Hoe vraag ik een bouw- of aanverwante vergunning aan?

 

Vanuit uw huis of kantoor kunt u één omgevingsvergunning aanvragen via één digitaal loket: het Omgevingsloket online (www.omgevingsloket.nl). De omgevingsvergunning is de vergunning voor alle bouw- en aanverwante vergunningen. Via omgevingsloket.nl komt u bij een landelijk verplicht aanvraagformulier. Na het invullen van het formulier inclusief benodigde bijlagen, kunt u er voor kiezen alles digitaal of alles op papier in te dienen.

 

Heb ik wel een vergunning nodig?

Op omgevingsloket.nl kunt u de vergunningcheck invullen. Daarmee ziet u of u een vergunning nodig hebt voor de activiteiten die u wilt gaan uitvoeren en welke stukken u moet meesturen bij de vergunningaanvraag. Ook als u de aanvraag niet digitaal indient, kunt u de vergunningcheck doorlopen. De uitkomsten kunt u dan afdrukken en gebruiken bij het invullen van een aanvraag op papier.

 

Vraag het uw gemeente

De omgevingsvergunning voegt ruim 25 vergunningen samen. Vaak volstaat voor uw project daarom deze ene vergunning. Soms hebt u nog een vergunning nodig die niet meegaat in de omgevingsvergunning. Een terras- of evenementenvergunning moet u bijvoorbeeld nog apart aanvragen. En bouwt u op of bij een dijk of waterloop, dan heeft u toestemming nodig van het Waterschap. Het is daarom verstandig om, voordat u uw aanvraag indient, over uw plannen contact op te nemen met uw gemeente.

 

Termijnen
De beslistermijn van de reguliere procedure is 8 weken, gerekend vanaf de ontvangstdatum van de aanvraag. Deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. Wanneer het de gemeente niet lukt om binnen deze termijn een beslissing te nemen, ontstaat de vergunning van rechtswege.

Betreft uw aanvraag een toestemming in het kader van milieu, gebruik, rijksmonument of een wijziging van het bestemmingsplan, dan wordt een uitgebreide procedure gevolgd. De beslistermijn is daarbij 26 weken. Ook deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. Bij deze procedure kan de vergunning echter niet van rechtswege ontstaan.

 

Vergunningvrij bouwen

Met de Wabo wordt de categorie vergunningvrije bouwwerken groter. Mogelijk hebt u voor uw bouwplan geen bouwtoestemming nodig. Het ministerie van VROM heeft 8 brochures gemaakt over veelvoorkomende bouwwerken, zoals dakkapellen, schotelantennes, erfafscheidingen en aanbouwen. In deze brochures leest u wanneer dit soort bouwwerken vergunningvrij is en wanneer niet. De brochures vindt u op www.rijksoverheid.nl/omgevingsvergunning. Let op, indien u geen bouwtoestemming nodig heeft, houdt dit nog niet in dat u geen andere toestemming nodig heeft (bijvoorbeeld voor slopen of het kappen van een boom).

 

Omgevingsloket niet bereikbaar op woensdag 22 december 2010

Het Omgevingsloket online is op woensdag 22 december van 08:00 tot 08:00 uur de volgende morgen niet beschikbaar.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de omgevingsvergunning? U kunt alle benodigde informatie teruglezen in de brochure die we in samenwerking met de gemeenten St. Oedenrode, Maasdonk en St. Michielsgestel voor u hebben samengesteld. De brochure kunt u afhalen op het gemeentehuis of downloaden op onze website www.haaren.nl > Wonen en omgeving > Bouwen en omgeving. U kunt voor meer informatie ook terecht op www.rijksoverheid.nl/omgevingsvergunning.

 

 

HAARENSE SPORTKAMPIOENEN GEZOCHT

 

Haaren is een gemeente met sportieve inwoners. Dat was voor het gemeentebestuur reden om jaarlijks de sportkampioenen uit onze vier dorpen te huldigen. En ook dit jaar willen we die bijzondere sportprestaties niet zomaar voorbij laten gaan.

