[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”42663″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]Het Overlegplatform Duinboeren organiseert voor haar leden en andere geïnteresseerden uit hun werkgebied een korte lezingenreeks en praktijkdag over de introductie van bomen in hun bedrijfsvoering; over agroforestry en over voedselbossen.
De avonden vinden plaats op de maandagavonden 12 en 26 november telkens van 20.00 – 22.00 uur. Op 12 november bij de Sprankenhof, Schoorstraat 26A te Udenhout gaat het over Agroforestry door Piet Rombouts. Op 26 november zijn we te gast bij de familie Van Balkom, Vof de Kerkhoeve, Heikant 10a te Helvoirt en zal Wouter van Eck een presentatie houden over Voedselbossen. De praktijkdag vindt plaats op vrijdag 14 december met een bezoek aan de agroforestry boerderij van
Wilco de Zeeuw op Slabroek in Uden en een bezoek aan het voedselbos van Sjef van Dongen in het naburige dorp Zeeland (van 10.30 uur tot 15.00 uur).
Enkele jaren geleden hebben enkele Duinboeren, nog met wat wisselend succes, de eerste ervaring opgedaan met de introductie van (voeder-) bomen in hun bedrijfsvoering. De tijd heeft echter sindsdien niet stil gestaan. Bomen worden momenteel steeds vaker gezien als een antwoord op het veranderende klimaat en op de daarmee samenhangende water- en bodemproblematiek. Er wordt momenteel al ervaring opgedaan met verschillende combinaties van bomen en teelten. Dat gebeurt ook in verschillende gradaties; van enkele rijen bomen in een perceel, naast bijvoorbeeld grasland of granen, tot percelen met nagenoeg 100 % bomen in een voedselbos.
Agroforestry is een systeem wat niet onbekend is in onze streken; kijk naar de populierenweiden van de Meierij en naar de boomgaarden bij boerderijen waar schapen en koeien onder grazen.
Agroforestry wordt in de hele wereld nog in vele vormen toegepast. Voedselbossen zijn nieuwer.
Beide bedrijfssystemen worden ook gezien als heel perspectiefvol voor de toekomst van de Nederlandse landbouw. Beide vormen van landbouw staan ook genoemd in de nieuwe landbouwvisie van minister Carola Schouten.
De avonden en de praktijkdag vormen op zich een geheel maar zijn ook afzonderlijk te bezoeken. Van niet-leden van de Duinboeren wordt een kleine bijdrage gevraagd in de kosten (€10 per dagdeel, €30 voor alle drie onderdelen).
Opgeven bij info@duinboeren.nl voor 1 november. Er zijn maximaal 25 plekken beschikbaar.
Nadere inlichtingen
Emiel Ansems (06-20198614 of
Piet Rombouts 06-15108084 of
John Vermeer (06 12 579879)[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”3d”]Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net[/vc_message][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][vc_column_text]
 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *