Laatst op een verjaardagsfeestje raakte ik met iemand in gesprek. Hij wist dat ik makelaar ben en vertelde hem dat Van den Hurk Makelaardij in 2016 dubbel zoveel huizen heeft verkocht dan in 2013. “Oh, dan hoef ik met jou geen medelijden te hebben, jij verdient ze wel heel makkelijk!” Hij lachte erbij en het gespreksonderwerp veranderde al snel naar politiek, maar toch bleef zijn uitspraak bij mij hangen.
Ik weet het, het imago van ‘de makelaar’ is helaas niet altijd positief. Maar wil dat zeggen ze gemist kunnen worden? De vooroordelen die er bestaan over ‘de makelaar’ gebruik ik om te laten zien dat er niet alleen een harde, zakelijke, kant is aan het vak. Tevreden klanten krijg je als makelaar pas wanneer je ook je zachte, menselijke, kant toont.
Vanmorgen was ik bij een ouder echtpaar. Ik heb hen begeleid bij de verkoop van hun huis. Zij wilden niet verkopen als ze niet wisten waar ze naar toe gingen en ze wilden tevens pas iets kopen als ze hun huidige huis verkocht hadden: best lastig maar zeer begrijpelijk zo’n dilemma. Ook wilden ze dat beide transacties op elkaar zouden aansluiten en zo niet dat ik dan voor een tussentijdse huuroplossing zou zorgen zodat ze zeker niet op straat kwamen staan. Dat laatste ziet Van den Hurk Makelaardij als een morele plicht: het gaat immers niet alleen om de verkoop en snel cashen maar om de totale ontzorging van je opdrachtgever. Dit alles is gelukt: volgende week tekenen zij zowel de overeenkomst voor de verkoop van het huis waarin zij jarenlang gewoond hebben, alsook de aankoopovereenkomst van de nieuwe woning, alsook de huurovereenkomst voor een tussentijdse oplossing. Ik bespreek al deze overeenkomsten dan apart met de koper en de verkoper. Het echtpaar heeft het er best moeilijk mee om hun vertrouwde stekje achter te laten. Daarom heb ik vandaag in alle rust met hen alleen alvast de verkoopovereenkomst doorgenomen.
Recent had ik te maken met een agrariër die zijn bedrijf beëindigde en had afgerekend met de fiscus. Hij was in de veronderstelling dat daarmee zijn woning als particuliere woning verkocht kon worden. Maar door met de fiscus af te rekenen is de bestemming nog niet gewijzigd. In een uitvoerig gesprek heb ik vervolgens uitgelegd wat er bij zo’n bestemmingsplanwijziging komt kijken. Denk hierbij aan de sloop van overtollige bedrijfsgebouwen en een landschappelijke investering. Ik heb een en ander kortgesloten met de gemeente Haaren en een stedenbouwkundig bureau ingeschakeld. Samen hebben we daar een goed plan opgemaakt voor de verkoop van start ging.
De vrouw die net weduwe was geworden, staat me ook nog goed bij. Het huis was te groot voor haar alleen en ze wilde het verkopen. Het kostte haar moeite de plek waar ze met haar man had gewoond los te laten. Gedurende het hele verkoopproces moest ze steeds weer drempels overwinnen. Ik heb er heel wat kopjes koffie gedronken, naar haar geluisterd en haar geadviseerd.
Een jong stel, met restschuld op hun gezamenlijke woning, wilden niet meer met elkaar aan tafel. Hun huis moest verkocht worden waarbij de een naar rechts wilde en de ander naar links. Ik …..
Ik ……. ben makelaar. Huizen verkopen en aankopen is mijn vak. Daarnaast ben ik soms ook een beetje psycholoog (is toevallig ook zowel mijn studieachtergrond als die van onze office manager Jolijn), juridisch adviseur of sociaal werker. En dat is precies de reden waarom Dirk en ik ons werk met zoveel plezier doen. Makelen is een vak apart.hurk
Jos van den Hurk RMT/RT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *