De provincie zal een proces-begeleider aanstellen om tot een datum te komen voor opsplitsing van de gemeente Haaren, ook als dat tegen de zin is van de Haarense gemeenteraad. Dat bleek dinsdagavond tijdens een bijzondere raadsvergadering in Haaren waar provinciebestuurder Anne-Marie Spierings vragen beantwoordde van raadsleden. Spierings was op uitnodiging van de raad aanwezig om te praten over opsplitsing van de gemeente Haaren.
De gedeputeerde liet er geen twijfel over bestaan dat een proces-begeleider, die zij liever proces-adviseur noemt, er zo snel mogelijk moet komen, liefst al op 1 december. “Wij willen helderheid over de datum van opsplitsing omdat geen datum vaststellen veel onduidelijkheid creëert, voor inwoners, bedrijven, ambtenaren en buurgemeenten”, sprak Spierings. Zij sprak over “een gemiste kans” als de gemeenteraad dit niet wil. Spiering zei overigens dat opsplitsing op z’n vroegst op 1 januari 2020 haalbaar is.
Maar vier fracties, Samenwerking 95, VVD, CDA en Lokaal en Liberaal Haaren (LLH) hielden vast aan hun standpunt voorlopig geen datum te willen vaststellen. Zij vinden de buurgemeenten waar de Haarense dorpen bijgevoegd worden nog onvoldoende “toekomstbestendig en bestuurskrachtig” omdat de toekomst van met name Oisterwijk, Vught en Boxtel nog onduidelijk is.” Alleen Progressief 96 is het eens met de provincie en de aanstelling van een procesbegeleider om tot een datum te komen. De vier partijen ervaren de druk van de provincie als inmenging en als dwingend. “Wij voelen het als een pistool op de borst”, sprak Wil van Pinxteren (LLH). Ook vinden zij dat de provincie in strijd handelt met haar eigen beleid Veerkrachtig Bestuur dat ervan uitgaat dat het initiatief van gemeenten zelf moet komen.
Spierings ziet geen reden te wachten om het proces van opsplitsing te starten. Zij is het niet eens met de vier partijen dat de buurgemeenten onvoldoende toekomstbestendig en bestuurskrachtig zouden zijn. “Wij leggen die criteria anders uit. Zo kan een gemeente van 30.000 inwoners goed zelfstandig blijven.” Spierings benadrukte dat een procesbegeleider slechts een advies aan de raad geeft voor een datum. “De raad neemt daarna zelf een besluit.” De vier partijen hielden echter, ook na twee schorsingen, vast niet naar een datum te willen toewerken. “Het is aan de gemeente of u ingaat op de uitnodiging”, sprak bestuurder Spierings tot slot. Als de gemeenteraad de uitnodiging afslaat dan stelt de provincie de procesbegeleider zelf aan.
Hoera, dank Provincie! En nu heel snel doorpakken. Zonodig bij Den Bosch of Tilburg waar wel expertise, efficiëntie en begroting is voor cultuur, sociaal en randvoorwaarden voor mensen aan financiële onderkant vd samenleving. Hier betalen we ons enkel blauw om het niksnut-gemeentehuis met haar ambtenaren, politie en groenverzorging in stand te houden. Ben deze burgerongelijkheid -vanwege decentralisatie- beu.
1 Comment