De Klender

 1. Schoolschaatsen

  18 december 2017 om 08:30 - 23:00
 2. Schoolschaatsen

  19 december 2017 om 08:30 - 23:00
 3. Film: Aangrijpende film: Knielen op een bed violen

  19 december 2017 om 14:00
 4. Wmo-adviesraad

  19 december 2017 om 19:30
 5. Kerstconcert Helvoirts Kamerkoor in Lambertuskerk, Vught

  19 december 2017 om 20:00

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

...

Lezing over heraldiek in het HelvoirThuis.

Heemkundekring “De Kleine Meijerij”
Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt,
Heukelom, Moergestel, Oisterwijk, Udenhout

Lezing Heraldiek op donderdag 28 september in het HelvoirThuis in Helvoirt door Willem van Zon aanvang 20.00 uur
Heraldiek verwijst onder meer naar de gewoonte die in Europa is ontstaan in de loop van de twaalfde eeuw, om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen, zogenoemde emblemen waaruit later de wapens zijn ontstaan. Heraldische wapens onderscheiden zich van preheraldische versierselen doordat ze permanent en erfelijk van karakter zijn.
Heraldiek of wapenkunde in de meest algemene zin de wetenschap die zich bezighoudt met de studie naar het ontstaan, de ontwikkeling, het gebruik, het recht, de reglementering en de beschrijving van wapens van personen, families en instellingen. In deze betekenis is het een hulpwetenschap van de geschiedenis.
De vroegste sporen van heraldiek, in de zin van een systematisch erfelijk gebruik van gekleurde emblemen op een schild of zegel, dateren uit het begin van de 12e eeuw, in de zogenoemde 12de-eeuwse renaissance.
Naast de adellijke wapens bestaan er ook burgerlijke wapens, die de adellijke in aantal ver overtreffen. Het was in Vlaanderen gebruikelijk dat schepenen van een schepenbank met hun familiewapen zegelden. Indien dat niet bestond, kozen zij een persoonlijk dat later vaak werd gezien en gebruikt als familiewapen door de afstammelingen.
Invloed heraldiek in onze tijd
Recente heraldiek breekt niet met de traditie maar kent haar eigen uitdrukkingsvormen. De moderne maar toch correcte stijl herkent men aan haar duidelijkheid, harmonie van proporties, vormen en kleuren en stilerende weergave. Nieuwe wapens verwijzen naar een zinvolle inhoud en zijn ontdaan van tegenwoordig weinigzeggende ornamentiek uit vergane perioden.
Steeds vaker kiezen overheden ervoor om hun wapen of vlag in een gestileerde of logovorm te gaan gebruiken om hun rechtspersoonlijkheid te symboliseren. Dit hedendaagse “wapen” komt dan voor op het briefpapier, allerlei aktes, ambtstekens, diploma’s en vlaggen. Het ontwerp en uitvoering van het “wapen” gaat veelal ten koste van de klassieke heraldiek, waarbij het wezenlijke van de oorspronkelijke afbeelding verloren gaat.

Tijd: donderdag 28 september om 20 00 uur in het HelvoirThuis
We vragen een eigen bijdrage van € 2,00 per persoon aan niet leden. Leden hebben gratis toegang.

CC Corvers Column

12 november 2017 CC: CORVERS COLUMN: Tegenzin

...

Rubriek: Huyswerk

15 september 2017 in Voorpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *