“Helvoirt blijft kritisch kijken naar HelvoirThuis”
HelvoirtNet wil duidelijkheid en vraagt de voorzitter van TinH, Brecht Gerritse, om een reactie op 11 vragen. Hopelijk komt er duidelijkheid en rust in de tent…..
1. Jan van den Boer wordt de nieuwe leider in HelvoirThuis, wat wordt precies zijn taak? Met de komst van Jan van den Boer als zakelijk leider van het HelvoirThuis hoop ik dat er rust komt. Jan begint rond 15 april met de werkzaamheden. Hij gaat de scepter zwaaien over al wat er op de werkvloer plaats gaat vinden. Samen met Sietske van Iersel, die de vrijwilligers begeleidt, moet het voor iedereen duidelijk worden wat er kan en mag in het nieuwe onderkomen. Jan (48jr.) is woonachtig in Helvoirt en heeft er veel zin in om van deze uitdaging iets moois te maken. Een direct contact met het bestuur moeten de lijnen kort houden en Jan de mogelijkheid geven om duidelijk op te treden en er voor te zorgen dat er een goede uitvoering plaats vindt. Ik ben blij met de komst van Jan. “Eindelijk kan het bestuur dan gaan besturen” aldus de voorzitter.
2. Hoe is de verhouding tussen TinH, Drieklank, de gemeente en V55+? Momenteel heeft het bestuur zijn handen vol aan andere bezigheden zoals o.a. overleg met Drieklank om ook daar tot goede afspraken te komen. Het bestuur van de stichting TinH heeft nooit persoonlijke problemen gekend jegens de stichting Drieklank. We zijn met beide stichtingen in een ongelooflijk complexe ‘geschillenvijver’ getuimeld waarin we bijna verzopen. Op dit moment zijn we aan het kijken hoe we de schade kunnen middelen en zaken kunnen oplossen, zonder rechtbankprocedures. Daarna kunnen we allemaal gewoon verder zonder ongemakkelijke, dorpse taferelen. In de aanloop naar de oprichting van TinH heb ik een paar hele snelle stappen genomen die voor Drieklank uitpakte op een onwenselijke manier. Daar moet m.i. een en ander gerepareerd worden. Over de V55+ het volgende: De vereniging 55+ is gebruiker van het pand en heeft geen verdere zeggenschap over de exploitatie van het HelvoirThuis. Wel werkt TinH met de V55+ samen, omdat zij nu eenmaal met een grote groep dagelijks gebruik maken van het HH en omdat zij zich inzetten binnen het vrijwilligerscollectief en werk mee aanpakken. De verhoudingen zijn goed, mensen werken met elkaar samen op een respectabele manier. Dingen komen nu steeds beter op zijn plaats en het moet voor de bezoeker duidelijk zijn waar ze terecht kunnen met hun vragen, op- en aanmerkingen. TinH werkt samen met de V55+ maar ook met de gemeente, zij hebben een driepartijen-overeenkomst opgesteld.
3. Wordt het hoog tijd dat V55 eindelijk eens GEBRUIKER gaat worden van HelvoirThuis, niet meer dan dat? Dat de V55+ sturende invloed heeft op de exploitatie is een suggestie die niet juist is. Die gedachte moeten mensen in Helvoirt loslaten. We zijn juist geholpen met het aandeel dat de V55+ op verschillende plaatsen heeft in het bieden van ondersteuning en concrete aanpak.
4. Wanneer komt de sportzaal onder het beheer van TinH en blijft de huurprijs voorlopig hetzelfde? Ik weet dat ook de sportzaal binnenkort onder het beheer van TinH zal vallen en verwacht daar medio april / mei wel uit te zijn met de gemeente. De huurprijs is hoger dan in de Wiekelaar. Tijden veranderen.
5. Hoe vind je het dat sommige verenigingen klagen en overwegen weg te gaan uit het Helvoirthuis? Ik houd de grote lijnen in de gaten en merk weinig van ontevredenheid. Maar in Helvoirt praten mensen meestal met iedereen behalve met degene waar het over gaat. Dus het is denkbaar dat er gevaarlijk veel ontevredenheid is. Binnen ons bestuur klinken wel eens geluiden. Ik wimpel negativiteit af als lastige vliegen. Perfectie en gezeur over details komen in mijn hoofd niet aan de orde. Op de tijdlijn heb ik een periode van drie jaren uitgezet waarin we moeten komen tot een acceptabel geheel. Tussentijds glibberen we van het ene tekort naar het andere schandaal. Jammer dan voor hen die vergeten dat het hele bestuur- en tal van mensen die echt hun best doen in HelvoirThuis maar vrijwilligers zijn. Omdat het voor deze vrijwilligers vaak ook nog eens een situatie is met een gezin en een baan erbij, zou ik het eerder gepast vinden als ook DAT eens doordringt in de mening die sommigen hebben over onze organisatie. Wie ontevreden is kan zich daarbij ook afvragen hoe hij of zij zich in kan zetten om het zelf beter te maken. Zo zijn alle vrijwilligers hier namelijk begonnen aan hun werk.
6. Hoe lang blijft Brecht Gerritse voorzitter van TinH? Statutair zijn de posities in het bestuur om de vier jaren verkiesbaar. Ik kan er eerder mee stoppen als ik of anderen dat willen. In beginsel heb ik toegezegd dit een jaar te doen. Vanaf november 2015. Hoe ik na november 2016 verder ga weet ik nog niet. Het gaat er mij om dat de exploitatie van HelvoirThuis in handen blijft van de bewoners zelf, zodat prijzen, mensen en gewoonten niet gaan vervreemden. Overigens heb ik het naar mijn zin. Ik ben positief verbaasd over de manier waarop het bestuur van TinH werkt. Ze staan echt altijd klaar, de communicatie loopt supersnel en er is echte betrokkenheid. Alsof het allemaal hun eigen bedrijf is. Echt ongelooflijk. Ik noem het ‘mijn’ bestuur omdat ik deze groep zelf grotendeels heb samengesteld. Je hebt in Helvoirthuis een stel karakters die zich enorm inzetten voor de dagelijkse gang van zaken en telkens voorop staan als het weer drukkend druk en moeilijk wordt. Ze verdienen er geen euro mee maar ze zijn echt goud waard. Ik ben van plan dat nog een tijdje te mogen aanzien.
7. Hoe gaan bezoekers merken dat ze welkom zijn in HelvoirThuis? Doordat we de hele dag open zijn, ons klantgericht opstellen en iets proberen te bieden dat mensen in staat stelt elkaar te ontmoeten. We zullen ook reclame gaan maken, de kachel niet te laag zetten en informeren hoe dingen beter zouden kunnen. Het bestuur staat open voor samenwerking en wil graag een goed contact met de gebruikers. Het HelvoirThuis is van iedereen. We verwachten dan ook positieve energie van mensen.
8. Het bestuur gaat besturen, de medewerkers met vrijwilligers gaan de tent runnen, vanaf welke datum? We besturen al vanaf november 2015. Veel activiteiten zoals die bestonden in Gastenbosch en de Wiekelaar gaan moeiteloos door in Helvoirthuis. Niet alles kan gemakkelijk mee in de vaart der veranderingen. Concreet hebben we per 1 maart en 1 mei mensen op de werkvloer die de zaken beter coördineren en leiden. Dat scheelt ons bestuur een hoop ‘zorg en energie’. We komen nu vaak tijd tekort om tegemoet te komen aan de wensen die gebruikers hebben in het HH. In dit eerste jaar zijn we zoekende naar een haalbare werkvorm, gebruikersprotocollen, bruikbare contacten en contracten, afspraken en regels om het voor iedereen begrijpelijk en werkbaar te maken.
9. HelvoirThuis is te klein? Komt er ruimte bij? Helvoirthuis lijkt heel groot maar er is vooral een tekort aan opbergruimte. Gebruikers hebben materialen waar beperkte opslagmogelijkheden voor zijn. Dat is iets waar we aan moeten gaan werken, moeten verbeteren. Zeker denk ik aan verbouwen of aanbouwen. Ik verander graag dingen die ik denk ‘beter te weten’. Ik spreek me daar, in de gemeenschap, al een tijdje duidelijk over uit. Helvoirthuis kan worden gemodificeerd en het is ook aan ons bestuur om daarin te besluiten. Maar dat zijn voorlopig jarenplannen, we moeten onze ‘draai tot overleven’ nog vinden. Daarna komen de details.
10. Is het gebruik van ruimtes veel duurder geworden t.o.v. Gastenbosch? Het is duurder geworden. We hebben echt een moeilijke opgave om het Helvoirthuis rendabel te maken. We rekenen niet op subsidies maar hebben wel een fijn samenwerkingsverband met de gemeente. Mensen vragen zich af waarom dit allemaal zo gaat en of dat allemaal zo kan. Ik zeg: Ja, het kan en het heeft ook nut. De jaren zeventig zijn voorbij en onze regering zet niet langer in op het financieren van gezelligheid. Daar kan iedereen wat van vinden maar nu zijn we gedwongen om beter na te denken en meer te halen uit de wil van mensen om erbij te horen, een echt gemeenschappelijk centrum te vormen. In politiek opzicht ben ik, in beginsel, uit een ander hout gesneden maar de individualisering en de overdreven spilzuchtige herverdeling van gemeenschapsgeld heeft gemaakt dat generaties boven mij de heleboel hebben laten lopen. De zorgstaat is failliet en mensen hebben misbruik gemaakt van wat ooit een prima uitgangspunt was. De huidige bestuurders krijgen niks meer cadeau, het systeem moet zichzelf opnieuw gaan bewijzen. Ergens is dat terecht. Ik heb ook sterk de overtuiging dat de gemeente ons HelvoirThuis en de stichting TinH niet laat zakken. We praten daarover met elkaar.
11. Wat is je grote wens voor HelvoirThuis en geloof jij daar in? Mijn grote wens is dat Helvoirt zich kan vinden in de nieuwe locatie en positieve ervaringen opdoet in de ontmoeting van anderen en andere activiteiten. Persoonlijk wil ik meer ruimte voor sociaal culturele evenementen en activiteiten. Die kunnen plaatsvinden in de huiskamer en de sportzaal. Ik zou willen dat jongeren een plek van herkenning gaan vinden in Helvoirthuis. We zijn zoekende, en weten vaak niet hoe precies de dingen in te schatten. Positief is al wel dat jongeren hier komen sporten. Daarnaast heb ik nog de wens dat mensen in Helvoirt nu eens gaan zien dat ze het zelf moeten gaan doen en niet steeds maar gaan wijzen naar de gemeente als kartrekker, financierder of initiatiefnemer. Het gebouw staat er al, nu nog de rest. We kunnen het zelf, zeker in Helvoirt.
Goede inhoudelijke vragen en daarop idem antwoorden die veel duidelijkheid verschaffen voor wie het lezen wil.
Voor iedereen die zijn steentje bijdraagt aan het HelvoirThuis: Succes op de ingeslagen weg.
2 Comments