De brede klankbordgroep is al even bezig met het adviserende werk voor college en gemeenteraad. Haar belangrijkste taak is de gemeente te adviseren over de wijze waarop de inwoners het best kunnen worden betrokken bij de plannen voor herindeling van de gemeente Haaren.
Het komt kortweg erop neer dat er drie mogelijkheden zijn: de gemeente blijft zelfstandig –een puur theoretische optie–, Haaren gaat als geheel herindelen met één of meer andere gemeenten
of de gemeente wordt opgesplitst.
Bepaald vlekkeloos kun je de start van de klankbordgroep niet noemen. Zoals de gebrekkige communicatie tussen gemeente en klankbordgroep en die tussen gemeente en inwoners. De Belangengroep Toekomst Haaren wijst fijntjes op ‘beginnersfoutjes’ van de gemeente, zoals de taakomschrijving van de Klankbordgroep. In de versie die de gemeente publiceerde mag de klankbordgroep alleen meedenken hoe zoveel mogelijk inwoners goed betrokken kunnen worden bij het traject. Maar in de tekst die in het door de raad goedgekeurde Plan van Aanpak staat wordt gesproken over informeren, meedenkt en gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeente. De Belangengroep ziet de tekst bij de oproep louter als een communicatieve opdracht en dus als een ‘wel heel uitgeklede taak’.
Niet zo vreemd dus dat de voorman van de Belangengroep Toekomst Haaren, Peter Dirks, niet in de klankbordgroep is gaan zitten. Volgens die Belangengroep is die club niet representatief voor de wensen van de inwoners. Daarbij wijst Dirks op de gebrekkige communicatie met de inwoners.
Inmiddels heeft de klankbordgroep college en kerngroep geadviseerd over met name het betrekken van inwoners. Zo adviseert de klankbordgroep het college ‘zeer regelmatig’ (minimaal eenmaal in de paar weken) op een positieve manier in klare taal aandacht te vragen voor het traject van herindeling dat nu loopt. Verder: communiceer naast online ook door middel van een huis-aan-huis brochure, of ingevouwen brochure in de diverse lokale bladen, zegt de klankbordgroep. Ook wil deze club dat wordt bekeken hoe de `vraagbaakfunctie` voor burgers bij de gemeente gestalte kan krijgen zodat vragen ‘snel en adequaat beantwoord worden’. En wanneer het aankomt op het onderzoeken van scenario’s (varianten van samenwerking) en hoe die scoren op de verschillende criteria moeten de inwoners daarover kunnen meepraten in bijeenkomsten per dorp.
Tenslotte wil de klankbordgroep een ‘omvangrijke raadpleging’ in de laatste fase voordat de politiek een besluit neemt. Het woord referendum valt daarbij overigens niet maar je mag aannemen dat zo’n volksraadpleging wordt bedoeld.
Met al deze voorstellen van de klankbordgroep gaan het college en de vier fractievoorzitters (kerngroep) akkoord. De gemeente publiceert binnenkort tientallen mogelijkheden voor samenwerking, herindeling en ook opsplitsing van de gemeente.
Een overzicht van de mogelijkheden komt te staan in een folder die eind mei met Weekblad De Leye wordt verspreid. De gemeente vraagt dan de inwoners alleen te kijken of ze niet nog een optie missen. Die worden dan later getoetst aan een aantal criteria. De gemeenteraad maakt in het najaar een keuze.
Een lang traject waarvan je je kunt afvragen hoe zinvol het is. Goed dat in elk geval de inwoners aan het eind daarvan via een referendum het laatste woord hebben.
- Interview met Roderick van de Mortel in DePetrus
- Vrijwilligers gezocht REBiRTH Festival 2025
- Welkom op de Open Dag Durendael
- We hebben JOU nodig!
- Lazy Sunday jazz met Sunny swing
- Snellere en vertrouwde zorg voor oncologische patiënten met acute klachten
- Nieuw in Helvoirt: Barbershop Helvoirt
- Rijwielcentrale Wintercheck
2 Comments