Beste inwoners van Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt,
Ik ben benoemd tot dorpsnetwerker voor onze gemeente. Ik stel me graag aan u voor en ik leg u uit wat mijn functie inhoudt.

Inleiding
Vroeger was er sprake van burgerparticipatie. U als burger, mocht iets zeggen over de initiatieven van de overheid. Die rolverdeling verandert in de richting van overheidsparticipatie, waarbij de inwoners de initiatiefnemers zijn en de overheid ondersteunt. Dat is een algemene tendens, waar wij als gemeente Haaren graag op inspelen. Wij willen steeds meer werken vanuit de vraag hoe we kunnen aansluiten bij wat er in de dorpen leeft. Wij vragen u dus om ideeën en initiatieven. De gemeente heeft daarbij een ondersteunende rol. Daarvoor is een goed samenspel tussen gemeentebestuur, ambtenaren, inwoners en inwoners onderling nodig. Dat vraagt om een cultuuromslag in onze gemeentelijke organisatie en daar wordt al hard aan gewerkt. Dat vraagt ook om actieve, betrokken inwoners, organisaties en bedrijven en die hebben we!
Leefbaarheid
Het gaat vaak vooral om de leefbaarheid. Leefbaarheid zegt iets over hoe aantrekkelijk en geschikt een plek is om er te wonen en te leven. Daarbij gaat het om materiële zaken, zoals een speeltoestel of een goed geplaveide straat, maar het gaat ook om immateriële zaken, zoals het zich veilig voelen in de woonomgeving of om buurtcontacten en burenhulp. U als inwoner weet het beste wat er nodig is in uw straat, uw buurt of uw dorp. U bent dan ook de aangewezen persoon om te komen met initiatieven om de leefbaarheid te verbeteren,
Dorpsnetwerker
Wat is mijn rol? Ik werk al tientallen jaren bij de gemeente en ik ken al velen van u. Dat helpt mij in mijn nieuwe functie, want een dorpsnetwerker past in dit proces als verbinder. Ik leg contacten en communiceer met inwoners, sleutelfiguren, ondernemers en organisaties en ik onderzoek wat er speelt. Ik wil voor iedereen zichtbaar en benaderbaar zijn. Dat doe ik door afspraken te maken en gesprekken te voeren, te werken in openbare gelegenheden en evenementen te bezoeken. Ik stimuleer dat inwoners zelf met initiatieven komen om de leefbaarheid te verbeteren. Vervolgens verbind ik de initiatiefnemers met de ambtenaren en eventueel politici.
Na de schoolvakanties, ontvangt u van mij via de lokale media een schema met data, tijden en locaties waar u mij kunt treffen.
Heeft u al ideeën die u wilt delen of wilt u mij iets vragen? U kunt mij bereiken via onderstaand e-mail adres of via de telefoonnummers.
Ik hoop binnenkort van u te horen,

Frans Smoorenburg,
dorpsnetwerker.
f.smoorenburg@haaren.nl
0411 62 72 59
Mob: 06-51576434

3 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • frank , 10 juli 2017 @ 14:23

    Hoi Frans, gefeliciteerd mee je benoeming en veel succes.
    Ik heb nog wel een vraagje: je schrijft dat je je voorstelt en uitlegt wat de functie imhoudt. Dat laatste doe je goed, maar wie Frans is weet ik nu nog niet. Waar woon je bijvoorbeeld; hoe oud ben je; heb je een partner en kinderen; wat zijn he hobbies; wat je kwaliteiten en wat zijn je lastige eigenschappen of gewoontes.
    Ben benieuwd!

  • Jan , 10 juli 2017 @ 14:51

    Hallo Frans,
    Dus als ik het goed begrijp neem jij een deel van de werkzaamheden over die raadsleden verwacht worden om te doen. Van raadsleden verwachten wij dat ze met hun ‘poten’ midden in de maatschappij staan zodat ze weten wat er leeft. Het introduceren van jouw functie is eigenlijk een motie van wantrouwen richting de gemeenteraad. Vooral in een kleine gemeente zou het bestuur dicht bij de burgers moeten staan, één van de reden volgens de gemeenteraad om als gemeente voorlopig zelfstandig door te gaan.
    Moet ik dus constateren Frans dat de gemeenteraad, de goede daargelaten, is verworden tot een technocratische bestuurslaag die niet meer weet wat er onder de bevolking leeft? Het zou wel het idee bevestigen dat ik al langer heb.
    O ja, neem eens contact op met de Belangengroep Toekomst Haaren. Die hebben eind 2014 al een prachtig initiatief genomen.

  • Jan van Balkom , 10 juli 2017 @ 20:24

    Een dorpsnetwerker in Haaren duikt op in de brochure Toekomst gemeente Haaren. Een vergelijk tussen gemeenten.(zie pag. 34 ‘Dorps- en wijkgerichte aanpak’). De brochure is de uitvoering van een destijds genomen raadsbesluit. Dat kreeg ik te horen bij het persgesprek op het gemeentehuis. Mogelijk dat de volksvertegenwoordigers hiermee ‘een antenne’ in de dorpen en wijken willen. Inderdaad een beetje vreemd als je blijft beweren dat in Haaren de politiek (de raadsleden) zo dicht bij de mensen staat (staan). Overigens zijn vooral de verenigingen, de lokale media, de buurtverenigingen bij uitstek de dorpse krachten die altijd al bezig zijn met netwerken en mensen bij elkaar brengen. Leuk dat dhr Smoorenburg hiermee een baantje heeft, maar volgens mij heeft niemand erom gevraagd en neemt de gemeente hiermee initiatieven vanuit de bevolking over. En naar mijn idee moet men die wel stimuleren en faciliteren, maar ook ‘van afblijven’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *