HONDENPOEP: GEWOON EVEN OPRUIMEN!

Hondenpoep opruimen, voor veel hondenbezitters blijkt dit nog steeds moeilijk. We krijgen regelmatig telefoontjes en berichten van inwoners die hun beklag doen over poep op straat, trottoir, beplanting, gazon of in de berm. Recentelijk hebben meerdere inwoners gevraagd om extra afvalbakken voor de hondenpoep. We kunnen deze bakken echter niet plaatsen.
Eigen verantwoordelijkheid
Het is de verantwoordelijkheid van hondenbezitters om de uitwerpselen van hun viervoeter op te ruimen. Natuurlijk is het gemakkelijker als zij op iedere straathoek een speciaal hiervoor geplaatste afvalbak aantreffen. Om een goede dekking in de vier dorpen te krijgen, moeten we dan zo’n 100 bakken aanschaffen en plaatsen. Dergelijke afvalbakken kosten echter veel geld in aanschaf en plaatsing en structureel voor lediging. Omdat wij geen hondenbelasting heffen, is daar geen geld voor. Baasjes betalen geen hondenbelasting en in ruil daarvoor ligt de verantwoordelijkheid voor het schoonhouden van trottoir, straat en berm als het gaat om hondenpoep, volledig bij hen.
Boete
Ruimen baasjes de poep van hun hond niet op, dan riskeren zij een boete van €140,- exclusief administratiekosten.
Wat kunt u zelf doen?
Ziet u dat een hondenbezitter de uitwerpselen van zijn/haar viervoeter niet opruimt, dan moet u deze persoon hierop kunnen aanspreken. Denk ook eens met uw buren na over (ludieke) manieren waarop u de hondenbezitters die het niet zo nauw nemen met de opruimplicht, kunt aanspreken. Denk aan een poster voor uw raam, een klein bordje in uw voortuin, een oproep in een dorpsblaadje, etc. Samen houden we onze dorpen schoon!

1 Comment

  • Van der geld , 30 mei 2020 @ 20:51

    Oké dus er is er geen hondenbelasting en in ruil daarvoor zijn hondenbezitters zelf verantwoordelijk voor het opruimen…. Misschien leuk om dat soort experimenten ook eens met bv rioolbelasting te doen…. Maar….. Je riskeert wel een boete van 140 euro. Ik ben benieuwd hoe vaak deze boete per jaar wordt gegeven als er nergens geld voor is zal er nl ook niet gecontroleerd worden. Zet een bordje neer zegt de gemeente. Nou gemeente guess what, aangezien de hondenpoep hier in Helvoirt onder diezelfde bordjes en zelfs pal onder glijbanen in speeltuintjes ligt hebben ze daar letterlijk schijt aan! Straks horen we bij vught, daar schijnt veel geld te zijn voor de meest bijzondere projecten. Ik zou zeggen gemeente vught investeer hier eens wat in en neem wat meer verantwoordelijkheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *