[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”42712″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text](Van onze verslaggever)
Horeca-inrichtingen, evenementen en seksinrichtingen kunnen straks de vereiste vergunningen geweigerd worden als uit een integriteitstoets blijkt dat er (vermoedelijk) crimineel of drugsgeld in wordt gestoken. Dat wordt geregeld in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening APV, die op 22 november wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van Haaren.
Al in 2013 besloot de gemeenteraad om de zg. Wet Bibob toe te passen op vergunningen voor openbare inrichtingen. Maar het vorige college verzuimde om dat besluit door te voeren als formele weigeringsgrond voor vergunningen. Met als gevolg dat jarenlang horecavergunningen in de gemeente Haaren niet konden worden geweigerd ook al waren er criminele financiële invloeden. Dat werd ook niet of nauwelijks getoetst. Commissaris van de Koning Wim van de Donk meldde in maart 2017 aan burgemeester Zwijnenburg dat hem deze ‘discrepantie’ in de Haarense regels was opgevallen. Van de Donk is een fervent strijder tegen de infiltratie van de Brabantse onderwereld in de legale bovenwereld. De gemeente zegde de Commissaris toe de regels te repareren. Na ruim anderhalf jaar gebeurt dat nu.
Er gaan miljarden zwart geld om in het criminele circuit. Dat geld zoekt zich een weg naar de bovenwereld. Jaren geleden werd vastgesteld dat horecabedrijven en seksinrichtingen favoriet waren om geld in wit te wassen. Daarom kwam de Wet Bibob, die gemeentes verplicht om bij vergunningaanvragen goed te controleren waar het investeringsgeld vandaan komt. Een speciaal bureau kan daarbij te hulp worden geroepen. Met de nieuwe APV kan straks ook Haaren daarmee vergunningen weigeren, zoals ook in de meeste andere gemeenten.[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”3d”]Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net[/vc_message][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][vc_column_text]
 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *