Slider1
slider2

Column Corvers: Bedrogen

HELVOIRT – 28 juni 2024. In het Brabants Dagblad verzetten bewoners van de nieuwbouwwijk Den Hoek zich tegen de uitbreidingsplannen van hun woonwijk.

Nu de gemeente er tientallen woningen en appartementen gaat bouwen raken zij “hun uitzicht op boerderijen, de Sint-Nicolaaskerk en kasteel Zwijnsbergen kwijt.”

De klagende bewoners halen er van alles en nog wat bij om hun bezwaren kracht bij te zetten: extra woningen betekent meer verkeer, stikstof- en fijnstofuitstoot en meer druk op school- en sportvoorzieningen. “De school barst al uit zijn voegen.” Ook de veiligheid is een punt: Den Hoek heeft maar één ontsluitingsweg. Ook het spoor baart hen zorgen: daar rijden gif treinen en treinen met brandbare stoffen. “Daar bouw je toch niet pal naast?” Dat er aan de zuidkant van de wijk onlangs huizen zijn gebouwd op een steenworpafstand van het spoor wordt gemakshalve maar niet verteld…

Tien jaar geleden, op 18 juli 2014, wordt de eerste steen gelegd in Den Hoek na ruim 20 jaar politiek geharrewar. In het oorspronkelijk plan van de voormalige gemeente Haaren omvat ‘Groot Den Hoek’ niet alleen het (huidig bebouwde) oostelijk deel maar ook het (zuidwestelijk) gelegen deel waar Vught de wijk nu wil uitbreiden. Door de bezwaarmakers wordt dit deel aangeduid als ‘de groene long’. Maar als dit deel van het gebied een groene long is dan is het gedeelte waar de bezwaarmakers nu zelf wonen ook een groene long, of beter: was een groene long. De uilen, vleermuizen, egels, fazanten en dassen die volgens de critici in de groene long zitten, zaten ook in het gebied waar bezwaarmakers nu wonen…

Het uitbreidingsplan van Den Hoek is overigens al twee jaar bekend. Maar de klagers lezen het nu pas in de krant! In de (concept) Visie Wonen in het Buitengebied van juli 2022 kondigt de gemeente Vught de uitbreiding van Den Hoek al aan. Het gebied wordt aangeduid als ‘uitleggebied’, een locatie waar de gemeente in beginsel geen problemen voor woningbouw voorziet. De locatie sluit aan op bestaand stedelijk gebied en op de laatste uitbreiding van Helvoirt, meldt de Visie. “Een nieuwe ontwikkeling kan hier op een logische wijze verder op aansluiten”, staat er.

De bezwaren van de bewoners van Den Hoek komen voort uit puur eigen belang. Alle bezwaren die zij naar voren brengen gelden ook toen zij de keus maakten om zelf in Den Hoek te gaan wonen, zoals toename verkeer, stikstof- en fijnstof. Sterker nog: de eerste woningbouw in dit gebied, destijds ook wel de ‘sprong over het spoor’ genoemd, betekende het einde van dit stuk groen. En vrij uitzicht kun je niet claimen! Wat te denken van de bewoners aan de westkant van de Helvoirtsestraat die een hele nieuwbouwwijk achter hun huis zien verschijnen?

De klagers voelen zich bedrogen! “Wij hadden geen reden om aan te nemen dat hier nog gebouwd zou worden.“ Een bewering die nogal naïef is. In het geval van Den Hoek is het logisch dat die uitbreiding, die dus al eerder op de tekentafel lag, er alsnog komt. Zelf onderzoek doen als je een woonplek kiest is wel zo verstandig.

Download onze gratis app

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Marionne van Schijndel , 28 juni 2024 @ 19:32

    Waar wij wonen was het uitzicht landelijk totdat ze in den hoek gingen bouwen. Er moest een geluidswal komen nu volgespoten met graffiti en het uitzicht zijn daken van huizen. En achter die wal zijn nu VRIJWILLIG die mensen komen wonen die nu commentaar hebben. Als het je niet bevalt kun je ook je huis te koop zetten en ophouden met zeiken. Wij hadden het ook liever anders gehad maar hebben er wel begrip voor dat er veel meer gebouwd moest worden de Helvoirtse jeugd wil ook graag wonen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *