Het blijft opvallend dat clubs als Helvoirt en Nemelaer al jaren succesvoller zijn dan de verenigingen in hun (veel) grotere buurgemeenten. Terwijl het aanbod van talent toch een stuk groter is. Clubliefde, trouw aan de club, is een belangrijke reden. De binding met de vereniging is bij een club in een dorp vaak groter zoals de binding in een dorp sowieso groter is. Dat verklaart dat getalenteerde voetballers blijven ‘hangen’ in hun dorp en daarmee hun cluppie op een hoger plan brengen.
Zowel Nemelaer (eerste klasse) als vvHelvoirt (tweede klasse) spelen al jaren hoger dan voetbalverenigingen in Vught en Oisterwijk. Voor Helvoirt scheelde het niet zoveel of Vught had met een nog afgunstiger blik kunnen kijken naar de blauw-witte buur. Een prachtig seizoen kreeg niet het gewenste slot. De ploeg verzuimde zondag tegen Oirschot Vooruit het karwei af te maken en te promoveren naar de eerste klasse.
Aan de sfeer kan het niet hebben gelegen: tweeduizend toeschouwers, kruitdampen van vuurwerk in de clubkleuren vooraf. ‘Helvoirt bezwijkt onder druk’, concludeert het Brabants Dagblad en daar lijkt het wel op.
Oud-Nemelaer coach Piet Drijvers flikte het weer: eerst met Nemelaer naar de eerste klasse, nu helpt hij Oirschot Vooruit hogerop.
Nee, vvHelvoirt hoeft volgend seizoen niet naar Goes of naar Nijmegen maar zo groot is het kwaliteitsverschil beslist niet. Het zou een mooie uitdaging geweest zijn!
Nemelaer sloot het seizoen af op de zevende plek en had zelfs nog (even) kans op de nacompetitie. Bij Nemelaer zie je hetzelfde als in Helvoirt: kiezen voor je eigen dorp met een uitschieter voor Piet Drijvers die daar veertien jaar trainer was. Met die typische clubtrouw loodste hij Nemelaer naar de eerste klasse waar die ploeg al jaren stabiel meedraait.
Het contrast met de buren is groot. Neem Vught, 25.000 inwoners, maar geen voetbalteam dat kan tippen aan de dorpsclubs. Als het meezit handhaaft Zwaluw VFC zich dit seizoen met moeite in de derde klasse, Real Lunet is daar middenmotor. Zwaluw VFC versleet het laatste jaren verschillende trainers, ook onderling gekissebis speelde een rol.
Oisterwijk blijft sportief ver achter bij Nemelaer. De clubs Oisterwijk, Taxandria en Nevelo voetballen op een lager niveau. Naar Vughts voorbeeld.
Gevolg van die mindere binding is dat clubs uit grotere plaatsen vaker te maken krijgen met vertrek van talent. Zo zag Zwaluw VFC meerdere keren jonge voetballers vertrekken met Paul Beekmans als meest aansprekende voorbeeld. Na onder meer FC Den Bosch, Cambuur en Eindhoven keert de 35-jarige Vughtenaar komend seizoen weer terug op het oude Zwaluwnest. En Real Lunet verloor Arda Havar aan FC Den Bosch, inmiddels voetbalt het talent in Turkije. Met Havar was Real vrijwel zeker nu tweede klasser.
Koester ze maar, onze clubs.

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Kees van der Sande , 19 mei 2017 @ 07:06

    Wij zijn daar zeker trots op en hopen nog jaren van deze saamhorigheid en sfeer te mogen genieten!! En ik nodig iedereen uit om lid te worden van VV Helvoirt of van de supportersverening van VV Helvoirt om zelf te kunnen ervaren hoe het is om deel uit te maken van zo*n mooi geheel!!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *