[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”37769″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]Progressief 96 en CDA hebben het Bestuursakkoord gepresenteerd. Voor de periode tot 2021 of 2022. In dat akkoord benadrukt de nieuwe coalitie dat samenwerking met de buurgemeenten de komende jaren van groot belang is. “We beseffen dat we als gemeentebestuur niet meer alles zelf kunnen beslissen.”
Het Bestuursakkoord met de titel “Vier dorpen de toekomst in” beperkt zich tot hoofdlijnen. Progressief 96 en CDA geven daarvoor als reden dat er veel afstemming nodig is met de buurgemeenten.
‘Bij veel wat de komende jaren in de gemeente gebeurt zal de opsplitsing een rol spelen als middel, doel, beperking of mogelijkheid”, schrijven de partijen. Er zal “niet altijd een vrij speelveld” zijn.
De coalitie wil bij de opsplitsing de huidige dorpsgrenzen aanhouden, grenscorrecties door individuele wensen van inwoners daargelaten.
Hoog op de agenda staan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) dat vooral voor Esch gevolgen heeft en de N65. “Ingrijpende operaties met een grote impact op de omgeving en het leefklimaat”. Beide partijen zijn voorstander van een tunnelbak voor doorgaand verkeer bij het N65-kruispunt bij Helvoirt. Het tijdelijk afsluiten van de rijksweg tijdens de reconstructie, ongeveer acht maanden, vraagt “een groot offer van de dorpen”, staat in het akkoord. De verkeersdruk zal toenemen. “Nieuwe parallelwegen moeten oplossingen bieden zonder onaanvaardbare effecten op de leefbaarheid en veiligheid.”
De coalitie wil het bibliotheekwerk, muziekonderwijs en kunstzinnige vorming terughalen naar de dorpen. Hoe dit kan worden bereikt wil zij onderzoeken samen met inwoners, verenigingen, scholen, professionals en de buurgemeenten.
De gemeenteraad bespreekt op 31 mei het concept-bestuursakkoord.
Door: Peter Corvers
 
[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *