De Leyetocht viert in 2016 een jubileum en wel met de 10de ATB tocht in haar geschiedenis op zaterdag 20 augustus. Dit feest viert de Leyetocht met een extra marathonafstand over 75 km naast de gebruikelijke afstanden over 30, 40 of 50 km. De 39ste Leyetocht is op zondag 21 augustus, de derde zondag van augustus, met de bekende keuzeafstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km. De start en finish van beide fietsfeesten is bij het nieuwe multifunctionele centrum HelvoirThuis nu het voormalige Gastenbosch is gesloopt. Dit MFC ligt aan de Kloosterstraat op steenworp afstand waar voorheen het vertrek was. Het inschrijven en de kleedlokalen met de douches zijn nu onder een dak.
marathon Leyetocht
Henk van Bergen (rechts op de foto) ontvouwde deze week de plannen van de Leyetocht met een fraaie poster samen met bestuurslid van de Leyetocht Jos Waaijer. Henk van Bergen staat prominent op de poster die de ramen siert van de vrije winkels op het Vincent van Goghplein zolang deze niet verhuurd zijn. De poster is ook de aandachtstrekker voor de marathonafstand over 75 km. Henk van Bergen weet nog niet of hij aan de marathonafstand over 75 km gaat deelnemen. “Daar ga ik eerst goed over nadenken”, liet hij weten. De foto is van Hans van Rooij. De poster is een ontwerp van drukkerij Formaat. Beekhuizen makelaardij bemiddelde voor het plaatsen van de posters.
De marathonafstand over 75 km vraagt extra conditie van de mountainbikeliefhebbers. De kartrekkers bij dit jubilerende onderdeel van de Leyetocht zijn heel benieuwd hoeveel deelnemers zich in augustus aanmelden voor deze slopende afstand. De marathonafstand volgt de route van 50 km en heeft twee extra lussen. Een lus van 13 km voor de pauze bij Gubbels en een lus van iets minder dan 13 km na de pauze bij Gubbels. De Col de Gubbels is de attractie bij het mountainbikefeest van de Leyetocht. De mountainbikeroute slingert door de Loonse en Drunense Duinen met een passage bij Hoef ten Halve aan de Giersbergsebaan. Deze kanjers die 75 km gaan fietsen krijgen een eerste bevoorradingspost bij manage D’n Dries in Giersbergen. Tot daar gaat de route van 50 km gelijk op. De modderduivels met een deelnamebewijs van 75 km op zak gaan zelfs door richting Waalwijk om het Drongelens Kanaal over te steken bij de Overstortweg tussen Waalwijk en Drunen. Bij de roeivijver in Drunen komen de routes van 50 en 75 km weer bij elkaar. Na de tweede bevoorradingspost bij Gubbels bedrijven in Helvoirt krijgen de marathon deelnemers een extra lus die veel van hun vaardigheid en vooral uithoudingsvermogen zal vergen. De 30 en 40 km rijders treffen hun eerste en enige bevoorrading bij de Col de Gubbels.
Van onze correspondent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *