Interactieve middag op de Citadel tijdens Week van de Rechtspraak
Kruip in de huid van de rechter  – toen en nu

rechtspraak-2

Altijd al een kijkje willen nemen in de rechtspraak van eeuwen geleden? Benieuwd hoe het er vroeger en nu aan toe gaat tijdens een zitting? Tijdens de Week van de Rechtspraak, op dinsdagmiddag 6 september 2016 van 13.30-15.30 uur, organiseert het Brabants Historische Informatie Centrum (BHIC) samen met de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof ’s-Hertogenbosch de interactieve middag ‘Op de stoel van de rechter – toen en nu’. Ontdek en vergelijk vonnissen door de eeuwen heen.
Tijdens deze interactieve middag laten we je aan de hand van voorbeelden zien hoe zaken vroeger berecht werden. We geven je een inkijkje in de manier van straffen door de rechtbank en het gerechtshof van eeuwen geleden. Hoe hoog waren de straffen, welke woorden gebruikten de rechters van toen en in welke gevangenissen kwamen de overtreders dan terecht?
Bij deze leerzame bijeenkomst zijn ook enkele rechters en raadsheren van de rechtbank en het gerechtshof aanwezig om de vergelijking te maken met hoe zij zaken nu behandelen en welke straffen worden opgelegd.
Week van de Rechtspraak
De Week van de Rechtspraak vindt jaarlijks plaats in september (dit jaar maandag 5 t/m zondag 11 september 2016). Tijdens deze landelijke week organiseren alle gerechten één of meerdere activiteiten voor het publiek. Dit jaar is het thema ‘De rechter tussen staat en straat’.

Aanmelden

Altijd al willen weten hoe een rechter tot zijn/haar oordeel komt, denkt over straffen en hoe de straffen door de jaren heen zijn veranderd of misschien wel hetzelfde zijn gebleven? Meld je dan snel aan voor deze gratis middag. Er zijn 60 plaatsen beschikbaar, dus vol is vol.
Je kunt je aanmelden via ons e-mailadres info@bhic.nl, onder vermelding van ‘Week van de Rechtspraak’. In de laatste week van augustus sturen we je dan een mail met alle praktische informatie over deze middag.
‘Op de stoel van de rechter – toen en nu’:
Wanneer/hoe laat:      dinsdag 6 september van 13.30-15.30 uur
Locatie:                       Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
Adres:                         Zuid-Willemsvaart 2, ’s-Hertogenbosch
 rechtspraak-3 rechtspraak-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *