De Klender

 1. Lezing “Planten met een imagoprobleem”

  20 februari 2018 om 20:00 - 22:30
 2. vrijdag 23 februari, 20.30 uur – muziek

  23 februari 2018 om 20:30 - 23:00
 3. OERRR Boswachtersdag – Wintervogels helpen

  24 februari 2018 om 13:30 - 17:00
 4. zaterdag 24 februari, 20.30 uur – special – theaterfoyer

  24 februari 2018 om 20:30 - 23:00
 5. Avondvullend Meesterwerk

  24 februari 2018 om 20:30 - 22:30

Familie berichten

16 februari 2018 Overleden: Dini Verbeek- Bok

...

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

...

Burgemeester legt verantwoordelijkheid voor veiligheid en goede gang van zaken bij carnavalsvierders

Uitkomst tumultueuze bijeenkomst: “De vergunning is gerepareerd”

De bijeenkomst waarin burgemeester Zwijnenburg de brief waarin ze aankondigde dat ze geen gelegenheid meer wilde bieden om personen te vervoeren op carnavalswagens bracht vooral vele jongelui uit de dorpen van Haaren op de been. De voorbespreking met de plaatselijke carnavalsorganisaties liep bovendien niet vlekkeloos over in de geplande bijeenkomst.

Terwijl de verzamelde pers aanwezig was (Omroep Brabant, Brabants Dagblad, Haaren.nu. Hart van Nederland, Helvoirt.net en ’t Pomphuiske), moest Oisterwijk Nieuws op last van de burgemeester de zaal verlaten. Joris van der Pijl, van Oisterwijk Nieuws, weigerde te vertrekken omdat hij vond dat het een openbare bijeenkomst was en kreeg vervolgens ook bijval vanuit de bomvolle raadszaal. Ook gaven diverse raadsleden en potentiële raadsleden acte de présence.
Verbod bijgesteld
In het ‘besloten’ vooroverleg had men overeenstemming bereikt over de volgende reparatie: ‘vanaf een half uur voor tot een half uur na de optocht mogen wagens toch mét deelnemers rondrijden.’ Zwijnenburg kon maar niet vaak genoeg zeggen dat de aanwezigen het allemaal verkeerd hadden begrepen. Het was volgens de Wegenverkeerswet verboden om op een carnavalskar over straat te gaan, maar tot nu toe werd dat altijd gedoogd. Ook ritten van en naar vergunde evenementen in omliggende dorpen werd toegestaan, mits aan de regels van de aldaar afgegeven vergunning wordt voldaan. Zodoende konden groepen overdag en ‘s avonds ook van en naar andere optochten rijden.
Met de reparatie en de toegelichte voorwaarden blijkt dit ook dit jaar weer mogelijk. De rondtrekkende carnavalsgroepen moeten zich wel verantwoordelijk gedragen en voldoen aan een aantal formaliteiten. Zoals goed verzekerd zijn en de verplichting om zich te kunnen legitimeren.
Geluidsoverlast
Vanuit de aanwezigen kwam de vraag: ‘Als geluid niet mag, mogen we dan wel zingen?’ Dat zorgde voor een lachbui. Maar het lukte de burgemeester niet om daarmee de ietwat grimmige sfeer onder de aanwezigen te keren. Ook niet toen een grappenmaker vroeg of je wel mocht bellen op de wagen. Net op dat moment rinkelde er een telefoon. De burgemeester wist een al te laconiek sfeertje te voorkomen door het gesprek af te kappen. Haar microfoon ging uit.
Slechte nasmaak
De teleurstelling is niet weggenomen. De grote groep aanwezigen was vooral teleurgesteld in de korte termijn. Het maakt het de organisaties erg lastig zo kort voor carnaval, om nu nog aanpassingen te doen aan bijvoorbeeld programmering of vervoer te regelen. Bovendien is er door de verenigingen en clubs heel veel geld al uitgegeven.

Foto’s Bart Meesters

CC Corvers Column

Rubriek: Huyswerk

8 februari 2018 in Voorpagina
2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Het slaat toch nergens op waar ze op het gemeente huis mee bezig zijn , ze willen veel voor de jeugd doen maar ze breken zelf alles af . nog even en we hebben niks meer voor de jeugd

 2. Ze hebben nog altijd alles kapot gemaakt in Haaren op het gemeentehuis, Wat gaat er nog wel goed in de gemeente Haaren
  en dan moeten we straks gaan kiezen, Er wordt niks op gebouw alleen afgebroken in Haaren,