Maar daar hebben we uw hulp bij nodig.

Dus:

  • Kent of bent u iemand die in 2010 bij een Nederlands kampioenschap de eerste, tweede of derde plaats heeft behaald in een tak van sport?

of

  • Kent of bent u iemand die in 2010 zelfs op internationaal sportniveau goud, zilver of brons heeft verdiend?

Meld dat dan bij onze voorlichter Helma van Drunen, bereikbaar op telefoonnummer (0411) 62 73 50 of mail h.van.drunen@haaren.nl

 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie, op 2 januari 2011, wil het gemeentebestuur dan al deze bijzondere sporters uit onze gemeente in het zonnetje zetten.

 

 

Reizen met Regiotaxi ’s-Hertogenbosch tijdens feestdagen

 

Tijdens de feestdagen maken extra veel mensen gebruik van de Regiotaxi. Voor taxibedrijven is het belangrijk dat ze ruim van tevoren weten hoeveel ritten ze kunnen verwachten. Boek uw ritten daarom op tijd, zodat taxibedrijven kunnen zorgen voor voldoende chauffeurs! Alleen reizigers met een Wmo-pas kunnen in de nieuwjaarsnacht gebruik maken van de Regiotaxi!

 

Reserveren

Voor de kerstdagen:              vóór 22 december

Voor de jaarwisseling:                        vóór 29 december

Belt u op of na deze dagen? Dan is er geen garantie dat de Regiotaxi u op het gewenste tijdstip kan vervoeren. Dat kan alleen als het taxibedrijf toevallig nog een plaatsje vrij heeft.

 

Geen vaste ritten tijdens feestdagen

Alle vaste ritten vervallen op 1e en 2e kerstdag en op 1 januari. Wilt u op deze dagen toch reizen met de Regiotaxi? Reserveer uw rit dan opnieuw. Hebt u op andere dagen in de kerstvakantie vaste ritten gereserveerd die niet doorgaan? Bel dan op tijd om dat door te geven. Anders komt de taxi voor niets voorrijden.

 

Wanneer rijdt de Regiotaxi tijdens de feestdagen?

Kerstavond, 1e en 2e kerstdag                      van 06:00 uur ’s ochtends tot 02:00 uur ’s nachts

31 december Oudjaar                        tot 22.00 uur en van 00:45 tot 02:00 uur alleen voor reizigers met een Wmo-pas.

De telefooncentrale van PZN is in de nieuwjaarsnacht gesloten van 22:00 uur tot 00:45 uur. Daarna zijn zij tot ongeveer 02:30 uur weer te bereiken voor vragen over de al geboekte rit.

 

Nog vragen?

U kunt voor informatie over vervoer tijdens de feestdagen met de Regiotaxi bellen naar de Klantenservice van PZN. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren bereikbaar op (013) 549 99 54.

 

Tarieven 2011

Per 1 januari 2011 zal het Wmo-reizigerstarief verhoogd worden met € 0,05 waarmee het tarief op € 0,55 per zone komt. Vanaf de zesde zone betaalt u € 8,60 per zone.

 

 

GEMEENTERAAD

Op 16 december vindt in het gemeentehuis een commissie- en raadsvergadering plaats. De agenda voor deze vergadering vindt u in weekkrant “De Leije” of – met onderliggende stukken – op www.haaren.nl (onder bestuur en organisatie > vergaderingen > 16 december)

De commissie- en raadsvergaderingen kunt u achteraf beluisteren via internet.

 

 

FEESTDAGEN EN OPENINGSTIJDEN GEMEENTE

 

Gemeentehuis tussen Kerstmis en Nieuwjaar

Op de vrijdagen 24 en 31 december is het gemeentehuis gewoon open tot 12.00 uur, net als altijd.

De week tussen Kerstmis en Nieuwjaar is het gemeentehuis ook gewoon open.

 

Gemeentehuis maandag 3 januari

Op maandag 3 januari 2011 is het gemeentehuis i.v.m. de nieuwjaarsviering van het personeel geopend vanaf 10.00 uur

 

Loket WegWijs maandag 3 januari

  • Op maandag 3 januari 2011 is Loket WegWijs geopend vanaf 10.30 uur.
  • Het loket is op deze dag telefonisch bereikbaar van 11:00 tot 12:30 uur en van 14.00 tot 16.00 uur op (0411) 63 45 90

 

Sociale Zaken maandag 3 januari

Op maandag 3 januari vervalt het telefonisch spreekuur van Sociale Zaken van de gemeente Haaren

 

 

 

Omgevingsloket niet bereikbaar op woensdag 22 december 2010

 

Het Omgevingsloket online is op woensdag 22 december van 08:00 tot 08:00 uur de volgende morgen niet beschikbaar.

 

 

 

 

GEEN SPREEKUUR BUREAU SOCIALE RAADSLIEDEN IN DECEMBER

 

Wegens personele onderbezetting is het voor Bureau Sociale Raadslieden niet mogelijk om in december het wekelijkse spreekuur in de gemeente Haaren te houden. Voor heel dringende zaken kunt u het Bureau Sociale Raadslieden in Boxtel bellen ( Delta 0411-674244).

 

Bureau Sociale Raadslieden streeft er naar om met ingang van 1 januari 2011 weer elke vrijdagochtend in het gemeentehuis van Haaren aanwezig te zijn om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het invullen van formulieren.

 

 

‘HET VOORNEMEN VAN HAAREN’

 

Bij de millenniumwisseling heeft een groot aantal inwoners – groot en klein – hun gedachten over wat deze eeuw zou brengen aan het papier toevertrouwd.

Al die gedachten zijn in 1999 gebundeld in een boekje dat als titel kreeg

 

Het voornemen van Haaren”

 

Van dit boekje zijn nog enkele tientallen exemplaren voorradig. Wie er belangstelling voor heeft en wil lezen of er tien jaar later al voornemens zijn uitgekomen, kan kosteloos een boekje afhalen bij de receptie in het gemeentehuis.

 

 

VOLLE GLASCONTAINERS

 

Door de aanstaande feestdagen levert u meer glas via de glascontainers in. Wij verzoeken u om uw glas tijdelijk te bewaren en deze gedurende de maand januari naar de glascontainers te brengen.

 

Indien u een volle glascontainer aantreft, neemt u dan de moeite om uw glas mee terug te nemen en op een ander moment deze in de glascontainer te deponeren.

 

Het plaatsen van glas op of naast een glascontainer is niet toegestaan en leidt regelmatig tot overlast. Glas kan kapot vallen waardoor de omgeving met glasscherven wordt vervuild.

 

 

WEEKKRANT DE LEIJE NIET ONTVANGEN?

 

Gemeente Haaren publiceert het gemeentenieuws in weekkrant De Leije. Daarom vinden wij het ook belangrijk, dat iedereen deze weekkrant thuis krijgt.

 

De Leije moet woensdag of uiterlijk donderdag bij u in de bus te vallen.

 

Heeft u, of bekenden van u, de Leije niet ontvangen? Of, heeft u een klacht over de bezorging?

Neem dan contact op met De Leije: (0497) 36 13 61 of mail naar balie@kempenpers.nl

 

 

PRIKBORD

 

Bijeenkomsten die voor u -als inwoner van de gemeente- interessant of van belang zijn

 

  • 16 december: De uitreiking van de “Groene Handdrukken”

Van 19.00-19.30 uur in het gemeentehuis

  • 16 december: commissie- en raadsvergadering

aanvang 19.30 uur in de Raadzaal

  • 2 januari: nieuwjaarsreceptie

van 11.30 tot 13.00 uur in het gemeentehuis

 

U BENT VAN HARTE WELKOM!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *