Leyetocht 2015De 38ste Leyetocht staat in de steigers. De plannen heeft de organisatie voorbije week bekend gemaakt. De vrije toertocht over zes keuzeafstanden is op zondag 16 augustus, traditiegetrouw de derde zondag van augustus.  De ATB-Leyetocht is op zaterdag 15 augustus met drie keuzeafstanden.  De vrije toertocht op zondag  volgt op veel plaatsen de route van een tweetal jaren terug. Vanwege de weersvoorspellingen in dat jaar bleven veel fans van de Leyetocht thuis. Jammer van het vele werk en de fraaiheid van de tochten  door het Brabants land. De gezinstochten van 25 en 39 km hebben een stop in het buitengebied van Helvoirt bij Hotel Guldenberg en brengen een bezoek aan een Eendenboerderij in Helvoirt. De route over 39 km brengt zelfs een bezoek aan Bokhoven. De vier langste afstanden slingeren door het overbekende gebied van Het Groene Woud.


Belangrijke feiten voor de deelnemers dit jaar zijn: Hotel Guldenberg, Helvoirt, controle:  25, 39 km.  Café Het Veerhuis, Bokhoven, controle 39 km. Eendenboerderij Helvoirt in Helvoirt verzorgt een controlepost voor  25 en 39 km. Uitspanning De Bollen, Oirschot, controle 50 km.  Café Vingerhoeds, Oirschot, controle 75, 100, 150 km. Café Rest. De Zwaan, Son, Start en finish, 75, 100, 150 km. De start en finish van de afstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km op zondag is vanuit Gastenbosch aan  de Kastanjelaan in Helvoirt. Ook hier het vertrek van de ATB Leyetocht over 30, 40 of 50 km op zaterdag.

De langste afstanden 75, 100, 150 km gaan dit jaar richting Son. Daar is ook  bij café Rest. De Zwaan een start en finishplaats voor deze populaire afstanden. De 150 km gaat zelfs naar het buitengebied in de omgeving van Nuenen, het land van schilder Vincent van Gogh. Zelfs Mariahout, de geboorteplaats van Guus Meeuwis, komt voor op de routebeschrijving van deze tocht voor de asfaltridders. Gebieden die vanuit Helvoirt praktisch nooit op een route voorkomen.
Heel populair onder de deelnemers is de afstand van 50 km. Vermeldenswaardig zijn de bossen van de Kampina in Oisterwijk, de omgeving van Spoordonk en de stop in Oirschot. Voor het eerst in de geschiedenis van de Leyetocht is er een stop voor deze afstand bij Uitspanning De Bollen op het grondgebied van Oirschot. De mountainbiketocht op zaterdag is een zogenaamde drie sterrentocht.  Kartrekkers hierbij zijn Eric van den Bosch en Martin de Jong. In het wielerjargon heet het een klassieker. Dit predicaat behaal je alleen als organisatie als alles tiptop in orde is. Veiligheid staat daarbij voorop. Belangrijk daarbij is de hulp aan de deelnemers in de vorm van verzorging van pechgevallen en de service bij de verzorgingsposten. Niet onbelangrijk zijn douches bij de finish, toiletten bij de bevoorradingsposten en niet te vergeten de verkeersregelaars die de deelnemers een veilige oversteek garanderen bij een kruising met verharde wegen.  Een gevarieerd traject door het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is een onderdeel van deze spannende tocht.  Het is de negende mountainbiketocht onder de vlag van de Leyetocht.  Voorlopig blijft de formule hetzelfde als voorgaande jaren met twee bevoorradingsposten, de nodige verkeersregelaars en heel veel mooie natuur zonder veel asfaltwegen.

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • John Gielens , 25 maart 2015 @ 20:33

    Hopenlijk is het 16 augustus beter weer dan 2 jaar geleden, maar ondanks alles toch de tocht der tochten gereden.
    Ook dit jaar ben ik weer van de partij, terug kijkend was de 100 km route vanuit Son mooi, alleen jammer van het vele hemelwater.
    Dus dit jaar wordt het een prachtige tocht met mooi zonnig weer en als vanouds een prima organisatie.
    Tot dan. !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *