Slider1
slider2

Corvers Column: Geduld

HELVOIRT – 21 augustus 2016. Wie nu door Den Hoek in Helvoirt rijdt ziet een nieuwe wijk in wording. Maar dat heeft wel even geduurd.

De eerste plannen, eigenlijk schetsen, dateren van eind jaren tachtig. Die plannen zijn vooral schetsen. In de jaren 90 komen de eerste echte plannen op tafel.

Maar vooral de politiek faalt als het gaat over de jarenlange strijd voor woningen. Het toenmalige gemeentebestuur richt haar pijlen vooral op Den Hoek. Wethouder Harry van Hal probeert tevergeefs de provincie mee te krijgen voor woningbouw over het spoor. Maar die vindt dat eerst woningen moeten worden gebouwd binnen het bestaand stedelijk gebied alvorens het (groene) buitengebied aan te tasten. Als de provincie niet akkoord gaat met Den Hoek liggen er geen alternatieve plannen.

In de daarop volgende bestuursperiode (2002-2006) lukt het evenmin woningen uit de grond te tillen in Den Hoek. Maar het beleid van de provincie wijzigt. In een uitwerkingsplan van het streekplan wordt Den Hoek in 2004 voor het eerst officieel aangewezen als woningbouwlocatie.

De opvolger van wethouder Piet den Ouden, Jan Brenninkmeijer, weet met de provincie een woningbouwakkoord af te sluiten. Op 29 februari 2008 ondertekent het Haarens gemeentebestuur met de provincie een ‘schrikkelovereenkomst’. Haaren mag 650 woningen bouwen tot 2020. Voor Den Hoek betekent dat akkoord er eindelijk gebouwd kan worden. De sprong over het spoor is gemaakt. Toch duurt het nog tot 11 april 2012 als burgemeester Ronnes en voorzitter Brecht Gerritse van startersvereniging VoorHelvoirt een overeenkomst voor woningen ondertekenen.

Dat doen zij gezeten op een klapstoeltje middenin Den Hoek. Een kleine drie jaar later, in februari 2015, gaat de schop voor elf woningen de grond in.
Intussen zijn we in Helvoirt, en zeker ook in Haaren, een heel eind verder. De nagenoeg bouwloze periode van zeker tien jaar ligt al weer een tijdje achter ons. Op verschillende plekken staan woningen waar vooral jonge gezinnen intrekken. Het centrum van Haaren ziet er met onder meer het Haerens Hof, en de woningen op de plek van de oude Boerenbond anders uit. De beide scholenlocaties en De Tiend komen daar nog bij. In Helvoirt is ook de nodige nieuwbouw gekomen, het Dorpshart, in de onmiddellijke omgeving van het nieuwe zorgcentrum, wordt daar nog aan toegevoegd.

De veelal jonge gezinnen die nu in Den Hoek of het Haerens Hof wonen zijn belangrijk voor onze dorpen. Voor de leefbaarheid, zoals het verenigingsleven, de middenstand, de scholen. Lokale politici wezen daar in de jaren dat er niet werd gebouwd vaak al op: woningbouw is van overlevingsbelang. “Doe je een dorp op slot, dan is dat de dood in de pot”, sprak oud-wethouder Den Ouden ooit.

Voor veel mensen komt die bouwimpuls veel te laat. Vooral jongeren hebben onze dorpen daardoor verlaten. Die komen niet meer terug.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

3 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • De fietser , 21 augustus 2016 @ 21:06

    Wordt het ook niet s tijd om serieus te gaan denken aan een treinstation voor Helvoirt?

  • Ton van de Ven , 22 augustus 2016 @ 00:01

    Wat is dit nou voor een lulverhaal #opzoeknaarnieuws

  • Jan van Balkom , 22 augustus 2016 @ 13:20

    Ik blijf ook volhouden dat Den Hoek niet de redding is van (de leefbaarheid) dorp Helvoirt. Zelden is er over een woningbouwproject als Den Hoek slechter nagedacht over de consequenties. Er moest gebouwd worden. Er zou natuurruil plaatsvinden… In plaats daarvan wordt het braakliggende stuk gebruikt voor (vervuild of niet gekeurd?) grond/zand.
    Met veel subsidie werden er huizen gebouwd. Ziet er mooi uit, maar of dat het een eer is om weggestopt te worden ver buiten de dorpskern…. Aan veiligheid is geen aandacht besteed. Wie er uit wil moet langs een drukke vernauwing van de Helvoirtsestraat. Dat laat je je kinderen niet alleen doen, want de meeste automobilisten geven volop gas als ze de Torenstraat achter de rug hebben. Dat daar een 30-kmzone geldt, weet niemand of wil niemand weten. Niemand wordt er ook aan herinnerd.
    Dat er een roep is voor een opstapplaats voor de trein zou inderdaad een oplossing zijn. Tenminste als je dan meteen een voetgangers-/fietserstunnel kunt aanleggen. Dan wordt Den Hoek echt een deel van Helvoirt.
    Een treinstation biedt daarnaast een verlichting voor de N65 en een oplossing voor het busvervoer zowel naar Den Bosch als Tilburg. Daar zouden de steden ook het belang van moeten onderkennen.
    Den Hoek brengt vooralsnog meer problemen met zich mee dan oplossingen!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *