De kinderen van vandaag zullen opgroeien met glasvezel dankzij de coöperaties van Midden-BrabantGlas
MOLENSCHOT – Commissaris van de koning Wim van de Donk was zaterdagmiddag één van de prominente aanwezigen bij de start van de aanleg van glasvezel in Midden-Brabant. De jongste graafploeg van Nederland groef onder leiding van hun opa’s het eerste stukje van 600 geplande km’s binnen 16 gemeentes in Midden-Brabant. Alle sprekers waren het er over eens: zoiets kán hier omdat het op zijn Brabants gaat, door goed samenwerken én de handen uit de mouwen. Het is een feit dat onze jeugd, onze ouderen en ook onze innovatieve bedrijven die willen doorontwikkelen, gewoon niet meer zonder deze nieuwe basisbehoefte van goed internet kunnen.
Veel animo voor de informatiemarkt
Op een zeer drukbezochte bijeenkomst konden de genodigden, waaronder de B&W’s van de 16 bij dit project aangesloten gemeenten en de burgers in het betreffende buitengebied, onder andere kennis maken met de 5 providers voor particulieren die op het open netwerk hun diensten gaan aanbieden. Het was zo druk bij de stands dat het wachten soms lang duurde. Ook veel niet leden waren aanwezig op de informatiemarkt en werden enthousiast. De informatie over de providers is terug te vinden op www.midden-brabantglas.nl.
Burgerinitiatief brengt leefbaarheid in buitengebied
De Commissaris van de Koning gaf te kennen zeer verheugd te zijn over dit burgerinitiatief. Een trotse burgemeester van Gilze-Rijen is eveneens blij met het feit dat het buitengebied in zijn gemeente nu ook digitaal ontsloten wordt. Wethouder Kokke van de gemeente Tilburg benadrukte het belang van dit project in het kader van de leefbaarheid van het platteland. Dat de coöperatie via een van de providers een toepassing op haar netwerk aanbiedt waarmee ouderen langer veilig thuis kunnen blijven wonen onderschrijft het doel van dit project: ‘een leefbaar buitengebied’.
Een goed werkend, betaalbaar internet
“GilzeEnRijenGlas is de eerste coöperatie die aan de glasvezel gaat omdat in dit gebied de animo het grootst is”, zegt Joost Bol. Hij is voorzitter van het onderkoepelende Midden-BrabantGlas, waar ook de coöperaties Baarle-NassauGlas, LangstraatGlas en GroenewoudGlas aan gekoppeld zijn. Samen goed voor een buitengebied tussen Breda en Den Bosch en van de grens met België tot aan het rivierengebied. Door de onderlinge samenwerking van 4 lokale coöperaties worden straks méér dan 4000 woningen en bedrijven in het buitengebied voorzien van een goed werkend, betaalbaar internet. Hiermee is dit het grootste coöperatieve glasvezelproject in de buitengebieden van Nederland. Door deze regionale bundeling kunnen de kosten worden gedrukt. Samen er voor zorgen dat ook het buitengebied wordt voorzien van de modernste communicatie -infrastructuur betekent ook dat geen hoge winsten hoeven af te vloeien naar grote beleggers. Hierdoor blijft het netwerk enerzijds betaalbaar en anderzijds blijft het geld ook in de eigen regio.
Het traject
De aanleg is nu gestart. De eerste schop in de grond zetten opa’s en de kleinkinderen van diverse leden onder toezicht van de Commissaris van de Koning. Hiermee is de start van de aanleg van de glasvezel vanuit POP Gilze een feit en zal snel worden gevolgd door de POP in Riel, waar ook Goirle op aangesloten wordt. Daarna op weg naar Baarle-Nassau. Ook daar wordt met smart op de glasvezel gewacht. Immers, jaren geleden voorzag Reggefiber wel de grotere dorpskernen van glasvezel maar zette tegelijkertijd het coaxnetwerk voor het buitengebied op zwart. De bewoners moesten daardoor noodgedwongen schotelantennes aanschaffen. Wanneer de ring via de POP Chaam wordt gesloten is tegelijkertijd ook een tweede bouwstroom vanuit Berkel-Enschot richting Haaren, Heusden en de rest van de Langstraat gestart. Het gehele Midden-Brabantproject zal naar verwachting begin 2018 zijn afgerond.