In deel 1 kon u lezen over de verhoudingen en de geschiedenis van de herindeling. Ook is verklaard waarom gemeenschappelijke regelingen de rol van gemeenteraadsleden in een ander daglicht zetten en hoe het kan dat de algemene dienstverlening, ondanks de inzet van prima ambtenaren, tóch hapert.
Hieronder volgen nog andere redenen waarom Haaren moet worden opgesplitst. Het gaat om de gemeenten om ons heen en het sterk veranderende toneel waar Haaren deel van uitmaakt. Het gaat om de invloed die een ‘regiogemeente’ wil uitoefenen aan vergadertafels om serieus te worden genomen.
Haaren wordt omringd door gemeenten die naar ons kijken. Die gemeenten willen dat ze de dorpen waaruit Haaren bestaat kunnen ‘invoegen’ opdat zij groter worden, meer invloed kunnen hebben. Invloed op bestuur dat boven ons allen de grotere koek te verdelen heeft. Nee, daar gaat de eigenheid van uw dorp niet aan verloren en nee, de lijntjes worden niet langer. De oplossing tot het hebben van invloed vanuit het dorp wordt alleen anders. Maar daarover later, in deel 3, meer.
Deze zogenaamde ‘regiogemeenten’, die Helvoirt, Haaren, Esch en Biezenmortel er graag bij hebben, doen dat met het beoogde effect om:
– veel sneller over grote vraagstukken te kunnen besluiten,
– eerder, en meer, mensen te kunnen inzetten die dit soort dingen kunnen onderzoeken en uitvoeren (ambtenaren),
– meer financiële armslag te hebben om processen in alle gemeentelijke trajecten beter te kunnen uitvoeren; zoals de bijhorende adviezen, de communicatie, de besluitvorming.
Inmiddels zijn die omringende gemeenten druk aan het corresponderen over de situatie met Haaren. Zo wil de gemeente Boxtel gaan investeren in het herstructureren van, bijvoorbeeld, haar sociale diensten en die vraagt zich af of het dorp Esch op korte termijn erbij komt of toch maar niet. Dat willen zij NU weten, zij staan NU voor die opgave.
”Moeten we dan niet meteen met zijn alleen naar Den Bosch!” Hoor ik mensen wel eens zeggen. “Of naar Tilburg!”
Neen! Bij het opschalen naar zulke grote stadsgebieden moet u denken aan ongeveer twintig jaar. Het is een stappenproces, daar heeft geduld alles mee te maken. Mensen zouden beter niet iets gaan bedenken dat eigenlijk te ver weg ligt.
Ondertussen wordt er in de raad van Haaren en het college beweerd dat de omliggende gemeenten nog niet klaar zijn voor de opname van de dorpen. Dat zou het onderzoeksrapport hebben uitgewezen. Het blijkt niet te kloppen. De gemeente Haaren kan doen of dit allemaal veel vragen oproept en suggereren dat omringende gemeenten misschien hun zaken niet op orde hebben, maar ze kan beter eens kijken naar wat er werkelijk aan de hand is:
– Een groot deel van de gemeentelijke taken worden uitgevoerd in Boxtel. 40% van het geld gaat al daarheen. Ongeveer 30% van het totaal aan manuren wordt daar besteed aan werk voor de gemeente Haaren.
– Het onderzoeksrapport geeft onderzoeksresultaten die niet relevant blijken, zo haalde de Gedeputeerde Mw. Spierings duidelijke voorbeelden aan tijdens haar bezoek aan Haaren.
– Tilburg met meer dan 200.000 inwoners zit al bij ‘de Grote 5’: een slagvaardige overlegtafel.
– Oss wil graag boven de 100.000 inwoners komen met 23 dorpskernen, de herindelingen gaan daar goed!
– Meierijstad (Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode) telt 79.500 inwoners en heeft de invloed die wij ook willen!
– We zitten, zoals in deel 1 werd uitgelegd, samen met veel andere gemeenten in gemeenschappelijke regelingen; dat zijn samenwerkingsverbanden waar enkele tot meer dan 40 gemeenten samen zaken door laten uitvoeren. Denk aan de GGD, het consultatiebureau maar ook ambulancevervoer, het naar werk begeleiden van mensen met een bijstandsuitkering en mensen met een arbeidshandicap of het verwerken van omgevingsvergunningen.
Naast ontevreden burgers die zich in de afgelopen jaren meldden bij de provincie zijn er inmiddels dus ook omringende gemeenten die ongeduldig staan te trappelen om duidelijkheid. Het liefst willen ze nu weten hoe het met Haaren verder gaat. Het liefst zien ze Haaren opsplitsen op 1 januari 2019.
Ja, u leest het goed. Zij willen niet nóg een verkiezingsperiode (2018) ertussen hebben die de zaak verder vertraagt, zij zouden dan uitgestelde verkiezingen willen zodat zaken sneller dóór kunnen. Voorbeeld? Gemeente Vught is er klaar voor. Zij hebben de kwesties rondom N65 en het spoor al in goede banen geleid. Vught wil graag weten hoe het verder gaat met Haaren en vraagt daar ook om. De datum van opsplitsing die de provincie voorstelt is 1 januari 2020.
Wellicht hebt u vragen. Stel ze ons dan, zodat wij ze meenemen in onze gesprekken met toekomstige bestuurders: www.progressief96.nl.
Stel ze aan ons en aan de gemeenschap, zet ze ook gerust in een eventueel commentaar op dit artikel en vergeet vooral niet uw naam er bij te zetten. Doe ik zelf ook!
Namens Progressief 96
Brecht Gerritse

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • frank de werdt , 4 maart 2017 @ 12:07

    Drie landelijke regiogemeenten Vught, Oisterwijk, Boxtel. Helder verhaal. Toekomstbestendig. Bestuurskrachtig. Klinkt goed, voelt goed, is goed!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *