[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”27027″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]AVROTROS heeft plannen voor een televisieserie in Helvoirt. Het gaat om televisieopnames van een Real Life Game. Als uitvalsbasis zou de dr. Landmanschool in Helvoirt of de omgeving daarvan in beeld zijn. De plannen voor de serie verkeren nog in de researchfase maar mocht het ‘nieuw sociaal experiment’ doorgaan dan kan dat nu nog!
Want op de dag voor de verkiezingen, 20 maart, besloot het vorig college de oude school in de openbare verkoop te doen. Alleen de huidige huurder, harmonie Kunst Adelt, is hierbij een “een strategisch partner”. Oftewel, een voorwaarde bij verkoop, de harmonie mag blijven zitten tenzij er “een volwaardig alternatief” is voor de harmonie, zoals wethouder Martien Vromans dat in de raad noemde. Dat wil zeggen: als de harmonie een andere geschikte (lees: vooral betaalbare) ruimte in Helvoirt krijgt aangeboden. Al is die kans nihil.
Bij de plannen voor het HelvoirThuis stelde Kunst Adelt zich destijds massief op. De harmonie wilde in haar eigen repetitieruimte De Notenkraker, de gymzaal van de school, blijven zitten en niet naar een nieuwe multifunctionele accommodatie, het HelvoirThuis. Die (vooral juridische) strijd won de harmonie destijds van de politiek die zich uiteindelijk bij de situatie neerlegde.
Met tegenzin, want Helvoirt zou een multifunctioneel gebouw krijgen voor alle verenigingen. Aan het begin van zijn tweede ambtstermijn in 2006 maakte toenmalig wethouder Van Nistelrooij zich daar sterk voor. “Die kans krijg je maar een keer in de 50 jaar”, sprak hij in de raad. “Optimale verknoping en synergie”. Toverwoorden, maar de harmonie koos voor zichzelf: het financiële voordeel en de zekerheid van een functionele oefenruimte, het werk van mediator Antoon van de Ven ten spijt.
Daarom is het HelvoirThuis niet het meest ‘optimale model’ geworden: naast dit Thuis voor Helvoirt blijft de oude Landmanschool als ‘bijgebouw’ onderdak bieden aan verenigingen. Geen optimale verknoping! Een gemiste kans die de politiek van toen zich mag aanrekenen.
En die gemiste kans werkt door. Eerdere pogingen tot verkoop van de school mislukten. Appartementen in de oude school? Projectontwikkelaars hadden er uiteindelijk geen trek in. Tja, wie koopt een oude school zonder de grootste centrale ruimte, de voormalige gymzaal, waar een muziekgezelschap bovendien de scepter zwaait?
Hoe dan ook, het vorig college bestempelde het pand als niet-strategisch en gooide het in de verkoop. Het huidige college wil dat besluit mogelijk terugdraaien. B&W vindt dat, nu het centrumplan van Helvoirt is afgerond, het pand weer een ‘strategische functie’ kan krijgen voor het dorp. Wat dat inhoudt is nog onduidelijk, over eventuele verkoop en onder welke voorwaarden moet B&W nog knopen doorhakken.
De toekomst van de oude school is voorlopig nog onzeker, eigenlijk al jaren. Als de plannen van AVROTROS doorgaan voor een Real Life Game kunnen we ons hart ophalen: ‘Kun jij met succes een schat verbergen terwijl er mensen achter je aan zitten?’, luidt het ronkende persbericht. Helvoirtenaren ‘die het hoofd koel kunnen houden in stressvolle situaties’ kunnen zich opgeven’. Het moet niet gekker worden!
Een ding is duidelijk: mocht de oude school op een of andere manier bij de serie worden betrokken dan zit Kunst Adelt op de eerste rij. Een strategische plek![/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

0 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Christ van Iersel , 3 juli 2018 @ 22:20

    Sorry, hoor maar er wordt helemaal niets opgenomen in de Oude School. Graag eerst goed informeren als je een goede column wilt schrijven Peter

  • Els , 7 juli 2018 @ 18:40

    De oude school is een beremooi pand, waar velen mee verbonden zijn. ik schrik te lezen dat het in de verkoop zat en er zoveel politiek gedoe mee is. Bij de Plein-enquête ‘ideeën voor Helvoirt’, gaf k zelfs aan om van deze oudste school goed en veelzijdig gebruik te maken. Mede tot behoud er van natuurlijk. Ik vind t n monument, dat nog zó veel kan bieden als trefpunt voor ieder en vanalles. Kunst Adelt? , en laat die ene filmopname maar voor wat t is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *