis, alsof het zijn eigen kroeg is….

Vrijwilligerswerk
“Het is gezellig man, ik zet koffie, sta aan de tap, serveer (bedienen) en dat allemaal in dal-uren, dus dat kan ik wel aan”, aldus de oud-kastelein. “Behalve als de ouderenvereniging een koffietafel heeft gehouden, dan moet ik afwassen”, lacht Nico. “Maar dat vind ik hartstikke leuk, gezellig buurten ondertussen”. Nico heeft het erg naar zijn zin in HelvoirThuis
Nico werkt 16 uur per week als vrijwilliger in het HelvoirThuis. Hij is er op maandag van 09.00- 17.00 uur en op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur. “Eerst had ik ook nog de vrijdag maar die hebben ze afgepakt van me”, lacht hij. “Maar dat maakt me niks uit die krijg ik wel weer een keer terug”.
De Keizer
Wie kent hem eigenlijk niet? Nico Berkelmans (80) was de oud-kastelein van Hotel-Café-Zaal “De Keizer” in Helvoirt. Zijn ouders, Antoon en Trees Berkelmans, moesten het pand verlaten op het kruispunt in Helvoirt voor de aanleg van een nieuwe rijksweg. Het oude café van Van de Ven in de Lindelaan werd gesloopt en op 19 december 1959 werd het nieuwe Café de Keizer (nu De Bolle) geopend. Vanaf 1966 tot 1999 runde Nico, samen met zijn vrouw Riky, het horecabedrijf.
Het bedrijf had een groot café met een open haard, biljart, “smirna tafelkleedjes” en een hele grote stamkroegbar met zitplaatsen voor ongeveer 20 personen, een groot terras en een slijterij. Daarnaast was er toen al een flinke zaal. Het pand is meerdere malen verbouwd
De slijterij werd “bar ’t Pumpke” en de grote kroeg werd restaurant. De zaal is met 50% in omvang gegroeid. Buiten aan de zijkant van de zaal was een weiland en kwam een buitenterras waar veel leuke bruiloften plaatsvonden. Ja, het was goed toeven in de Keizer. Je moest destijds een jaar vooraf de zaal boeken voor een feest anders was hij veelal bezet.
Enorm veel verenigingen waren er “thuis” in het dorpscafé, zo hadden er onder andere harmonie Kunst Adelt, De Guld, de Schuts, de Biljartvereniging ,de kaartclub, toneelvereniging Misèricordia, de Soc er hun onderdak. En zelfs de allereerste Helvoirts Weekendtent stond destijds langs de zaal in het weiland bij De Keizer.
Hobby
Hij kookte vaak zelf in de keuken en zijn eigengemaakte saté met brood waren een van zijn uitstekende recepten. Of wat te denken van “Husselbussel”. Nico schreef al zijn recepten op in een schrift en later zijn al die recepten in een bestand gezet. Wil je ook een lekker en vooral leuk recept van Nico klik dan HIER voor een overzicht van al het lekkers dat er destijds bij De Keizer te krijgen was.
Gezondheid
Je ziet Nico tegenwoordig dagelijks wandelen met zijn rollator. “Elke dag loop ik 3 kilometer, ik moet in beweging blijven”, zegt de 80 jarige ex-uitbater van De Keizer. Onlangs is hij nog geopereerd aan zijn heup en dus moet hij dagelijks lopen.
Nico woont zelfstandig in de Achterstraat en is maar wat blij met zijn baantje bij het HelvoirThuis. “Ik ben lekker onder de mensen en af en toe biljart ik mee en dat drie dagdelen per week”.
Slot
Na zijn werkzaamheden loopt hij, moe maar voldaan, weer met zijn rollator naar huis. Daar wacht het volgende werkje op hem, hij moet nog koken…….[/vc_column_text][vc_single_image image=”40161″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text](foto boven) Café W. van de Ven in de Lindelaan. In juni 1958 is Antoon en Trees Berkelmans, van café De Keizer, de nieuwe eigenaar. Ze moeten hun pand aan het kruispunt opgeven voor de aanleg van een nieuwe rijksweg. De Keizer ligt voortaan aan de Lindelaan. Het café van v.d. Ven wordt gesloopt en op 19 december 1959 wordt een nieuw café De Keizer geopend.
(foto onder) Hotel-Cafe-Zaal-Slijterij De Keizer aan de Lindelaan. In 1966 neemt Nico, samen met zijn vrouw Riky, de Keizer over en werken daar tot 1 januari 1999.[/vc_column_text][vc_single_image image=”40160″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  • Antoon van de Ven , 31 augustus 2018 @ 09:09

    Mooi om hier aandacht aan te besteden!!
    Ook mooie foto’s trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *