[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”27027″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]Haaren heeft een nieuw college, sneller dan verwacht. Wat heet snel! Een vliegende start is een betere uitdrukking.
Dat het nieuwe gemeentebestuur vier wethouders telt mag je gerust verrassend noemen. Carine Blom (Progressief 96), die het voortouw had bij de onderhandelingen, verdedigt die keus met de stelling dat het “een gecompliceerde opsplitsing” is en dat er veel werk verzet moet worden. Bestuurskundige Marcel Boogers vindt dat niet zo’n sterk argument. “Dat werk doen vooral ambtenaren”, zegt hij in het Brabants Dagblad. En als er een procesregisseur is aangesteld, zoals in Haaren, die veel voorbereidend werk doet voor de opsplitsing, vindt Boogers vier wethouders “helemaal niet nodig”.
Samenwerking 95 en VVD vinden vier wethouders teveel maar bepleitten tegelijk een ‘bredere coalitie’. Zo’n coalitie van vier partijen –en dus zonder oppositie– vereist ook al gauw vier wethouders. Progressief 96 en CDA maken nu maximaal gebruik van het wettelijk recht op vier bestuurders verdeeld over 3,3 formatieplaatsen. De vraag rijst of een gemeente met de omvang van Haaren (14.000) het bestuurlijke werk niet met twee wethouders (en de burgemeester) aan moet kunnen? Ter vergelijking: Vught en Oisterwijk (beide ruim 26.000 inwoners) doen het met minder: drie fulltime wethouders.
De bijzondere situatie van Haaren, dat vanaf 1 januari 2021 ophoudt te bestaan, zou dat rechtvaardigen, is de redenering. Maar wat deze opsplitsing zo complex maakt, zoals Blom stelt, wordt niet duidelijk. Een bestuursakkoord had die helderheid moeten geven maar dat ligt er nog niet. Progressief 96 en CDA hadden meer begrip kunnen oogsten met hun keuze als dat akkoord er wel had gelegen, een of desnoods twee weken later. Zou een iets minder overhaaste start echt onoverkomelijk zijn geweest?
De kritiek van Samenwerking 95 en VVD dat de coalitie de “verkeerde volgorde” hanteert is terecht. De raad moet eerst het coalitieakkoord kunnen beoordelen en op grond daarvan de wethouders benoemen. “We moeten nu wel besluiten over wie maar niet over wat”, vatte Scholtze (VVD) de kritiek samen. Blom bood nu in een gesloten enveloppe het concept-bestuursakkoord aan burgemeester Jeannette Zwijnenburg aan. De coalitie passeerde op die manier het hoogste bestuursorgaan van de gemeente, de gemeenteraad. Het begrijpelijke protest van de oppositie in de vorm van zes blanco stemmen is het logisch gevolg. Zes gele kaarten waren passender geweest…
De vliegende start neemt niet weg dat Progressief 96 en CDA erin geslaagd zijn in korte tijd een degelijke ploeg te presenteren. Uit de snelle start spreekt ambitie die de komende tijd waargemaakt moet worden.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”26858″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

2 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Sander , 22 april 2018 @ 16:21

  Corvers vraagt of een iets minder overhaaste start echt onoverkomelijk zou zijn geweest. Jazeker! Want er zat een demissionair college dat niet meer kon rekenen op een meerderheid in de raad. Weggestemd door de kiezers. Een vleugellam college kun je in deze situatie niet hebben. Snel vervangen dus. Dan: is 3.3 fte aan wethouders te veel? In 2014 kwamen er twee fulltime wethouders voor een mager regeerprogramma waar ze vier jaar de tijd voor kregen. Nu ligt dat heel anders. De ambtelijke procesregisseur dan? Die regisseert alleen het proces en moet beslist niet méér doen. Alle politieke besluiten over het opsplitsen van bezittingen, schulden, taken, diensten, arbeidscontracten en regelingen moet het college zelf uitonderhandelen en niet de ambtenaren. Die trouwens onvermijdelijk gaan weglopen. Het wordt nog een hele kluif, voor vier bestuurders.

  • Jan , 26 april 2018 @ 20:15

   Op het moment dat de nieuwe gemeentegrenzen zijn vastgesteld zijn 99 procent van de bezittingen verdeeld. Eind dit jaar is die klus geklaard.
   Al heel snel zal duidelijk worden welke ambtenaren bij Boxtel, Vught en Oisterwijk in dienst kunnen treden. Het verloop onder ambtenaren hoeft dus helemaal niet groot te zijn.
   De taken worden, net als de schulden en de reserves, overgenomen door de ontvangende gemeenten. Dat is dus meer een zaak voor de ontvangende gemeenten als voor de gemeente Haaren.
   En natuurlijk is er ook Van der Velden die de nodige taken op zich neemt en in ieder geval degene is die de contacten met de ontvangende gemeenten in goede banen moet lijden.
   Al met al valt dat extra werk voor het nieuwe college wel mee. Er is natuurlijk extra werk maar laten we vooral niet overdrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *