De gemeente onderhoud een breed netwerk van fietspaden. In deze publicatie beschrijven wij hoe het onderhoud van deze fietspaden is geregeld en welke acties wij de komende tijd oppakken.
Fietspaden van beton
In 2008 is circa 22 kilometer aan bestaande fietspaden vervangen door betonnen fietspaden. Het betreft hier de fietspaden langs de Witvensedijk, Nieuwkuikseweg, Helvoirtsestraat, Molenstraat, Helvoirtseweg en de Loonsebaan. In 2013 is dit netwerk uitgebreid met een geheel nieuw vrijliggend fietspad tussen Esch en de A2. Het onderhoud, gebaseerd op verzakkingen en scheurvorming van de betonplaten, is voor een langere periode bij een aannemer ondergebracht.
 Fietspaden van asfalt
Deze fietspaden hebben lokaal last van opdrukkende wortels én afbrokkelende randen. Hierdoor ontstaat een hobbelig fietspad wat het comfort en de fietsveiligheid nadelig beïnvloed. Het onderhoud van deze fietspaden wordt opgepakt op het moment dat asfalteringswerkzaamheden zijn ingepland. Dit vindt normaliter twee keer per jaar plaats. Het vrijliggend fietspad langs de Udenhoutseweg – Biezenmortelsestraat én het fietspad door het bos bij de Oude Bosschebaan, heeft onze aandacht.
Fietspaden van trottoirtegels
De gemeente beheert fietspaden die met trottoirtegels zijn aangelegd. Het onderhoud hiervan vindt plaats door de gemeente en bestaat uit het herstellen van plaatselijke verzakkingen en het verwijderen van boomwortels. Het vrijliggend fietspad nabij  industrieterrein ‘t Hopveld te Haaren (Helvoirtseweg) heeft tevens onze aandacht.
Wat is in 2016 gerealiseerd én wat staat voor 2017 in de planning?
  1. Bij het groot weg- en rioolonderhoud traject Eind – Driehoekweg te Haaren, zijn rode fietssuggestiestroken aangelegd.
  2. Bij het groot asfaltonderhoud aan de Runsdijk te Esch zijn de rode fietssuggestiestroken breder en in een fellere kleur rood uitgevoerd.
  3. Bij het aanstaande asfaltonderhoud aan de Roonsestraat, worden mogelijk rode fietssuggestiestroken aangelegd.
  4. Eind februari 2017 vindt groot onderhoud aan de betonnen fietspaden plaatst.
  5. De vrij liggende fietspaden, die de dorpen met elkaar verbinden, maken onderdeel uit van de gemeentelijke gladheidbestrijding.
  6. De veegmachine wordt frequent ingezet bij fietspaden die visueel smaller ogen doordat beplanting/zand de fietspaden dreigen te overwoekeren.
  7. Aan de gemeenteraad worden medio 2017 voorstellen, omtrent aanvullende maatregelen ter optimalisatie van enkele bestaande vrijliggende fietspaden, voorgelegd.
Door continue aandacht te geven aan de fietspaden binnen onze gemeente, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de verkeersveiligheid van deze kwetsbare groep verkeerdeelnemers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *